Stranačko preslagivanje u HDZ-u pred formiranje Vlade najavljeno za četvrtak, danas oporba odbila doći na sastanak

Stranačko preslagivanje u HDZ-u pred formiranje Vlade najavljeno za četvrtak, danas oporba odbila doći na sastanak

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom Hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić - umjesto Gordan Jandroković koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabora, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu, naveo je HDZ na svom službenom Facebook-profilu. 
Plenković je  novinarIima nakon sjednice rekao da su analizirali rezultate izbora te izrazili zadovoljstvo pobjedom i povjerenjem birača. Istaknuo je da ima spremnih 76 potpisa. Pričekat će proglašenje službenih rezultata nakon ponovljenih izbora u Raši i u dogovoru s predsjednikom dogovoriti termin sredinom idućeg tjedna za sazivanje novoizabranog Sabora, dodao je. Rekao je da je Katičić imenovan na njegov prijedlog, a Jandroković će opet biti predsjednik Sabora a predložio je da potpredsjednici Sabora i dalje budu Željko Reiner i Ante Sanader, a predsjednik Kluba Branko Bačić.

Ponovio je da će Vlada biti nešto manja nego danas.- Imamo još sutra i preksutra određenih konzultacija oko pojedinih finesa za resore, ali dopustite da pričekamo službene rezultate i onda ćemo to sve objaviti krajem tjedna, rekao je Plenković.
Na pitanje novinara potvrdio je da će Tomo Medved biti potpredsjednik Vlade i ministar branitelja - kako je rekao, praktički drugi čovjek Vlade, kao i da Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove. To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru, kazao je Plenković.

Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske, dodao je. Poručio je da, ako netko od izabranih zastupnika iz želje za stabilnošću u zemlji ima namjeru podržati većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno. No, sastanak s oporbom nije uspio. Sastav nove Vlade trebao bi biti poznat  u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.
Zasad je poznato da u Banske dvore ulazi Boris Milošević iz SDSS-a, kojeg su nacionalne manjine predložile za potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava.

 



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.