Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je telefonom s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

PLENKOVIĆ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je telefonom s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Obostrano je izražena želja za daljnjim razvijanjem hrvatsko-ukrajinskih odnosa, a premijer Plenković naglasio je potporu Hrvatske Ukrajini na njezinom europskom i reformskom putu.

Istaknuta je važnost daljnjeg razvoja gospodarskih odnosa, čemu će pridonijeti i sastanak hrvatsko-ukrajinskog Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju koji će se održati u Kijevu do kraja ove godine. Kao područja gdje postoji velik prostor za jačanje ekonomske suradnje istaknuti su brodogradnja i energetika.Izraženo je zadovoljstvo zbog uspješnog sastanka na vrhu država Istočnog partnerstva i članica EU-a, koji se održao u lipnju tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Predsjednik Vlade izrazio je sućut zbog novih ukrajinskih žrtava u području Donbasa.

Hrvatska nastavlja podupirati mirovni proces u okviru Normandijskog formata, dajući punu potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine. Predsjednik Zelenskij pozvao je premijera Plenkovića u službeni posjet Ukrajini, a hrvatski premijer taj je poziv prihvatio te uzvratio pozivom ukrajinskom predsjedniku da posjeti Hrvatsku.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.