Predsjednik Milanović primio izaslanstvo Hrvatske liječničke komore

PREDSJEDNIK

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske liječničke komore. U izaslanstvu Hrvatske liječničke komore bili su predsjednik Skupštine HLK doc. dr. sc. Krešimir Dolić, predsjednik Vijeća HLK prof. dr. sc. Goran Hauser, predsjednik HLK dr. sc. Krešimir Luetić, zamjenica predsjednika HLK  dr. med. Vikica Krolo, dopredsjednica HLK dr. med. Ivana Šmit, član IO i predsjednik Povjerenstva za međunarodnu suradnju HLK dr. med. Ivan Raguž i voditelj Središnjeg ureda HLK Ivan Bojčić 

Na sastanku se razgovaralo o statusu liječnika u Hrvatskoj i problemima s kojima se susreće liječnička profesija. Predsjednik Komore posebno je istaknuo problem reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata za kolektivno pregovaranje, kao i nemogućnost izravnog pregovaranja o svojim radnim pravima i obvezama, a što je posljedica postojećeg zakonskog okvira.Nadalje, predstavnici Komore informirali su predsjednika Milanovića kako je HLK započela proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike kojim bi se uredili rad, status i položaj liječnika, a što bi u konačnici dovelo do zadržavanja liječnika u Republici Hrvatskoj i očuvanja hrvatskog zdravstvenog sustava. Kao glavni problem su naveli prekovremene sate, odnosno platni sustav koji je reguliran samo kroz dežurstva, a kao jedno od mogućih rješenje tog problema vide u  povećanju osnovne liječničke plaće. 

Drugi problem s kojim se susreće hrvatski zdravstveni sustav, rekli su predstavnici HLK, jest iseljavanje mladih, odnosno umirovljenje liječnika, što izravno utječe na pružanje zdravstvene zaštite građanima. Zbog toga se, upozorili su, postavlja pitanje kadrovske održivosti sustava, s posebnim naglaskom na obiteljske liječnike kojih ima sve manje. Prema podacima HLK, danas u Hrvatskoj ima oko 2200 obiteljskih liječnika, a gotovo 600 njih će u nekoliko narednih godina otići u mirovinu.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.