Premijer za NOVA TV - Koncept modernog suvereniteta snažna je država koja koristi svoj međunarodni položaj i utječe na svoje interese

Premijer za NOVA TV - Koncept modernog suvereniteta snažna je država koja koristi svoj međunarodni položaj i utječe na svoje interese

Premijer Andrej Plenković  gostujući u Dnevniku Nove TV na početku je rekao da se čuo s ministrom uprave Ivanom Malenicom, koji je potvrđen pozitivnim testom na koronavirus. "Jak je, mlad, vjerujem da će biti dobro", rekao je i dodao da je Malenica u četvrtak bila na sjednici vlade na kojoj su se svi pridržavali epidemioloških mjera, a budući da je rizik kasnije došao, nije bilo potrebu testiranja ostalih članova Vlade. Malenica bi u novoj Vladi trebao biti ministar uprave i pravosuđa, ali zbog bolesti neće moći sudjelovati na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, pa će stoga položiti zakletvu kasnije.

Pregovori u Bruxellesu nezabilježeni su uspjeh;

pregovori čelnika država članica EU  koji su nakon nekoliko dana i noći rasprava postigli dogovor o novom prijedlogu Višegodišnjeg financijskog proračuna i instrumentu odgovora Covidu 19, "EU sljedeće generacije" i otkrili što je ključni trenutak za postizanje sporazuma. "Bila su tri segmenta sporazuma. Jedan od njih bio je iznos financiranja kao odgovor na COVID-19, čiji dio obično ne postoji na razini EU. Zemlje koje nazivamo štedljivijim, Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska, željele su da ravnoteža između zajmova i nepovratnih sredstava bude 50:50. Održao sam govor koji je preokrenuo situaciju, što je podržalo i nekoliko kolega. Rekao sam da smo došli u vremensku krizu, da se fizički nismo sreli pet mjeseci. Imamo veliki problem i potrebno nam je veliko rješenje. Jednostavno sam rekao da je vrijeme da prestanemo produbiti nepovjerenje jedni prema drugima - sjever prema jugu i istok prema zapadu ", otkrio je premijer, koji je podsjetio sve čelnike da se ne mogu pojaviti pred građanima, financijskim tržištima, tvrtkama, medijima bez rješenja.

Dvadeset i dvije milijarde eura za Hrvatsku

Na pitanje tko će vratiti novac koji je pružen Hrvatskoj, Plenković je odgovorio: "Vratit će se tek od 2026. do 2050. godine. Vratit ćemo im kroz europski proračun, tako da ni ti ni ja to nećemo osjetiti zbog interesa ", otkrio je.
'' 22 milijarde eura tijekom 7 godina iznosi 166 milijardi kuna. Detaljno ćemo je razraditi i napraviti vrlo precizan plan koji će odgovarati programu rada Vlade, Nacionalnom programu reformi, posebnim preporukama koje se odnose na nas, na primjer - tržištu rada ", rekao je, najavljujući fleksibilnost tržišta rada.

Dodatnih 400 milijuna eura za Hrvatsku

Premijer je napomenuo da je Hrvatska uspjela progurati tezu o kojoj je govorio: da je Hrvatska u specifičnom položaju jer ima priliku koristiti samo jedan višegodišnji financijski okvir, što nije slučaj s nijednom drugom europskom članicom.
Ponovio je da je koncept modernog suvereniteta snažna država koja koristi svoj međunarodni položaj i utjecaj boreći se za hrvatske interese u tijelima u kojima smo.

Fleksibilno tržište rada

'' Ono što trebamo učiniti je imati takav obrazovni sustav da su ljudi spremni za promjenjivo tržište rada. Naše mlade generacije možda sutra rade zanimanja koja danas ne postoje. Zato je svrha svega toga i modernizacije europskog proračuna ići u smjeru digitalne ekonomije i transformacije gospodarstva kako bismo se bavili onim sektorima koji će biti globalno konkurentni, objasnio je.
"Što se tiče rada od kuće, mislim da je neizbježno ako ne nađemo cjepivo", rekao je Plenković na pitanje o fleksibilnosti radnog vremena, dodavši da je Zakon o radu jedan od najosjetljivijih zakona i da će ići u smjeru zaštite radnika. "Temeljni cilj je zadržati radna mjesta", zaključio je.

 O potresu u Zagrebu: Gradimo financijski okvir za oporavak

Objasnio je da nije istina da bi zemlje koje su osjetile da država članica EU-a ne djeluje u skladu s planom ekonomskog oporavka mogle "prijaviti" tu zemlju, ali objasnio je da mogu zatražiti reviziju plana gospodarskog oporavka zemlje.
Kada je u pitanju sanacija štete nakon potresa u Zagrebu, Plenković je otkrio da se stvara europski okvir za oporavak kapitala. "Otišao sam u četvrtak na sastanak s Ursulom von der Leyen u Bruxellesu. Europska komisija sada će donijeti odluku o predujmu od 89 milijuna eura, nakon čega će doći nešto više od 500 milijuna eura.""Polako gradimo okvir za međunarodno financiranje obnove Grada Zagreba", rekao je, otkrivši da postoji i mogućnost pomoći Razvojne banke Vijeća Europe koja ima nišu za financiranje i stanovanje. "Mislim da kvalitetnom pripremom možemo dobiti 500, 600, možda i 700 milijuna eura"

Mandat ćemo predstaviti do kraja.

Kada je u pitanju novi mandat, Plenković vjeruje da će on moći 76 mandata predstaviti do kraja. Premijer smatra da su većina i Pokret domovine imali nerazuman, ucjenjivački pristup tijekom kampanje, što ih je diskvalificiralo u suradnji s HDZ-om.
"Netko tko ulazi u političku igru ​​s takvim pristupom, ili nema iskustva ili ne razumije kako politika funkcionira. Sada će oporba imati priliku to naučiti", rekao je.
Na pitanje o njegovom odnosu s predsjednikom Zoranom Milanovićem u budućnosti, Plenković je rekao da taj odnos mora biti u skladu s Ustavom. "Ne može biti drugačije", rekao je. Otkrio je da će, koliko je poznato, predsjednik Zoran Milanović u Knin doći 5. kolovoza na obljetnicu Oluje. "Posebnu ćemo pažnju posvetiti epidemiološkoj situaciji. Dogovorit ćemo se kako biti siguran za sve '', kaže on.
 
Izvor: Nova TV, Hina, Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.