Konstituirajuća sjednica desetog saziva Hrvatskog Sabora

Konstituirajuća sjednica desetog saziva Hrvatskog Sabora
hrt youtube fb

Konstituirajuća sjednica desetog saziva Hrvatskog Sabora započela je danas ujutro u 10 sati, a otvorio ju je kratkim pozdravom i govorom dosadašnji, i novi, Predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ceremonija je započela pozdravom Premijeru Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Vrhovnog Suda i Izbornog Povjerenstva Miroslavu Šeparoviću i njegovoj zamjenici, Snježani Bagić. Kako je i najavio, Predsjednik Milanović nije se pojavio na Sjednici. 

Gordan Jandroković izabran je za novog Predsjednika Hrvatskog Sabora, te je postao prvi u povijesti koji će predsjedati i u drugom mandatu. Od prisutnih 150 zastupnika, glasalo je njih 144, od čega 143 ZA, te jedan suzdržan. Time je ujedno i konstituiran Sabor, te je započelo izvođenje himne Republike Hrvatske, ovoga puta u izvornoj verziji.

Nakon himne, te minute šutnje za prvog Predsjednika dr. Franju Tuđmana, sve preminule zastupnike, te pale branitelje, prvim se govorom obratio novoizabrani Predsjednik Sabora. Izrazio je ponos i zahvalnost novim izborom, te se obvezao na predano služenje općem interesu hrvatskog naroda i poziva na ravnopravnost u svakom segmentu našeg društva. U govoru se osvrnuo i na izazove s kojima se susrećemo tijekom zdravstvene krize, te je pohvalio Premijera za odobrenje u iznosu od 22 milijarde eura od strane EU. U nadolazećem razdoblju posebno će biti važno sve veće uključivanje mladih u razvoj Republike, kaže Jandroković, a učenicima i studentima omogućiti će se i sudjelovanje na tzv. simulacijama Sabora. Pozdravni i zahvalni govor, Jandroković je zaključio osvrtom na žrtve potresa u Zagrebu, te naglašava kako su sada obnova i oporavak unesrećenih dužnost, prioritet i obveza. 

Na predloženi dnevni red nije bilo prigovora i krenulo se s drugim glasanjem, za Predsjednika, Potpredsjednika i sedam članova Mandatno imunitetnog povjerenstva. Predsjednik Robert Janković, Potpredsjednica Barbara Antolić Vupora i sedam članova Povjerenstva izabrani su jednoglasno, sa 148 glasova.

Predsjednik Sabora odmah ih je pozvao da održe sjednicu i podnesu izvješće te je uzeta stanka od 30 minuta i zakazan je nastavak u 11 sati.

Konstituiranjem je prestao prethodni saziv, te su imenovani i nabrojeni svi zastupnici novog saziva, kao i svi novi ministri, njihovi zamjenici, te oni kojima mandat prestaje. Sa 149 glasova, jednoglasno je prihvaćen Zaključak i izvješće Mandatno imunitetnog povjerenstva. Uslijedila je pojedinačna prisega svih izabranih zastupnika. Za potpredsjednike Sabora izabrani su Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Rajko Ostojić i Miroslav Škoro. Zastupnik Bauk zatražio je stanku prije izglasavanja Miroslava Škore, bez pravog obrazloženja, te je u zadnjem glasanju sudjelovao i nešto manji broj zastupnika. U daljnjem glasanju opozicijski se klubovi nisu usuglasili oko kandidata za potpredsjednika Odbora za Europske poslove, jer je zastupnik Tomašević najavio zastupnika Glavaševića kao kandidata, a to nije bilo u skladu s ranijim dogovorom. Na to je zastupnik Zekanović, iz Suverenista, predložio generala Sačića za isto mjesto, te je odobrena nova stanka. Na kraju se opozicija usuglasila oko kandidata Bojana Glavaševića, ali se nekoliko puta iz Saborskih klupa začulo da ipak nije došlo do usuglašenja. Na to je Predsjednik Sabora predložio da se glasa za prvotno predlože kandidate, koji su jednoglasno izabrani. Time je dnevni red radnog djela konstituirajuće Sjednice Hrvatskog Sabora priveden kraju. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.