Predsjednik Republike razgovarao s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju

Predsjednik Republike razgovarao s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. Predstavnici Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju odlučili su se obratiti predsjedniku Republike jer, kako su rekli na sastanku, druge institucije nemaju interesa za probleme zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Kao najveći aktualni problem istaknuli su smanjivanje plaća zaposlenika predškolskih ustanova u mnogim gradovima i općinama zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, pri čemu su plaće u nekim gradovima smanjene i do 40 posto. Osim toga, upozorili su kako se ne poštuje članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim je propisan način utvrđivanja i obračuna plaća zaposlenika dječjih vrtića u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ili Republike Hrvatske. Predstavnici sindikata također su ukazali na problem različite ekonomske cijene dječjih vrtića što dovodi djecu u neravnopravan položaj pa temeljna Ustavna vrijednost, pravo djece na obrazovanje, često u praksi nije moguće.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su predsjednica sindikata Božena Strugar, županijska povjerenica sindikata za Grad Zagreb Dubravka Matić i pravnik sindikata Slaven Vukašinec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.