Ministar Horvat na Novoj TV o detaljima Zakona o obnovi od potresa: za one čije će kuće morati biti srušene, država će graditi nove

horvat

Zakon o obnovi od potresa predstavljen je na prvoj sjednici Vlade. Ministar Darko Horvat govorio je o detaljima obnove i rokovima u Dnevniku Nova TV.  "Ovo je vrlo teško pitanje. Bilo bi nevjerojatno govoriti o određenom datumu", rekao je Horvat na pitanje kada građani mogu očekivati ​​obnovu svojih domova. Rekao je da su zakon doveli do faze da je spreman za prvo čitanje. "Slažem se s mnogim komentarima koji su stigli od oporbe. Držat ću njihovu riječ tijekom ovih nekoliko tjedana. Opozicija tvrdi da će ih, ako je zakon dobar i provodljiv, podržati. Siguran sam da je ovaj koncept već na tragu dobrog i provodivog. U dva čitanja otkrit ćemo neke nedostatke ", najavio je Horvat.  
Vjeruje da će usvajanje zakona uslijediti u rujnu. 
 
Svaka zgrada - potvrda
 
"Još prije izbora hrvatska vlada je putem dvije ili tri odluke stavljala na raspolaganje određena sredstva za popravak krovova, potpornih zidova i drugih elemenata. To je prirodna katastrofa koja se ne može riješiti od petka do ponedjeljka", rekao je, napomenuvši da dolazi zima. i da neki mogu biti nestrpljivi.Upitan kako namjerava spriječiti supe i nerealne cijene radova koje građani prisiljavaju plaćati, odgovorio je: "U samoj konstrukciji zakona odredili smo da se organizira obnova, da institucije provode javne natječaje, definiraju maksimalne cijene za dizajn, radove i materijal ". 
 Kazao je da će za one čije će se kuće morati srušiti, država izgraditi nova."U fazi smo definiranja kriterija na temelju kojih ćemo odrediti kvadratni snimak i fazu izgradnje takve kuće. To će biti visoki roh-bau, izgrađen na štetu države", rekao je. Na pitanje hoće li to biti jednako vraćeno vlasnicima čija je jedina imovina oštećena kao iznajmljivačima, rekao je: "A mi o tome govorimo. Svemu pristupamo s punom dozom povjerenja. imat će pravo na obnovu."  Ministar je rekao da će onima koji su samostalno započeli gradnju država vratiti sredstva. Nada se da će započeti s dizajnom do rujna. Sve će zgrade dobiti potresnu rekonstrukciju višeg stupnja nego što je bio prije potresa. 
"To će reći struka. Svaka zgrada, koja je ugrađena u zakon, dobit će potresnu ili seizmičku potvrdu kojom ćemo morati utvrditi koliki je otpor zgrade", rekao je, "
 
drugačiji APN?"  
 
Horvat je također najavio da će nastaviti s programom APN. "Možda u nešto drugačijem obliku. Trenutno smo sigurni da želimo kontinuitet u ovoj energetskoj obnovi. Način na koji obnova stanova trenutno subvencionira, a možda postoje modaliteti drugačijeg pristupa, ali mnogo fleksibilniji. stanovi koji traže vlasnika, u prvom koraku im je potreban određeni angažman i zaduženje. Ako napravimo dio tih stanova i omogućimo najam tih stanova, ti stanari neće biti opterećeni kreditom i moći će zatražiti aranžman kredita u pogodnijoj situaciji ", rekao je. , 
 
Također je rekao kako misli da će rupe za moguće malverzacije biti minimalne. "Uvijek sam zalagao za drugu priliku za poduzetništvo", rekao je na pitanje zašto više nije ministar poduzetništva.
"Ali ovo je moja treća prilika. Ne zaboravite da sam i ja bio ministar poduzetništva i obrta, zatim ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, danas ministar prostornog uređenja. Mislim da su godine tamo gdje neke perspektive više neće postojati", zaključio je. je ministar.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.