Ministar Beroš odgovorio je predsjedniku: Djelovanje Državnog stožera u skladu je s Ustavom i zakonom

beroš

Ministar zdravlja Vili Beroš kao gost na televiziji RTL izjavio je da vjeruje da će Nacionalna dječja bolnica biti izgrađena za vrijeme mandata ove Vlade, a također je reagirao i na izjavu predsjednika Republike.

Veliki izazovi pred Vladom, posebno u zdravstvenom odjelu

Beroš, rekao je da pred Vladom postoje veliki izazovi, posebno u zdravstvenom odjelu , za kojega su bili svjesni još u siječnju, ali tada nisu znali da dolazi do koronarne krize.
"Svjestan sam velikih zadataka koji su pred mnom."

Kad je riječ o očekivanjima novih kolega, Beroš kaže da su oni spoj iskustva i mladosti.
"Vjerujem da ćemo na osnovu plana koji je Vlada usvojila za sljedeće razdoblje učiniti sve, svatko u svom ministarstvu da i dalje poboljšavamo svoje funkcioniranje Vlade i da život građana radi nabolje.

Djelovanje i odluke Nacionalnog stožera su u skladu s Ustavom i zakonom

Beros Rekao je da nije pravni stručnjak, ali da su već puno puta rekli da je funkcioniranje Glavnog stožera, kao i njegovih odluka, u skladu s Ustavom i člankom 16. koji kaže da slobode i prava mogu se ograničiti u slučajevima kada je potrebno zaštititi pravni poredak, javni moral ili zdravlje hrvatskih građana
.
"Imamo poseban zakon, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji određuje takve epidemiološke situacije. Kad je pisao prethodni zakon, nije se znalo o pandemiji i on je izmijenjen i dopunjen u Hrvatskom saboru, izmijenjen i usklađen s novom situacijom. Zakon predviđa funkcioniranje Glavnog stožera. Mišljenja sam da se sve odluke temelje na profesionalnom razmišljanju, da su ustavne i da se sve radi s ciljem zaštite zdravlja i života građana ", kaže Beroš.

Mjerila su ista za sve

Upitan o kritikama da se pravila i kriteriji ne odnose na sve podjednako, s obzirom na slučaj Hrebak, Beroš smatra da bilo kakav takav problem treba istaknuti sa svih strana. Kaže da mu je Capak u neformalnom razgovoru rekao da je Hrebak testiran i da nije utvrđena prisutnost koronavirusa, da ne može zaraziti druge te da ga je što više savjetovao s nalazom.

Na pitanje može li to učiniti jedan građanin i zatražiti mišljenje prvog epidemiologa u zemlji, Beroš je napomenuo da je preskočen jedan važan korak - samoinicijativno testiranje.
"Ako netko ima nalaz koji pokazuje da su negativni, tada se apsolutno može posavjetovati s epidemiologom." 

Jeftiniji testovi za koronavirus

Stigli su jeftiniji testovi za koronavirus, iako još ne u cijeloj Hrvatskoj. Francuska ide korak dalje i proširuje besplatno testiranje za sve. Beros kaže da su testovi besplatni za sve građane, ali unutar naznaka koje je postavila struka. 

"Svi testovi s preporukama su besplatni. Smanjili smo cijenu testiranja s dva i tri nastavka. Omogućen je onaj tko želi testirati na vlastitu inicijativu. Testiranje čitave populacije nema puno smisla", rekao je ministar i dodao: "Nisam epidemiolog. Mogu to procijeniti. Testiranjem možete biti negativni danas, a pozitivni za samo dva dana. Postavlja se pitanje smisla ispitivanja cijele populacije. Za testiranje cijele populacije potrebno je otprilike 2,8 do 3 milijarde kuna. Sigurno je da će ovo novac bi mogao biti upotrijebljen u druge svrhe koje bi pridonijele poboljšanju zdravstvene zaštite ", rekao je.

Ističe da Hrvatska ima taj novac,

Ministar naglašava da će cjepivo protiv Covida 19 biti dostupno i Hrvatima. Postoje dvije globalne inicijative kojima se pridružila i Hrvatska. Jedna je na razini Europske unije, koja govori o tome kako predbilježiti, naručiti i platiti cjepiva.
"Učinit ćemo sve da cjepivo postane dostupno građanima", tvrdi Beros.

Borit ćemo se čvrsto i odgovorno sa svim izazovima

Na pitanje o ostalim zdravstvenim problemima; dugova, lista čekanja, Beroš je rekao:

"Duboko sam svjestan problema jer sam dvije godine radio kao pomoćnik ministra. Znam da pred sobom imam veliki posao, ali uz pomoć tima koji se formira mislim da ćemo pronaći načine za rješavanje, naravno, ne svih izazova. ,
Možete biti sigurni da ćemo se truditi čvrsto i odgovorno odgovoriti izazovima - počevši od liste čekanja, neadekvatnih sadržaja, potrebno je revitalizirati Institut za imunologiju, što je posebno vidljivo u ovoj situaciji.

"Počeli smo razmišljati, tražimo načine kako da financiramo te projekte, ne samo iz proračuna. Vjerujem da ćemo uspjeti u ovim naporima. Mogu obećati građanima da ću dati sve od sebe", rekao je Beros.

Nacionalna dječja bolnica u ovom mandatu

Beroš iskreno vjeruje da će se tijekom njegova mandata izgraditi nova Nacionalna dječja bolnica.

"Ministarstvo regionalnog razvoja već je osiguralo 48 milijuna kuna za studiju izvedivosti. Odgođeno je zbog postupka javne nabave koji nije u domeni Ministarstva zdravlja", rekao je ministar, najavivši da će studija za osam do devet mjeseci biti završena. odrediti mjesto i način izgradnje nove bolnice.

"Gledamo i neke druge izvore financiranja. Ako ima malo sreće, uz naše velike napore, mislim da ćemo uspostaviti izgradnju i dovršiti bolnicu", zaključio je Beros.

Izvor: RTL / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.