Aladrović za Novu TV: Doći će do ozbiljnih promjena na tržištu rada

poslodavci

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je za Dnevnik Nova TV o izazovima u odjelu i najavio razgovore sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu. 
"Razgovarali smo s njima u prethodnom mandatu, pa ćemo tako i ovaj put. Ponovo smo aktivirali Ekonomsko-socijalno vijeće i naravno da promjene zakona o radu nisu moguće, ali ... Na kraju ljeta ćemo sjesti i razgovarati i nadamo se da ćemo postići "Konsenzus poslodavaca i sindikata, ali moramo biti svjesni da će taj konsenzus biti relativno teško postići. Izmjene i dopune Zakona o radu potrebne su kako bi se hrvatskom tržištu rada i hrvatskom gospodarstvu dala dodatna motivacija za njihov razvoj", rekao je. mandat ta tema nije otvorena, ali to je sada stvarno krajnje vrijeme.Kaže da je bilo vala otkaza čak i nakon 1. lipnja, ali da se to, kaže, nije dogodilo.
 
Krajem kolovoza usvojit ćemo nove mjere koje će pomoći da stabilnost tržišta rada ostane stabilna.
 
Vjerujemo da se to neće dogoditi na jesen jer smo puno učinili, usvojili smo mjere za lipanj, srpanj i kolovoz i na tome se nećemo zaustaviti “, kaže Aladrović. Također je rekao da će krajem kolovoza usvojiti nove mjere koje će pridonijeti održavanju stabilnosti na tržištu rada.Komentirao je i nedostatak radnika u izgradnji.
 
"U tom je kontekstu dobro čuti da jedna industrija nema radnika, da joj nedostaje radne snage jer to znači da postoje ekonomske aktivnosti. Dio nedostatka te radne snage kompenzirali smo uvozom radnika, tj. Kvotama. Zbog epidemiološke situacije "Uvoz radne snage, ali svi se moramo suočiti s činjenicom da ćemo morati doživjeti ozbiljne promjene na tržištu rada. Posebno će doći do prekvalifikacije i stjecanja novih vještina", rekao je Aladrović
 
. Zdravlje stanovnika i osoblja je najvažnije
 
Stanovnici staračkih domova najugroženija su skupina tijekom epidemije zbog starosti, pa im je kretanje najoštrije ograničeno. Pravobraniteljica se žalila jer su još uvijek zatvoreni. Upitan je li već razgovarao s epidemiolozima o tome kako to riješiti, kako bi se ljudima u domovima omogućio "novi normalan", Aladrović je odgovorio: "Spremni smo ažurirati ove upute. Ako je epidemiološka situacija bolja, bit ćemo fleksibilniji. Ono što je u ovom trenutku najvažnije je zdravlje i stanovnika i osoblja tih domova, i to ćemo zaštititi, čak i ako je takva vrsta 'novog normalnog' u ograničenom kontekstu za te korisnike. "Upitan o složenosti sustava socijalne skrbi koju sada vodi i nedostatku socijalnih radnika, Aladrović je rekao da će nastaviti posao svojih prethodnika, ministra Murganića i ministra Bedekovića."Svjesni smo da ovaj sustav možda nije ispunio očekivanja kroz dugo razdoblje. Nastojit ćemo popuniti poslove socijalne skrbi i nastojat ćemo biti brži i učinkovitiji", rekao je. Rekao je da to mogu učiniti za godinu, godinu i pol.
 
Kaže da još nije preuzeo aplikaciju za nadzor epidemije koronavirusa. "Čekam da izađe moja kolegica Malenica kako bismo je mogli testirati", rekao je.
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.