Premijer u "RTL- u Danas" govorio o 25. obljetnici VRO Oluja, odnosu s predsjednikom Republike i daljnjoj borbi protiv COVID-19

rtl danas

U razgovoru s Damirom Gregoret za "RTL Danas", premijer Plenković govorio je o 25. obljetnici VRO Oluja, odnosu s predsjednikom Republike i daljnjoj borbi protiv COVID-19.

- Vaš susret sa SDSS-om je završen, tko će biti na godišnjici Oluje?
 
- Sporazum koji danas imamo sa SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj je da oni sudjeluju u proslavi, sudjelovat će potpredsjednik vlade Boris Milošević i mislim da je dobar i koristan, koristan prije svega za odnose u hrvatskom društvu. manjina u Hrvatskoj, prema nedavnoj prošlosti, i snažna je poruka Hrvatske svim partnerima koji vide kako Hrvatska funkcionira danas. 
 
- Milorad Pupovac ne ide u Knin?
 
- Cijelo vrijeme smo razgovarali o tome da svi članovi Vlade budu u Kninu 5. kolovoza. Ono što sam želio i što sam želio je bio da Boris Milošević bude u Kninu kao član vlade.
 
- Je li vam Pupovac možda otkrio hoće li i ove godine, poput prethodnih, otići u Raču, gdje Srbi, kako kažu, odaju počast žrtvama Oluje?
 
- Nismo razgovarali o tome, to je na kraju njegov izbor. Ono što mogu reći je da će potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na komemoraciji za zločin počinjen u Gruborima nakon Oluje i tako poslati snažnu poruku Vladi da moramo poštivati ​​sve žrtve i dostojno označiti ta mjesta. Ministar Medved kreće u Grubore 24. ili 25. kolovoza kada smo odredili točan datum. 
 
- Zašto gospodin Bear?
 
- To je svakako vrlo važna i sjajna poruka, poruka potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigora i čovjeka koji na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica tijekom Domovinskog rata može dati sve od sebe u ime Vlade, a na neki način hrvatski branitelji, šalju važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti .
 
- Nakon verbalnog sukoba posljednjih dana bit ćete u Kninu, zajedno s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Danas je rekao: "To nisam doživio od Sanadera, Kosor ili Karamarka." Najavili ste tvrdo suživot, kako biste to nazvali sada?
 
- Prije svega moramo pogledati činjenice. Predsjednik Republike jučer je govorio o nekom tvitu u kasnim noćnim satima, koji je navodno bio usmjeren protiv njega. Evo, sve smo pretražili u Vladi, sva računala, tvit nismo pronašli.
 
 - Danas se ispravio, pozivajući se na vašu izjavu.
 
- Dobro. Tada smo ga čuli i kako govori da u Vladi postoje jazavci. Jazavci. Pretpostavljam da je mislio na moje suradnike. Pretražio sam cijelu Vladu, angažirali smo naše članove, zaštitare i nismo pronašli nijednog badžera. Nema ni materijalnih dokaza da ikad ostao ovdje. 
 
- Kako vaš odnos može nastaviti funkcionirati?
 
- Znate što smo tada provjerili? Imali smo nekoga tko je završio srednju školu Yutela, neku srednju školu Yutela. Otišli smo u odjel kadrova, provjerili sve prema nastavnom planu i programu nema podataka, pa čak ni tragova da netko ima školu yutela, a čini se da čak i te škole nije. 
 
- Sada ste ironični ...
 
- Ne, ozbiljan sam. Poštujem predsjednika i instituciju predsjednika. Kao odgovoran premijer otišao sam provjeriti njegove navode, na kraju mi ​​se čini da ga je možda jedan od njegovih sugovornika pogrešno informirao, zavarao. Koji su razlozi zašto ga je jedan od njegovih sugovornika toliko pogrešno informirao i toliko ga zaveo. Jesu li bili pod nekim utjecajem, ne znam. 
 
 - Mislite li da su oni odgovorni za ono što je rekao?
 
- Siguran sam da sam ne bi rekao nešto pogrešno.
 
- Glavna strelica njegove kritike ide u Glavni stožer civilne zaštite i inzistira na parlamentarnom nadzoru Stožera, a pridružila mu se gotovo cijela oporba. Jeste li razmišljali u tom smjeru?
 
- Ne bih rekao da je to jedini element. On često, neprovociran, spominje članove obitelji drugih političara i potpuno nepovezan kontekst. I moram priznati da se to često spominjanje članova obitelji ni na koji način ne može povezati sa stvarnošću ili bilo kakvom normalnom komunikacijom između političara ili njega. kao jedne od institucija.To je vrlo važno. Nema ništa osobno, mi smo ovdje kao premijer i predsjednik Republike. Nema ničega osobnog. Upravo zato što moramo napraviti ključnu razliku s argumentima, pa čak i u izrazu svakog od nas, nećemo prihvatiti to. To je vrsta 'igre u pješčaniku razigranih političara u dječačkoj fazi'. Nije to tako. Nema izjednačavanja, to je meni važno. Vrlo važan detalj. Kad kažem da netko ne govori istinu, onda to kažem na osnovu činjenica. Ne zato što to izmislim. Za razliku od nekoga tko izmišlja.
 
- Zapovjedništvo. Jeste li mislili da postoji neki način kontrole u parlamentu?
 
- Sve što radimo je ustavno i pravno. Dakle, vrlo važan detalj. Još jedna stvar koja je također važna, Vlada nema vremena biti Glavni stožer civilne zaštite i zato postoji. Riječ je o dnevnom, operativnom odlučivanju i specifičnim situacijama, za koje Vlada kao tijelo, i vjerujte mi, još uvijek mogu reći da nakon ove četiri godine znam što znači izvršna vlast na ovoj razini, ne može se iz dana u dan baviti tom temom,  a kamo li Hrvatski sabor. Stoga svaka naša sjednica Vlade započinje s točkom koju je podnio ministar zdravstva, da kaže kakva je situacija s epidemijom, a potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, o tome što je aktivnost Glavnog stožera. Sve je transparentno i javno. "Riječ je o dnevnom, operativnom odlučivanju i specifičnim situacijama, za koje Vlada kao tijelo, i vjerujte mi, još uvijek mogu reći da nakon ove četiri godine znam što znači izvršna vlast na ovoj razini, ne može se iz dana u dan baviti tom temom, i a kamoli Hrvatski sabor. Stoga svaka naša sjednica Vlade započinje s točkom koju je podnio ministar zdravstva, da kaže kakva je situacija s epidemijom, a potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, o tome što je aktivnost Glavnog stožera. 

Sve je transparentno i javno. Riječ je o dnevnom, operativnom odlučivanju i specifičnim situacijama, za koje Vlada kao tijelo, i vjerujte mi, još uvijek mogu reći da nakon ove četiri godine znam što znači izvršna vlast na ovoj razini, ne može se iz dana u dan baviti tom temom, i a kamoli Hrvatski sabor. Stoga svaka naša sjednica Vlade započinje s točkom koju je podnio ministar zdravstva, da kaže kakva je situacija s epidemijom, a potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, o tome što je aktivnost Glavnog stožera. Sve je transparentno i javno. Svaka naša sjednica Vlade započinje točkom koju je predao ministar zdravstva, kako bi rekao kakva je situacija s epidemijom, a potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, o aktivnostima Glavnog stožera. Sve je transparentno i javno. Svaka naša sjednica Vlade započinje točkom koju je predao ministar zdravstva, kako bi rekao kakva je situacija s epidemijom, a potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, o aktivnostima Glavnog stožera. Sve je transparentno i javno. 
 
- Ne razmišljate o nekakvom parlamentarnom nadzoru?

- Ovu temu možemo iznijeti Hrvatskom saboru koliko želimo i raspravljati o njoj. Ako postoji poanta o radu Glavnog stožera, epidemiji, daljnjim predviđanjima, to ćemo objasniti Hrvatskom saboru, zapravo. To može biti u odboru, može biti i plenarno , s tim nemamo problema. 
 
- Danas je na mjestu Josipa Salapića u Saboru izabrana Maja Grba-Bujević. Ostaje li u sjedištu?

- Ne, ona će biti zastupnica u Saboru, ona je liječnik, prakticirala je hitnu medicinu, dala je svoj doprinos u ovoj fazi i sada prelazi na drugu djelatnost. To je aktivnost političara i člana Hrvatskog sabora.
 
- U Parlamentu imamo stalnu raspravu o nošenju maski. Jedan zastupnik prednjači, ali misli na to da je to preporuka, a ne obveza. Ako bilo koji od naših gledatelja, vaš birač, ode u trgovinu, on ne može ući bez maske. To je preporuka u parlamentu. Kako doći tamo?
 

- Jednostavno, gospođa saborska zastupnica trebala bi se ponašati odgovorno kao i svi zastupnici. Proveo sam dva dana tamo, bio sam tamo prošli tjedan. Nisam primijetio da nitko drugi ima takve eskapacije osim jednog zastupnika. Ne vidim u čemu je uopće problem. 
 
- Gdje je zastupnik Dario Hrebak? Ovaj tjedan nije bio u Parlamentu.
 
- Ne znam, nisam se čuo s njim niti slijedio gdje je.
 
- Je li možda nakon toga otišao u samoizolaciju?
 
- Ne znam, morate to pitati.
 
- Vidite li ovdje dvostruke kriterije?
 

- Ne. Koliko razumijem, gospodin Hrebak je testiran dva, tri, četiri puta ili onoliko koliko već jest, a koliko razumijem, nije pozitivan niti zaražen.
 
- A oni nisu bili dvostruki standardi?
 
- Nisu, jer je postupio prema preporukama.
 
- Možete li ovo preporučiti svakom građaninu da se, nakon što dobije mišljenje lokalnog epidemiologa, može više obratiti instanci i zatražiti mišljenje?
 
- Ponašao se onako kako je imao preporuke.
 
- Preporuka lokalnog epidemiologa bila je da je samoizolacija obavezna.
 
- Moram priznati da mi je ovaj slučaj bio vrlo čudan u brzini reakcije epidemiologa na županijskoj razini od početka.
 
- Ali nema ništa loše s tobom?
 
- Mislim da je ta preporuka bila vrlo kasna, koliko sam razumio. Od dana sjednice Gradskog vijeća Bjelovara do nekakvog podizanja svijesti ili podizanja svijesti u županijskim epidemiološkim službama prošlo je puno dana.
 
- Zašto toliko antagonizma prema Mostu? Što je okidač?
 
- Mene kao premijera ili predsjednika HDZ-a. Kad ste u Parlamentu, onda ste u političkoj areni i netko tko iz neke fine pozicije, gdje nema nikoga da mu odgovori, može reći što želi, koliko god želi. Kad dobije odgovor, odmah zavija i bježi pod zaštitom predsjedatelja. To je bila poruka i poanta. Usput, svima preporučujem da nikada ne sklapaju koaliciju s Mostom. S bilo kime, samo ne s Mostom. Iz iskustva mogu to objasniti svima koji to žele: Samo ne s Mostom. Iz iskustva mogu to objasniti svima koji to žele. 
- Građani su zabrinuti, možete li im reći što ih očekuje ove jeseni? Najavili ste 100 000 novih radnih mjesta tijekom svog mandata, a ljudi se boje da će izgubiti posao.
 
Pustit ćemo u rad sve ove mehanizme koje smo na kraju već usvojili. Dakle, od mehanizma podrške poslodavcima za plaće radnika kada je riječ o radu sa skraćenim radnim vremenom. Gledat ćemo u kojim sektorima ima problema, pokušat ćemo upoznati one sektore koje je kriza najteže pogodila, pronaći način za zadržavanje radnih mjesta. Također ćemo se pobrinuti za socijalni mir. Razgovarat ćemo s našim partnerima, sindikatima i poslodavcima i provoditi reformu politike. 
 
- Reforme lokalne i regionalne samouprave nešto su što ste najavili za jesen. A spominje se i smanjivanje broja lokalnih dužnosnika.
 
- Točno.
 
- Hoće li se to dogoditi? Kada?
 
- Rekli smo, kada je u pitanju lokalna uprava, da ćemo definitivno ići u smanjenje broja lokalnih dužnosnika.
 
- To će se dogoditi sada, od pada?
 
- Da, ovaj zakon će pripremiti ministar Malenica koji će ići s ovim prijedlogom i mi ćemo izvršiti promjene. Ista stvar je i s funkcionalnim spajanjem općina.
 
- Koliko manje zaposlenih može očekivati?
 
- Što se tiče broja službenika, on će biti prilično manji. Sigurno će biti oko 600 manje službenika.
 
- Ništa više od toga? Ovo će biti prvi val?
 
- To će biti val u varijanti da nemate dužnost ljudi koji su za njega izabrani 2017.
 
- Zar se ne bojiš onoga što ćeš raditi na jesen, a lokalni izbori dolaze na proljeće?
 
- Ne, mislim da je, što se tiče našeg stava, naše politike, ta politika već predstavljena i u Predsjedništvu i u Nacionalnom vijeću, kada je u pitanju HDZ. Siguran sam da će ga podržati naši partneri, ali i drugi u Hrvatskoj. vijeće. 
 
- Jeste li od ministara zatražili sigurnosne procjene?
 
- Mnogo sam vodio brigu oko izbora ministara. Na birališta smo izašli 5. srpnja kada je intenzitet COVID-19 bio najmanji, 10. srpnja smo ušli u ERM 2, tada nam je dan mandat za formiranje vlade. Otišli smo u Europsko vijeće u Bruxellesu i osigurali 22 milijarde eura u Hrvatskoj. Sastavili smo Vladu i stekli povjerenje Hrvatskog sabora te usvojili Zakon o obnovi Zagreba na Sabor na prvo čitanje, 5. kolovoza imamo predstavnike Srba na proslavi 25. godišnjice Oluje. Tih 30 dana jedinstveni su za hrvatsku političku scenu.

Izvor: RTL / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.