Božinović na komemoraciji u Dalju: Nepokolebljivost onih koji su domovinu branili snagom srca

Božinović na komemoraciji u Dalju: Nepokolebljivost onih koji su domovinu branili snagom srca

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u subotu je na obilježavanju 29. godišnjice pogibije branitelja Dalja ocijenio kako je to jedan od tragičnih, ali ponosnih događaja Domovinskog rata u kojemu je na vidjelo izišla nepokolebljivost onih koji svoju domovinu brane snagom srca i iskrenog domoljublja.Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović je podsjetio da su "1991. godine prije osnivanja Hrvatske vojske, policijske postaje imale vrlo značajnu ulogu u otporu neprijatelju." 

"Policajcima ove postaje u pomoć su pritekli pripadnici Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještani Dalja. Tenkovski projektil koji je ispaljen toga dana na postaju prerano je ugasio čak 39 života – 20 policajaca, 15 gardista i četvorice pripadnika CZ. No, nisu računali da će zvjerstvo koje su ovdje počinili biti jedno od odlučujućih događaja za podizanje morala hrvatskog naroda u obrani i oslobađanju svoje domovine“, rekao je Božinović. 
Naglasio je kako trebamo biti ponosni na hrvatsku hrabrost, upornost i snagu zajedništva, jer je ova tragedija imala presudnu ulogu u daljnjem ishodu Domovinskog rata. Po njegovim riječima, obrana policijske postaje Dalj jedna je u nizu potvrda posvećenosti hrvatskih policajaca provođenju zakona, očuvanju ustavno-pravnog poretka, demokratskih vrijednosti i integriteta naše zemlje. 
Za poginule su ispred daljske policijske postaje položeni vijenci. Osim ministra Božinovića, vijence su položili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, osječko-baranjski župan Ivan Anušić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. U daljskoj crkvi služena je misa zadušnica za poginule, a u večernjim satima u susjednom Aljmašu bit će obilježena 29. obljetnica progona mještana Dalja, Aljmaša i Erduta koji su 1. kolovoza 1991. godine iz Aljmaša brodovima za prijevoz rasutog tereta prevezeni u Osijek.
 
Istraživanje ratnih zločina i potraga za nestalima prioritet Vlade RH, nadležnih ministarstava i drugih institucija
 
Novinari su ministra Božinović u Dalju pitali o istragama ratnih zločina i o nestalim osobama, a on je odgovorio kako je istraživanje ratnih zločina i potraga za nestalima prioritet Vlade RH, nadležnih ministarstava i drugih institucija. „Pri tome postoji intenzivna međuresorna suradnja koja je do sada već dala rezultate i siguran sam da će tako biti i budućnosti. Kad je riječ o Dalju, od ranije postoje kaznene prijave, a na tome se i dalje radi“, dodao je.
 
Odati poštovanje svim nevinim žrtvama stradalim u ratu je civilizacijski doseg
 
Na pitanje kako komentira izjavu saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Ivana Penave vezanu za Grubore da je riječ o političkoj trgovini i izjednačavanju Oluje i pojedinačnih zločina, odgovorio je kako Vlada radi u kontinuitetu na izgradnji političkih odnosa u Hrvatskoj. „Odgovorna politika treba stvarati uvjete kako bi se što uspješnije i sa što manje tereta iz prošlosti okrenuli izazovima budućnosti. Govoriti o izjednačavanju nema nikakve osnove. Obilježavanje obljetnice "Oluje" je jedan od najvažnijih datuma u Hrvatskoj i to će tako i ostati tako da se ne može govoriti o nikakvom izjednačavanju, niti je o tome primjereno na taj način govoriti. Odati poštovanje svim nevinim žrtvama koje su stradale u ratu je civilizacijski doseg“, zaključio je Božinović.
 
Izvor : Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.