Tomo Medved rekao je za RTL televiziju da Hrvatska gradi društvo koje se temelji na pravdi i toleranciji

Knin

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved rekao je za RTL televiziju da Hrvatska gradi društvo koje se temelji na pravdi i toleranciji i naglasio da svaka gesta pridonosi uspostavljanju povjerenja u odlazak na mjesta stradanja, što će, dodao je, biti jasno najavljeno. 
Medved je za RTL televiziju istaknuo da će premijer na vrijeme najaviti sve svoje posjete, negirajući da postoje konkretni dogovori o posjetu određenoj lokaciji."Bit će vrlo jasno najavljeno kada će premijer posjetiti mjesto stradanja ili masovne grobnice", odgovorio je ministar na pitanje hoće li premijer ići na komemoraciju u Varivode.

Medved je također izrazio nadu u zajedničko putovanje u Vukovar 

Ocijenio je kako je 25. obljetnica VRO "Oluja" obilježena dostojanstveno, a iz Knina su poslane jasne poruke optimizma s pozivom svima da pridonose izgradnji tolerantnog društva.Rekavši da su članovi Vlade dosad obilazili mjesta smrti i da se nisu bunili oko toga, rekao je da će ih nastaviti posjećivati, jer je to civilizacijski čin."Odavanje počasti civilnim žrtvama, kao što to radimo skoro svaki dan i odavanje počast našim hrvatskim braniteljima, kontinuitet je politike naše vlade i nastavit ćemo to raditi", rekao je Medved.Podsjetio je da su ljeto i jesen doba kada se obilazi veliki broj mjesta za ovrhu: Vukovići, Saborsko, Kostriće, Baćin, Voćin, Ovčara, Škabrnja ... 
Ministar je rekao da će sve biti dogovoreno s potpredsjednikom vlade Borisom Miloševićem, te da su neke posjete već najavljene.Govoreći da je hrvatska obitelj Čengić ubijena u neposrednoj blizini Grubora 1992. godine, ocijenio je da je "naš povijesni segment složen" i da je važno odati počast svim žrtvama, na primjeren način."Nastavljamo na ovaj način, kao i do sada. Svaka gesta doprinosi uspostavljanju povjerenja", rekao je.Upitan da li je realno očekivati ​​da ove godine zajedno odajemo počast vukovarskim žrtvama, Medved je rekao da je uvjeren da će tako biti, u Vukovaru i Škabrnji
 
retorika iz Srbije potpuno je neprihvatljiva, oni se moraju suočiti s istinom
 
"Vrlo jasno komuniciramo svoju politiku. U tom ćemo smjeru nastaviti. Hrvatska danas može biti uzor mnogim zemljama u tom pogledu, posebno ako govorimo o Srbiji, čija je retorika ovih dana potpuno neprihvatljiva", rekao je, komentirajući izjavu Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da izlazi u Knin ponižavanjem Srba, opisujući to kao žalosno. '' Nažalost, svjedočimo 25 godina iste retorike. Pozovite Srbe da se bave prošlošću, njihovom ulogom u realizaciji velikosrpske politike i svo zlo koje su počinili tijekom devedesetih kako bi shvatili da nije uspjelo ", kazao je.

Ministar je rekao da svi trebaju razumjeti da je Hrvatska neovisna, suverena i da je ostvarila najveći broj strateških ciljeva. "To je naša poruka za njih - okrenuti se budućnosti i suočiti se s istinom", rekao je.Odgovarajući na pitanje o mogućnosti razgovora s Vučićem, Medved je rekao da je politika Hrvatske jasna i da očekuje da svi koji trebaju prepoznati i prihvatiti takav pristup i tu razinu dijaloga i tolerancije."Hrvatska gradi društvo na temeljima pravde, socijalne uključenosti i tolerancije, istine. Nastavit ćemo neumorno tim putem ”, zaključio je Medved.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.