Nova faza odnosa između hrvatskog naroda i srpske manjine

Nova faza odnosa između hrvatskog naroda i srpske manjine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na 305. Sinjskoj alki potvrdio da će ove godine ići u Varivode iskazati počast žrtvama.

Premijer Plenković i ove godine u Sinju, na 305. Sinjskoj alci, prati nadmetanje sinjskih alkara, koji čuvaju tradiciju, zajedništvo i vrijednosti Cetinske krajine.

Prirodno je da je Milošević bio na obilježavanju Oluje

Prije početka 305. Sinjske alke, komentirajući najavu Milorada Pupovca da će ići u Škabrnju, podsjetio je da su formirali parlamentarnu većinu u kojoj su i politički predstavnici srpske manjine.
Smatra kako je izrazito dobro,  prirodno, i normalno da je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS- a Boris Milošević došao na obilježavanje 25. godišnjice Vojno-redarstvene operacije "Oluja" kojom je oslobođen veliki dio hrvatskog teritorija.  
"Poruke koje su poslali su poruke primjerene početku nove faze odnosa između hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj", istaknuo je.

"Na taj način šaljemo signal o uključivom i tolerantnom društvu, društvu koje zna što je to pomirenje i što je to zajednička budućnost. Na tom tragu mislim da je dobro i da gospodin Pupovac, kao čelnik SDSS- a, ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje one nedvojbeno zaslužuju", kazao je premijer Plenković.

Beogradu treba još vremena da razumije što se radi u Hrvatskoj

Upitan da komentira Vučićeve izjave o Miloševićevom odlasku u Knin na Oluju, rekao je da sve to što rade, rade zbog Hrvatske, hrvatskog društva, odnosa između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj. 

Smatra kako treba još neko vrijeme da se to u Beogradu u potpunosti razumije, a ono za što su zainteresirani i ono na čemu će inzistirati u dijalogu i razgovorima sa Srbijom, to je zaštita prava Hrvata, kao manjine u Srbiji, da budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama predstavničke vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu koji datira još od početka 2000. godine.

Odgovarajući na daljnje upite, istaknuo je kako je to proces kojeg vodi hrvatska Vlada, da su odabrali parlamentarnu većinu s ljudima s kojima su surađivali u proteklom mandatu, koja će biti kompaktna, homogena, koja će podupirati Vladu i zakonske prijedloge koji će dolaziti u Sabor.

"To podrazumijeva i nakon 25 godina od rata određene nove korake i geste koje prije svega zrcale Hrvatsku, koja je samosvjesna, samopouzdana država, koja je riješila sve svoje strateške ciljeve, država koja je članica EU i NATO- a i koja može svojim političkim potezima biti primjer ostalima. To je ono čime se vodimo", izjavio je Plenković.

Upitan da nešto kaže o Pupovčevoj izjavi u kojoj je spominjao međunarodne faktore koji bi se trebali uključiti u proces pomirenja, Plenković je odgovorio kako ne zna na koga je mislio i dodao da su oni isključivo vodili razgovore s predstavnicima SDSS- a u Hrvatskoj. 

Doprinos turizma impuls hrvatskom gpospodarstvu

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da će 20. kolovoza, nakon godišnjih odmora Vlada imati prvu sjednicu.

Ocijenio je da trebamo biti zadovoljni načinom na koji je sustav reagirao na COVID 19 krizu, s restriktivnim mjerama kada je virus bio najubojitiji pa kasnije s postupnim otvaranjem koje je omogućilo dosta solidne rezultate ove turističke sezone, za koju su mnogi mislili da će biti gora nego što je. 

"Mislim da na tom tragu trebamo nastaviti, da nam ovaj kolovoz bude zaista maksimalno uspješan, da onda i taj doprinos hrvatskog turizma bude još jedan impuls hrvatskom gospodarstvu, a mi ćemo prionuti na izradu programa oporavka. To nam je okvirni dokument, koji će biti podloga za povlačenje sredstava iz instrumenta u sljedeće generacije, za koji smo dobili 9,4 milijarde eura", istaknuo je.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.