Predsjednik Vlade izrazio sućut obitelji akademika Tonka Maroevića

maroević

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti akademika Tonka Maroevića:
 
"Sa žalošću sam primio vijest o odlasku akademika Tonka Maroevića, hrvatskoga književnika, prevoditelja i vrsnoga povjesničara umjetnosti. Uglednoga znalca hrvatske književnosti i likovne umjetnosti pamtit ćemo po desetljećima minucioznog i predanog rada u interpretiranju i prožimanju dviju umjetnosti generacijama studenata, te široj kulturnoj javnosti.

Činio je to brojnim monografijama, nadahnutim prijevodima, kao i autorskim djelima.Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije. 
 
Pamtit ćemo ga i kao promotora mnogih knjiga i izložbi, osobu prisutnu u javnom životu, po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika i umjetničkih djela, ali i kao angažiranog intelektualca koji je kroz svoj rad neizmjerno pridonio upoznavanju šire javnosti s bogatstvom hrvatske kulture i baštine. Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.
 
Bio sam posebno počašćen kada se u travnju  2016. odazvao mom pozivu da u Europskom parlamentu obilježimo veliki jubilej, 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje je sudjelujući na skupu ,,Otoci Faros & Paros – Milenijske mediteranske veze”, nadahnuto govorio o svome otoku Hvaru i privrženosti Mediteranu.
 
Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi, upravo one koje za njim ostavljaju neizbrisiv trag. 
 
Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i poštovanja."
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.