Ministar Grlić Radman: Austrija će razmatrati izmjenu odluke o Hrvatskoj

Ministar Grlić Radman: Austrija će razmatrati izmjenu odluke o Hrvatskoj

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je izjavio kako će Austrija razmatrati izmjenu odluke kojom je svoje državljane upozorila da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku.

"Mi svakodnevno izvješćujemo o tome kakva je situacija u Hrvatskoj, dakle na dnevnoj bazi se dostavlja Europskom  središtu za prevenciju bolesti i kontrolu. Kad je u pitanju broj zaraženih on je uglavnom istaknutiji na istoku zemlje nego u regijama na Jadranu, tako da smo izvijestili austrijsku stranu....", kazao je ministar u izjavi za novinare u Baškoj Vodi 
 
"Austrijanci će sad razmatrati preinačenje te svoje odluke", rekao je Grlić Radman .
 
Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze koronavirusom ne putuju u Hrvatsku.
 
Po riječima ministra, trenutačno je u Hrvatskoj oko 900.000 tisuća turista.

Trudimo se osiurati mjere i uvjete za sigurnost turista 
 
"Mi se doista trudimo osigurati sve mjere, uvjete kako bi se turisti osjećali sigurnim i sigurno je da svaka zemlja vodi računa o svojim građanima," kazao je ministar.
 
Grlić Radman je rekao novinarima da je jutros dva puta razgovarao s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom, te da su hrvatski ministri unutarnjih poslova, turizma i zdravstva također u kontaktu s austrijskim kolegama, kao i premijer Andrej Plenković.
 
"Ja sam se obilazeći hrvatsku obalu osvjedočio  da se naši ugostitelji i restorani pridržavaju mjera," ustvrdio je Grlić Radman. Pozvao je mlade koji se sastaju u diskotekama i barovima da nose maske i održavaju fizičku distancu te izbjegavaju rukovanje.
 
"Neće  se  nitko uvrijediti ako se vi samo nagnete a ne pružite ruku - tako čuvamo  slabe,  nemoćne i bolesne   a tako  čuvamo  i hrvatski  turizam i gospodarstvo," poručio je Grlić Radman.
 
Upitan kako komentira postupak Italije koja je uvela testiranje za sve one koji dolaze iz Hrvatske, pa tako i svoje građane, ministar je kazao kako svaka zemlja ima pravo donositi one mjere koje smatra ispravnim.
 
"Ono  što nastojimo, i Talijane i sve naše susjede i sve zemlje  iz kojih najaviše dolaze turisti je upravo  informirati o tome  da se  u Hrvatskoj može biti siguran", istaknuo je.
 
Izor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.