Privremeno izvješće o dosadašnjim aktivnostima, provedenim mjerama i rezultatima Hrvatske vojske u zaštiti od požara

kanader HV

Ministar Banožić predstavio je Privremeno izvješće o dosadašnjim aktivnostima, provedenim mjerama i rezultatima Hrvatske vojske u zaštiti od požara-

Vlada Republike Hrvatske, na 5. sjednici održanoj u četvrtak, 20. kolovoza prihvatila je Privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini koje je podnio ministar obrane Mario Banožić.

Privremeno izvješće obuhvaća razdoblje od 1. siječnja do 17. kolovoza 2020. godine, a njime se daje pregled dosadašnjih aktivnosti, provedenih mjera i ostvarenih rezultata u zaštiti od požara.

Ministar Banožić je istaknuo kako se sve zadaće u Protupožarnoj zaštiti izvršavaju u skladu s planom i uz koordinaciju i izvrsnu suradnju s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te ostalim tijelima sustava domovinske sigurnosti odnosno s tijelima koja sudjeluju u provedbi Vladinog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara.

„Poduzete su sve mjere radi kvalitetne provedbe protupožarne sezone u što sam se uvjerio i ovoga tjedna kod posjete Protupožarnim zračnim snagama u Zemuniku“ rekao je ministar istaknuvši kako je od 110 milijuna kuna, koliko je za provedbu zadaća Protupožarne zaštite u 2020. godini bilo osigurano u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane, do danas realizirano 51 posto sredstava toga plana.

U prvoj fazi Protupožarne sezone, koja je trajala od 1. siječnja do 14. lipnja 2020. godine, zračne snage su imale 86 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za potporom u gašenju požara te su ostvarile 1773 leta. U drugoj fazi, odnosno do 17. kolovoza 2020. godine, bilo je 52 zahtjeva za potporom te su ostvarena 1223 leta. Tim besposadnih zrakoplovnih sustava ostvario je deset letova radi provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od 15. lipnja do 30. rujna 2020. godine za brzu intervenciju osigurano je oko 200 pripadnika Hrvatske vojske, razmještenih u Kninu, Benkovcu, Divuljama i Pločama, a spremni su i angažiraju se zrakoplovi Canadair CL-415, izviđačko–navalni zrakoplovi Air Tractor, izvidnički zrakoplov Pilaus te dva transportna helikoptera za gašenje, prijevoz, potragu i desantiranje. U Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu ustrojen je vojni dio koji prati situaciju na požarištima i koordinira uporabu Oružanih snaga u gašenju požara.

S poštovanjem,

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.