Aladrović: Nastavljamo s potporama kako bismo sačuvali gospodarstvo

Aladrović:

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o posljedicama korona krize, isplatama potpora poslodavcima i izmjenama Zakona o radu.

Na pitanje o podizanju plaća javnim službenicima kazao je da će se o svemu još razgovarati.„Imali smo sastanke u petom mjesecu kada smo vidjeli razmjere korona krize i dogovorili smo da ove godine nema podizanja, međutim da od 1.1. osnovica bude oko 6044 kune kako smo dogovorili prije nego što smo znali za probleme oko koronavirusa. Pred nama su pregovori za božićnicu za ovu godinu'', rekao je.

Podsjetio je da se Vlada obvezala na povećanje osnovice od 1. siječnja. ''Ali očekujemo da će svi dionici koji sudjeluju s nama u pregovorima shvatiti kakve reperkusije na javne financije će imati ova kriza'', kazao je i dodao da će se još razgovarati.

Potpore će biti osigurane i za jesen

Kada je riječ o kašnjenju s isplatama potpora poslodavcima, Aladrović je rekao da su potpore za lipanj već isplaćene, a za srpanj su u tijeku isplate. Poručio je da će potpore biti osigurane i za jesen. ''Naravno da ćemo nastaviti kako bismo sačuvali gospodarstvo. Još ćemo razgovarati s poslodavcima u kojem obujmu'', ustvrdio je. 

Objasnio je i zašto se stalno kasni s isplatama potpora za poslodavce.

''Ove potpore u sebi sadržavaju vrlo tvrde pokazatelje. To znači da se mora dokazati pad prihoda. Nemamo onih opisnih razloga koje smo imali ranije. Tu bude puno interakcije između poduzetnika i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi utvrdili činjenično stanje. Postoji određeno kašnjenje u odnosu na one rokove koje smo imali ranije, ali do kraja kolovoza će biti sve isplaćeno'', kazao je ministar. 

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o radu, kazavši da je cilj povećati globalnu konkurentnost hrvatske ekonomije, između ostalog i izmjenama Zakona i radu. „Potrebno je omogućiti malo više fleksibilnosti poslodavcima i radnicima da mogu regulirati rad od kuće“, dodao je.

Poručio je da se mora bolje definirati i dio Zakona o radu kojim bi se regulirao dio koji se odnosi na ozljede na radu za vrijeme rada od kuće.

Mjera skraćenog radnog vremena trajat će do kraja ove godine

Dodao je da se mora definirati i mogućnost dodatnog rada za one koji žele, povrh stalnog radnog odnosa, dodatno zaraditi.

''Moramo definirati sve dijelove Zakona o radu da budu u zaštitu radnika, ali i bolje efikasnosti poduzetnika'', rekao je Aladrović. 

Kazao je da otpuštanje radnika ne ovisi samo o Zakonu o radu, nego i o ekonomiji. ''Zato i želimo sjesti sa svojim socijalnim partnerima i to razraditi'', poručio je.

Aladrović je rekao da će mjera skraćenog radnog vremena trajati do kraja ove godine. ''Nadamo se da će ju svi koji mogu iskoristi jer to je pozitivan trend'', naglasio je. 

Na pitanje kako se kontrolira isplaćuju li zaista poslodavci radnicima kraće radno vrijeme, ministar Aladrović je kazao da su inspekcije na terenu. 


Izvor: Nova TV/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.