Marić: Hrvatska je na samom vrhu po sredstvima dodijeljenim u europskom planu oporavka

Marić: Hrvatska je na samom vrhu po sredstvima dodijeljenim u europskom planu oporavka

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se očekuje da će drugi pad ove godine zabilježiti veći pad BDP-a od najvećeg zabilježenog tijekom globalne financijske krize.Očekuje se da će izvješće Državnog zavoda za statistiku o bruto domaćem proizvodu u drugom tromjesečju biti objavljeno u petak, odgovarajući na pitanja novinara uoči vladinog kabineta, Marić je rekao da se očekuje da će tromjesečni pad biti veći nego tijekom posljednje financijske krize.
 
- Kako će izgledati cijela godina, očekujemo da će Vlada izaći s novim projekcijama negdje u prvom ili drugom tjednu rujna - najavio je Marić. Najveći pad do sada od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009., na početku globalne financijske krize, a šest analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine očekuju da će BDP godišnje prosječno padati za 13,9 posto. To će biti prvi gospodarski pad od sredine 2014., a najveći nakon 2000., kada je DZS nadzirao podatke.
 
Velike mjere podrške gospodarstvu
 
Marić je rekao i da vjeruje da su svi svjesni koliko je velikodušno država podržala gospodarstvo mjerama za očuvanje radnih mjesta, ali da se to ne može raditi u nedogled. Istovremeno se otvaraju novi programi, pa je prije dva dana odobren program SURE koji će najvjerojatnije financirati mjeru rada sa skraćenim radnim vremenom, rekao je Marić. 
Hrvatska je 6. kolovoza podnijela zahtjev Komisiji, u skladu s Uredbom SURE, za financiranje mjera uzrokovanih pandemijom, što je dovelo do oštrog i ozbiljnog povećanja stvarnih i planiranih rashoda izravno povezanih s subvencijama za očuvanje radnih mjesta u sektorima u kojima pod utjecajem Covid-19 i potpore s nepunim radnim vremenom.
 
Četvrti ili peti najveći hrvatski hrvatski program SURE-a
 
Prije dva dana Europska komisija predložila je Europskom vijeću da odobri ukupno 81,4 milijarde EUR povoljnih zajmova za očuvanje radnih mjesta u 15 zemalja EU-a, od kojih bi Hrvatska trebala dobiti milijardu eura. 
Marić napominje da dobiveni iznos treba razmotriti u odnosu na postotak u ukupnom BDP-u i broju zaposlenih u određenoj zemlji, pa je Hrvatska četvrta ili peta po broju odobrenih sredstava. Hrvatska je prošla još bolje kad je u pitanju europski plan oporavka, gdje je u samom vrhu po pitanju dodijeljenih sredstava što je zaista veliki uspjeh svih koji su u njemu sudjelovali, posebno premijera, rekao je Marić. 
Naime, Hrvatska će imati 9,4 milijarde eura na raspolaganju novim instrumentom EU nove generacije (NGEU), europskim programom za oporavak od koronavirusa, od čega je nešto više od 5,9 milijardi u bespovratnim sredstvima, a 2,35 milijardi krediti. Međutim, Marić ističe da se veliki izazov nalazi u tome kako ih što brže i efikasnije povući.


Izvor: Vlada / Hina 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.