Vlada je poslala zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora kako bi se što prije usvojio zakon o obnovi nakon potresa

Vlada je poslala zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora kako bi se što prije usvojio zakon o obnovi nakon potresa

Na današnjoj sjednici Vlada je raspravljala o 14 točaka otvorenog dijela sjednice, uključujući Završni prijedlog zakona o rekonstrukciji zgrada oštećenih potresom u gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Beroš: Brojke nisu dobre, ali klinička slika oboljelih je blaža

Što se tiče trenutnih podataka o stanju s koronavirusom, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da smo u proteklom tjednu zabilježili najveći broj novih koronavirusnih infekcija i da brojke nisu dobre. na početku epidemije klinička slika blažih.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je zabilježeno 8889 pozitivnih osoba, a trenutno imamo 2352 aktivnih bolesnika. Ukupno je testirano 157.387 ljudi.

"U prošlom tjednu zabilježili smo najveći broj novih infekcija na dnevnoj i tjednoj osnovi. Brojevi nisu dobri, ali u usporedbi s početkom epidemije, klinička slika je blaža", rekao je Beros.

Od aktivnih slučajeva 174 osobe su u bolnici, što je 7,4 posto od ukupnog broja zaraženih, a 10 pacijenata je na respiratoru, što je 0,4 posto zaraženih, a 5,8 posto ukupno hospitaliziranih.

Budući da se rizikom od prijenosa može ozbiljno smanjiti odgovorno ponašanje, Beroš je opet pozvao građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Napomenuo je da se u prošlom tjednu 87 soba zaposlenih u zdravstvenom sustavu razboljelo, a 631 zdravstveni radnik bio je u samoizolaciji.

Beroš je rekao da su bolnicama poslane nove upute o aktivnijem sudjelovanju komisija za nosokomijsku infekciju u definiranju uvjeta za posjete roditelja djeci, kako bi se što više i što duže omogućili posjete, u skladu s epidemiološkim preporukama i infrastrukturnim mogućnostima. ustanove.

Božinović: Glavni stožer civilne zaštite donosi četiri odluke

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je od posljednje sjednice Vlade Glavni stožer civilne zaštite donio četiri odluke.

Prva je produžila odluku o izmjeni i dopuni odluke o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata u kategoriji barova do 7. rujna 2020. godine.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije donesena je odluka o uvođenju potrebnih epidemioloških mjera za područje grada Imotskog i okolnih općina. Odluka se primjenjuje od 24. kolovoza.

Na prijedlog Glavnog stožera Brodsko-posavske županije, Glavni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o uvođenju potrebne epidemiološke mjere za ograničavanje svadbenih svečanosti za Županiju, koja će se primjenjivati ​​od 31. kolovoza.

Također, jučer je na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije donesena odluka koja se odnosi na uvođenje potrebnih epidemioloških mjera za cijelu Županiju u trajanju od 14 dana.

"Te su odluke rezultat zaključaka i sastanka s načelnicima svih županijskih središnjih civilnih zaštita koji su potaknuti da intenzivnije procijene epidemiološku situaciju u suradnji s lokalnim sjedištem, predlože odluke koje epidemiolozi u tim županijama smatraju potrebnima i najboljima za svoje područje", rekao je Božinović. ,

Namjera je u nadolazećem razdoblju, dodao je, da se odluke, upute i preporuke što više oslanjaju na prijedloge sjedišta jedinica lokalne i područne samouprave, u skladu s epidemiološkom situacijom i procjenama na njihovom području.

Što se tiče nadzora, on se u prošlom razdoblju dodatno intenzivirao. Riječ je o praćenju provedbe propisanih mjera i preporuka kroz županijske centre, pojasnio je Božinović. U razdoblju od 20. do 26. kolovoza prijavljeno je 326 skupova. "Ta se okupljanja redovito posjećuju i prate, a dosad je izdato ukupno 195 usmenih i djelomično pisanih upozorenja za njih", rekao je.

Prema izvješćima lokalnog sjedišta za promatrano razdoblje od 20. do 26. kolovoza, obavljen je obilazak 24.338 poslovnih subjekata, otvorenih prostora i ugostiteljskih objekata, uz izdato 685 upozorenja. U prosjeku svakodnevno posjeti gotovo tri i pol tisuće poslovnih subjekata u Hrvatskoj, izvijestio je Božinović, koji čini ukupno 25.975 inspekcija i 839 upozorenja.

U Hrvatskoj je distribuirano više od 28 milijuna komada razne zaštitne opreme

Potpredsjednik Vlade rekao je da je Uprava civilne zaštite uspostavila distributivni lanac vezan uz distribuciju zaštitne opreme korisnicima koji provode mjere zaštite protiv Covida 19. Od početka koronavirusa u Hrvatskoj je podijeljeno više od 28 milijuna komada razne zaštitne opreme, što je oko 900 tona. 

Većina opreme distribuirana je zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi i operativnim snagama civilne zaštite, policije i oružanih snaga, pravosuđu i Državnom inspektoratu.

Kroz Direkciju za robne zalihe nabavljeno je s hrvatskog tržišta dodatnih dva milijuna komada kirurških maski, više od 622 tisuće zaštitnih rukavica i još 1,2 milijuna komada rukavica od lateksa.

Intenzivirajte suradnju s domovima za starije, mlade, obrazovnim ustanovama

"Kako su jesen i hladniji dani i razdoblje drugih virusnih bolesti s vrlo sličnim simptomima, posebno respiratornim, zaključeno je da će lokalni stožer civilne zaštite intenzivirati suradnju s ustanovama. s domovima za starije osobe koje se brinu o starijoj populaciji, kako bi se spriječilo širenje infekcija u tim ustanovama ", rekao je Božinović.

Nadalje, s obzirom na trend zaraze među mladom populacijom, zaključeno je da postoji potreba za većom komunikacijom lokalnih sjedišta javnosti putem svih dostupnih medijskih kanala, uključujući putem društvenih mreža kako bi se mladima poslala poruka o važnosti odgovornog ponašanja, posebno u riziku. 

Također, potrebno je ojačati komunikaciju svih stožera civilne zaštite s predstavnicima obrazovnih ustanova kako bi se pozdravio početak školske godine spreman u smislu poduzimanja svih potrebnih epidemioloških mjera.

Zakonom o obnovi, bržem i učinkovitijem sanaciji zgrada nakon potresa,

Vlada je Saboru poslala Konačni prijedlog zakona o obnovi zgrada koje je potres oštetio na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš rekla je da je cilj zakona briga o ljudima zahvaćenim potresom, a kratkoročni cilj je smanjiti nastanak novih potencijalnih šteta i smanjiti daljnje prijetnje ljudskom zdravlju i životu. pojačavanjem konstrukcije zgrada. Kao dugoročni cilj zakona, naglasila je da se priprema program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba.

Zakon definira model prema kojem će obnovu gradnje financirati država, 60 posto lokalne samouprave i 20 posto vlasnici imovine, a novost u usporedbi s prvim čitanjem je uključivanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno popisa prihoda i imovine.

Vlasnici nekretnina čiji mjesečni dohodak po članu obitelji u prethodnoj godini nije prelazio 4.000 kuna, što je iznos osobnog odbitka, a oni koji na dan potresa nisu imali imovinu u iznosu većoj od 200.000 kuna bit će oslobođeni iznosa od 20 posto sufinanciranja za obnovu.

Graditeljska obnova invalida Domovinskog rata i korisnika socijalne skrbi koji primaju pomoć za održavanje također će se u potpunosti financirati.

Novi smještaj za osobe koje su privremeno smještene u Studentskom domu Cvjetno naselje

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Gradom Zagrebom, daje zaključak o privremenom smještaju osoba čija je nekretnina oštećena u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu "Cvjetno naselje" , nađe pogodnu nekretninu za smještaj osoba koje su privremeno smještene u Studentskom domu "Cvjetno naselje" i poduzeti odgovarajuće radnje za njihovo preseljenje. Nadalje, Ministarstvu unutarnjih poslova, Upravi civilne zaštite naloženo je izdavanje Naredbe o demobilizaciji preostalih mobiliziranih paviljona u Studentskom domu za potrebe normalizacije rada Studentskog doma i Naredba o mobilizaciji drugog objekta u vlasništvu Grada Zagreba ili Republike Hrvatske.

Svim osobama koje su privremeno smještene u Studentskom domu "Cvjetno naselje" osigurat će se privremeni smještaj u drugom adekvatnom smještaju u vlasništvu Republike Hrvatske ili Grada Zagreba.

Dom smješta 275 ljudi, a sredstva za novi smještaj osigurat će se iz Fonda solidarnosti EU-a.

Vlada je uputila zahtjev za izvanrednu sjednicu Sabora

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević obrazložio je zahtjev Vlade Republike Hrvatske za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, koji se podnosi zbog potrebe razmatranja konačnog prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih na području grada Zagreba, Krapinsko -Zagorska i Zagrebačka županija.

Također, Vlada sa ovog zasjedanja šalje i druge prijedloge zakona.

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o ovlastima Vlade Republike Hrvatske za uređenje pojedinih pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da ovlašćuje Vladu da u razdoblju od 15. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. i od 15. srpnja do 15. rujna 2021. uređuje trenutna pitanja gospodarske politike u okviru Hrvatskog sabora, osim izmjene državnog proračuna i poreznih propisa te ona pitanja koja prema Ustavu Republike Hrvatske može regulirati samo Hrvatski sabor

Iznimno, Vlada je ovlaštena regulirati određena pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora u propisima u razdoblju od dana raspuštanja ili isteka mandata Hrvatskog sabora do dana prvog zasjedanja novoizabranog Hrvatskog sabora, osim donošenja ili izmjena državnog proračuna i regulirano samo od strane Hrvatskog sabora

Vlast će prestati 10. prosinca 2020. prema važećem Zakonu, a uredbe utemeljene na zakonskim ovlastima ostaju na snazi, a najkasnije do 30. studenog 2021.

Novi zakon o izvršavanju zatvora ubrzava postupak

Ministar Malenica predstavio je i Nacrt prijedloga zakona o izvršavanju zatvorskih kazni, kojim se, osim izdržavanja zatvorskih kazni i formalnog okvira u kojem se izvršavaju, uređuju određeni radni odnosi koji zbog specifičnosti zatvorskih kazni i sigurnosnih i organizacijskih aspekata zatvorskog sustava trebaju biti regulirani. posebnim zakonom reguliraju se prava i obveze ovlaštenih službenika, provedba stručnog nadzora zatvorskog sustava itd.

"Zakon je donesen 1999. godine i do sada je izmijenjen i dodan ukupno 13 puta, tako da je bilo potrebno započeti s izradom novog zakona", rekao je ministar.

Između ostalog, prijedlog ubrzava postupak slanja osuđenika u zatvor, osigurava jednak položaj svih zatvorenika i podiže razinu sigurnosti u zatvorima. Također, poboljšavaju se uvjeti izdržavanja kazne, kao i ostvarivanje prava zatvorenika, a uspostavlja se i rad zagrebačke zatvorske bolnice kao kaznionice sa statusom zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvene poslove.

Izmjenama i dopunama Zakona o osobnim iskaznicama, uporabi elektroničkih osobnih iskaznica i mobilnih telefona,

Vlada je Saboru uputila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o osobnim iskaznicama, a koji će se primjenjivati ​​od 2. kolovoza iduće godine, u skladu s propisima EU-a.

Promjene osobne iskaznice u elektroničkom obliku također pohranjuju prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prsta u interoperabilnom digitalnom formatu, tj. Biometrijskim identifikatorima, što omogućava stvaranje tehničkih preduvjeta za uporabu funkcionalnosti elektroničkih osobnih kartica na uređajima koji nisu računala i potpunu digitalizaciju. sve usluge tijela državne uprave prema građanima.

Na kraju je prihvaćeno sponzorstvo 25. dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević" koji će se održati u Orašju u Bosni i Hercegovini.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.