Premijer: Želimo donijeti pravni okvir za učinkovitu i kvalitetnu obnovu Zagreba nakon potresa sa što širim mogućim konsenzusom

premijer

Želimo donijeti pravni okvir za učinkovitu i kvalitetnu obnovu Zagreba nakon potresa sa što širim mogućim konsenzusom. izjavio je Premijer Plenković te istaknuo da je nakon parlamentarne rasprave o prijedlogu zakona o obnovi nakon potresa u prvom čitanju napravljena temeljita analiza prijedloga zastupnika i da je Vlada prihvatila više od 25 konkretnih prijedloga, od kojih su neki dijelom dali jasne argumente za one prijedloge koje nije mogao prihvatiti. Dodao je da su u konačnom prijedlogu zakona uvedeni socijalno-ekonomski kriteriji. 

Otvarajući današnju 6. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković komentirao je trenutna događanja u proteklom tjednu.

- Želimo pokušati sljedeći tjedan, kada će biti izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, uz najširi mogući konsenzus, a to uključuje i oporbene stranke, postići zakonski okvir koji će omogućiti učinkovitu i kvalitetnu obnovu grada Zagreba - rekao je. 

Koristite načelo supsidijarnosti u borbi protiv koronavirusa 

Osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju u kontekstu COVID 19. Podsjetio je da je početkom ovog tjedna održan sastanak Vladinog znanstvenog vijeća na kojem se raspravljalo o borbi protiv bolesti i njezinim zdravstvenim rezultatima, učinke na gospodarstvo, financije i turističku sezonu te pripreme za novu školsku godinu. 
Premijer Plenković smatra da je potrebno što više koristiti načelo supsidijarnosti kada je riječ o aktivnostima stožera civilne zaštite, odnosno ojačati ulogu stožera na županijskoj razini, s obzirom na to da oni bolje poznaju lokalne uvjete i usvajaju ciljane mjere protiv širenja zaraze. Treba napraviti razliku između onih koji su zaraženi, onih koji su zapravo bolesni i onih koji su na respiratoru. Uzimajući to u obzir, trenutno je klinička slika bolja od ukupnog broja novoinficiranih. 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izdalo je upute za organizaciju i pripremu nove školske godine. 
Pripreme su u tijeku i očekujemo visok stupanj odgovornosti svih uključenih, a naravno i svih naših sugrađana, jer je taj element osobne odgovornosti i dalje najvažniji", rekao je premijer Plenković podsjetivši na tri važna elementa obrane protiv COVID-a 19 - higijenu, dezinfekciju i udaljenost.
 
Komemoracija u Plavnu i Gruborima Važan doprinos izgradnji jačeg i inkluzivnog društva
 
Između ostalih događaja, izdvojio je komemoraciju u Plavnu i Gruborima, kojoj su prisustvovali potpredsjednici vlade Tomo Medved i Boris Milošević. 
- Poslali su važne poruke poštovanja prema žrtvama. To je doprinos izgradnji povjerenja, međusobnog poštovanja, izgradnji jačeg društva, inkluzivnog društva i društva zasnovanog na zajedničkim vrijednostima kako se takve traume iz prošlosti više nikada ne bi ponovile - rekao je premijer Plenković.
Također, obilježen je i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a tom prilikom premijer je posjetio Goli otok, dok su vladina izaslanstva posjetila i gradsko groblje Mirogoj u Zagrebu, Macelj i Garešnicu. 
Ovaj se tjedan premijer Plenković sastao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, uoči izbora 30. kolovoza.
"Bilo bi nas naravno briga da predstavnici Hrvatske građanske inicijative, kao što su bili i u prethodnom sazivu Skupštine, budu ponovno izabrani i da Hrvati imaju svog predstavnika u najvišem predstavničkom tijelu u Crnoj Gori", rekao je premijer.
 
Očekujemo da će se daljnji postupci provoditi temeljito i u razumnim rokovima, a
 
na kraju svog uvodnog obraćanja premijer Plenković osvrnuo se i na jučerašnje USKOK-ove izjave i medijske članke u vezi s proširenjem istrage u slučaju protiv Josipe Rimac. 
- Prema onome što bismo mogli razumjeti, ovo je istraga protiv dodatnih 18 optuženih. Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a i svih neovisnih institucija i očekujemo da se daljnji postupci provedu temeljito i u razumnom roku. Oni, za koje se utvrdi da su odgovorni, naravno, odgovarat će. Ako govorimo o nekim ljudima koji također imaju određene političke dužnosti, povući ćemo političke poteze s te strane   rekao je premijer Plenković dodavši da je to sve što u ovom trenutku može reći na tu temu, jer nema više informacija od one koju je naveo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.