Predsjednik Milanović: U hrvatskoj javnosti treba jačati svijest o potrebi energetske tranzicije

PRVA SJEDNICA

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na 1. sjednici Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju osnovanog radi organizacije i vođenja stručne rasprave o posebno važnim pitanjima iz područja energetske tranzicije (prelaska na čiste i održive izvore energije i zaštite klime) u svrhu pripreme i komuniciranja stručnih podloga i smjernica iz područja energetske tranzicije te izrade strateške platforme od interesa za Republiku Hrvatsku.

 Nakon uvodnog dijela sjednice Vijeća na kojoj su predstavljeni članovi i ciljevi Vijeća, u izjavi za medije, predsjednik Milanović podsjetio je da od početka mandata nastoji svojim izjavama i aktivnostima poslati poruku da su teme klimatskih promjena i zelenih politika za Republiku Hrvatsku vrlo važne i da treba jačati svijest o potrebi energetske tranzicije. „Ovo je grupa naših ponajboljih stručnjaka, ovo su respektabilni ljudi, ovo je multidisciplinaran pristup i od njih očekujem da proizvedu dokument koji može ići i u zakonodavnom smjeru kao naš doprinos, ne raspravi nego putu na kojem se zajedno nalazimo, koji ćemo možda ponuditi i Vladi i Hrvatskom saboru“, rekao je predsjednik Milanović. Dodao je da će i u budućnosti nastaviti raditi na ovoj temi. Podsjetio je kako je pristupio i Inicijativi za više ambicija u području klimatskih promjena austrijskog predsjednika Van der Bellena, te najavio da će tijekom rujna sudjelovati, zajedno s austrijskim predsjednikom, na Austrijskoj globalnoj inicijativi u Beču.  

Predsjednik Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu rekao je da će Vijeće pokušati savjetovati Predsjednika Republike, davati smjernice, podići razinu ambicije i kvalitete rada u svim sektorima koji se tiču energetske tranzicije. Dodao je da su u sastavu Vijeća energetski stručnjaci, ekonomski stručnjaci, uspješni gospodarstvenici, predstavnici investitora, ali i predstavnici novinarske struke. „Energetska tranzicija nije pitanje tehnologija, energetska tranzicija je pitanje pravednosti, davanja jednakih mogućnosti svim našim građanima, energetska tranzicija je pitanje jednakosti, održivosti, morala, generacijske solidarnosti, domoljublja, budućnosti, svega onoga što moramo ostaviti ne samo budućim generacijama nego i samima sebi“, rekao je Domac. „Mi smo u prilici generacije i imamo ljude u Hrvatskoj koji su stručni i koji često rade veće i ambicioznije projekte izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj. Mogućnosti europskog financiranja u sljedećih par godina su ogromne, a sada konačno imamo i politički okvir. Mislim da će ta tri čimbenika ubrzati i omogućiti energetsku tranziciju“, zaključio je Domac.  

U sastavu Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju su: dr. sc. Ivan Andročec, Hrvatska elektroprivreda, Dražen Jakšić, Energetski institute Hrvoje Požar, Darko Jardas, Regionalna energetska agencija Kvarner, Vedrana Jelušić Kašić, Deloitte d.o.o., prof. dr. sc. Daria Karasalihović Sedlar, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Mario Klobučar, Hrvatske šume d.o.o., doc. dr. sc. Ankica Kovač, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Kristijan Lovrenščak, Tehnostan d.o.o. Vukovar, mr. sc. Boris Markota, Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o., Dino Novosel, Hrvatski telekom, Bojan Reščec, RP Global CSE d.o.o., Toni Vidan, Zelena akcija, dr. sc. Maruška Vizek, Ekonomski institut Zagreb, mr. sc. Sandra Vlašić, Terra Hub, Hrvoje Zovko, Hrvatsko novinarsko društvo i doc. dr. sc. Tea Žakula, Fakultet strojarstva i brodogradnje.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.