Premijer Plenković najavio: U listopadu osnovne konture Nacionalnog plana oporavka

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković u nedjelju najavio da će do 15. listopada imati osnovne konture nacionalnog plana oporavka, te da se očekuje pad BDP-a u drugom tromjesečju za 15,1 posto. "Ideja je da do 15. listopada imamo osnovne konture tog plana, a nakon toga ćemo raditi na detaljima u komunikaciji s Europskom komisijom, kao i sve druge države; usvajanje tih dokumenata trebalo bi biti početkom sljedeće godine", rekao je Plenković te dodao da je Vlada na tragu onoga što rade kroz Nacionalni program reformi, kroz Program konvergencije i kroz Vladin program.kao i da je činjenica da je Hrvatska u sedam godina dobila 22 milijarde eura sjajna poluga za snažan gospodarski oporavak od sljedeće godine. 

O padu BDP-a: Treba pričekati podatke o trećem i četvrtom tromjesečju

Što se tiče pada BDP-a od 15,1 posto u drugom tromjesečju, Plenković smatra da su to očekivani podaci jer smo u prvom tromjesečju imali određeni rast, a sada imamo najveći pad, što je i logično. To je posljedica zatvaranja (zbog pandemije Covid-19), rekao je. Podsjetio je i da su oni postupno tri puta otvarali zemlju i pripremali se za turističku sezonu. Napominje da bismo trebali pričekati s podacima o trećem tromjesečju i vidjeti kako će ići četvrti. 
"Ovo je specifična godina i globalno se ovo odnosi na otprilike prosjek zemalja EU. Za mene nema velikih iznenađenja. Ono što je važno - kada gledamo prosjek prvih šest mjeseci, mi smo oko -7,5 posto. Za sada je a sve u okviru onoga što se očekivalo i provjerilo ", rekao je premijer Plenković.

Vlada podržava rad neovisnih institucija

Upitan je da li podaci o bivšem državnom tajniku HDZ-a Josipi Rimac, državnim tajnicima itd. Nanose štetu Vladi i strancima. a što će učiniti, rekao je da Vlada podržava rad USKOK-a, DORH-a i PNUSKOK-a i svih tijela koja se time bave. "Potpuno su neovisni u svojim postupcima. Želimo da te aktivnosti budu temeljite i ako se utvrdi da je netko bio odgovoran - povući ćemo političke poteze", ponovio je Plenković.Podsjetio je i da je Vlada prošli tjedan razriješila pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića, koji je uključen u najnovije proširenje istrage protiv Rimca.
Na pitanje o položaju člana Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac, koji se spominje u aferi Rimac, rekao je da ima isto stajalište kao što je ranije rekao o aferi Rimac.

Milanovićev put u Albaniju neusporediv je s Plenkovićevim putovanjem u Finsku

Na pitanje novinara, Plenković je opisao kao "vrlo bizarne" izjave predsjednika Zorana Milanovića da je njegovo putovanje u Albaniju pogrešno nazvao privatnim iako je bio službeni i da ga je čak usporedio s Plenkovićevim putovanjem u Finsku. Premijer je naglasio da se dvije stvari ne mogu uspoređivati, podsjetivši da su - kad su putovali u Helsinki, bili i na radnom sastanku s finskim premijerom, koji nije imao nikakve veze s Kongresom Europske pučke stranke (EPP). 
Dodao je da su svi premijeri, kada su dolazili na kongres EPP-a u Zagrebu, imali sastanke s njim kao premijerom. "Ne bih uspoređivao ove dvije stvari, i neka mu sam objasni gradaciju državnog posjeta, službenog posjeta, radnog posjeta i jednog ljetnog prijateljskog sastanka", rekao je.

Važno je da KB Sestre Milosrdnice na ponovljenom natjecanju odabere novo vodstvo

Na pitanje je li s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o snimljenom razgovoru između njega i zamjenice ravnatelja KB-a Sestre Milosrdnice Dijane Zadravec, Plenković je odgovorio da je o tome čitao u medijima. Opisao ga je kao 'prilično neobično i bizarno da se takvo nešto uopće snima, a onda čak i ugasi'. Rekao je da je važno ponoviti natjecanje u toj bolnici i izabrati novo vodstvo. "To me jedino zanima", zaključio je premijer Plenković. Dodao je da o tome nije razgovarao s ministrom Berošem jer su oni imali važnije teme.   


Izvor: HINA / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.