Ministar Banožić u posjeti HRM-u i Brodosplitu

Ministar Banožić

Važno je razvijati sposobnosti Hrvatske vojske koja će biti na raspolaganju našem narodu u mirnodopskim uvjetima poručio je Banožić

Ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera HV admiral Robert Hranj u pratnji suradnika 2. rujna bili su u posjetu i radnom obilasku Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Brodosplitu.

Dolaskom u vojarnu „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ obišli su Spomen sobu poginulih pripadnika HRM-a nakon čega su nazočili prezentaciji koju je vodio  zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ivo Raffanelli. Sve prisutne upoznao je s postignućima i izazovima u HRM-u.

Ministar Banožić zatim je obišao obalni ophodni brod HRM-a OOB-31 „Omiš“, a u Brodosplitu nazočio je svečanosti polaganja kobilica novih brodova HRM-a.

U svom obraćanju ministar Banožić iskazao je zadovoljstvo posjetom HRM-u i prezentiranim sadržajima. Zatim se osvrnuo na globalni problem, pandemiju korona virusa s čijim posljedicama se suočava i sustav obrane - kako u mijenjanju i odgađanju već ranije planiranih aktivnosti tako i u posljedičnim gospodarskim poteškoćama budući da je BDP u proteklom kvartalu pao 15,1 posto na godišnjoj razini. Premda će se to neizbježno odraziti i na proračun Ministarstva obrane u 2021. godini, ministar Banožić je naglasio: „Kao ministar obrane zalagat ću se na zadržavanju visine proračuna kao što je bio i za 2020. godinu, kako bi zadržali sadašnja materijalna prava te kako bi napravili dodatne iskorake u projektima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske“. Među takvim, vrijednim projektima ministar Mario Banožić ističe projekt izgradnje  preostalih obalnih ophodnih brodova te nabavu motora i remont raketnih topovnjača.

„Pred nama je izrada i donošenje Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za razdoblje od 2022. do 2033. godine gdje ćemo odrediti projekcije razvoja Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Pri tome trebamo voditi računa o obvezama koje su sadržane u preuzetim NATO ciljevima sposobnosti“, rekao je u obraćanju ministar Banožić te naglasio kako je posebno važno u svakoj situaciji u kojoj je to moguće razvijati sposobnosti Hrvatske vojske koja će biti na raspolaganju našem narodu u mirnodopskim uvjetima.

Podsjećajući na vrijednu ulogu koju pripadnici HV imaju u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, ministar Banožić je poželio uspjeh i posadi raketne topovnjače koja će uskoro započeti sudjelovanje u NATO operaciji „Sea Guardian“, kao i da promoviraju Hrvatsku ratnu mornaricu i našu Domovinu u najboljem svijetlu, onako kako su to do sada radili njihovi prethodnici.

Načelnik Glavnog stožera HV admiral Robert Hranj istaknuo je važnost daljnjeg ulaganja u HRM koja osigurava površinu morskog teritorija koji je otprilike veličine kopnenog dijela Hrvatske. „Možda najvidljiviji doprinos Hrvatske vojske u ovim mirnodopskim uvjetima je kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i našem narodu“, zaključio je na kraju amiral Hranj.

Tijekom svečanosti polaganja kobilica novih brodova HRM-a u Brodosplitu predsjednik Uprave Tomislav Debeljak zahvalio je ministru Banožiću što podržava ovaj projekt i nastavak izgradnje obalno ophodnih brodova. „Ovo je win-win situacija gdje će država, odnosno HRM, po izuzetno povoljnoj cijeni dobiti obalno ophodne brodove koji su među najboljima u svojoj klasi na svijetu. Osim toga, 40% utrošenih sredstava se vrlo brzo vrati u državni proračun. Kad se tome doda i multiplikativni efekt, onda su koristi za BDP još znatno veće“, rekao je Debeljak dodajući kako je Brodosplit u suradnji sa stručnjacima iz MORH-a stekao referencu da ovakve i slične brodove nudi na svjetskom tržištu.

„Posebno me raduje činjenica što će se ovi brodovi graditi u hrvatskom brodogradilištu, čime MORH i Hrvatska vojska doprinose ukupnom gospodarskom razvoju naše Domovine“, rekao je ministar Banožić te naglasio kako samo jaka Hrvatska ratna mornarica može jamčiti sigurnost u prostoru našeg mora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.