Božinović: Vjerujem da ćemo ispuniti uvjete za ukidanje viza za Sjedinjene Države

Božinović: Vjerujem da ćemo ispuniti uvjete za ukidanje viza za Sjedinjene Države

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je danas da će Nacionalni stožer civilne zaštite produžiti zabranu noćnih klubova nakon ponoći jer se epidemiološka situacija u zemlji nije popravila. "Nažalost, ne možemo reći da se epidemiološka situacija popravila ovih dana. To onda pretpostavlja da će se odluka o zabrani noćnih klubova produžiti nakon ponoći", rekao je Božinović novinarima tijekom 30. godišnjice Antiterorističke jedinice Lučko. Vezano za moguće ukidanje američkih viza za hrvatske građane, podsjetio je da je u posljednje dvije ili tri godine Hrvatska intenzivno radila na ispunjavanju uvjeta za ulazak u sustav izuzeća od potrebe da hrvatski državljani imaju vize za ulazak u Sjedinjene Države.

Osobno je dva puta bio u SAD-u, gdje je potpisano nekoliko sporazuma, a potpisan je i niz bilateralnih sporazuma i aranžmana, rekao je.  Ukidanje viza za SAD zahtijeva da broj odbijenih viza padne ispod tri posto, pa je Božinović apelirao na hrvatske građane da doprinesu smanjenju broja odbijenih viza u odnosu na broj podnesenih zahtjeva ispod tri posto. "Vjerujem da ćemo ispuniti taj zadatak", rekao je.  Upitan hoće li refinancirati troškove državnim službenicima koji ih potiču na dobivanje vize, rekao je da zna kako su to učinile neke države, tako da to neće biti ništa novo.

Policija će pojačati aktivnosti na čuvanju granice u Vinjanima Donjim.

"Što se toga tiče, siguran sam da je to jedan od vanjskopolitičkih interesa, ali i prioriteta, a država će sigurno pomoći koliko god bude mogla", rekao je. 
Šef policije Nikola Milina, govoreći o problemima s migrantima na granici u Vinjanima Donjim, potvrdio je da je bilo nekoliko događaja koji narušavaju subjektivni osjećaj sigurnosti građana (krađa automobila itd.).  No, rekao je Milina, policija neprestano ulaže u osoblje i tehnologiju u čuvanje granice što će i dalje činiti, a osobno se čuo i s načelnikom PU splitsko-dalmatinske u cilju intenziviranja aktivnosti na tom području.  
Podsjetio je da se ovaj tjedan završava tečaj za 762 pretkvalifikacije, koji će također pomoći policajcima na granici. Također, kroz nastavak modernizacije na istočnim granicama u tijeku su procesi za implementaciju tehničke opreme od 12,8 milijuna eura, od kojih će dio biti dodijeljen tom području. 
Milina je podsjetila da je u proteklom razdoblju dio granice oko Vinjana Donjih bio opremljen vrlo sofisticiranom opremom, tako da hrvatska policija može odgovoriti na izazove koje predstavlja migracijski pritisak.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.