Plenković za CNN: Naše otvaranje turistima bio je kalkulirani rizik, ali smo zaštitili građane

Plenković za CNN: Naše otvaranje turistima bio je kalkulirani rizik, ali smo zaštitili građane

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je, gostujući u CNN-ovoj poslovnoj emisiji 'Quest Means Business' novinara i voditelja Richarda Questa govorio o balansiranju gospodarskih aktivnosti i striktnih epidemioloških mjera. U jednu od najpopularnijih ljetnih destinacija u Europi ovoga je ljeta stiglo oko sedam milijuna gostiju, a broj noćenja je 50 posto manji nego lanjske, rekordne godine.  Turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana koja čini oko 20 posto BDP-a najmlađe članice EU-a. 
Na upit je li nedavan porast oboljelih na neki način plaćanje cijene za otvorenost tijekom turističke sezone, Plenković je rekao da se radilo o "kalkuliranom riziku."

Sezona bolja od očekivanja

"Prije svega Hrvatska je bila na čelu EU kad je epidemija izbila, i mnogo smo posla imali u koordiniranju EU napora oko toga u prvoj polovici 2020. Isprva smo imali strogi lockdown i krajem travnja smo otvorili granice, pa smo zatim omogući turistima da dolaze sredinom lipnja. Sezona je bila bolja od očekivanja, i imali smo rekordne brojke. No radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par tjedana, ali još uvijek imamo jako nisku stopu smrtnosti. Dakle uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira."

Treba uzimati epidemiološku situaciju po županijama i gradovima

"Uspjeli smo uskladiti zdravlje naših građana i prihode iz turizma, jedne od najvažnijih gospodarskih grana", istaknuo je.Plenković smatra da bi susjedne zemlje, od kojih su neke stavile Hrvatsku na crvenu listu, trebale uzimati u obzir epidemiološku situaciju po županijama i gradovima, a ne cijelu Hrvatsku uzimati kao rizičnu.  "Postoje županije ili gradovi s razbuktalom epidemijom i mislimo da bi mjere trebale ciljati ljude koji su bili u tim regijama. To sam poručio slovenskom, mađarskom, austrijskom i njemačkom kolegi", rekao je.
Hrvatski premijer zauzeo se za to da EU donese zajedničke mjere protiv koronavirusa, ali smatra da je uloga države najvažnija."Epidemija je dokazala da je uloga države, a ne nekog drugog aktera, najvažnija za zaštitu građana od pandemije", rekao je hrvatski premijer.
Na pitanje kakva je strategija za dalje, Plenković je podsjetio da je danas počela nova školska godina i da je potrebna koordinacija EU zemalja, kao i lokalizacija problematičnih mjesta zaraze.

izvor: Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.