Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da su se danas zaprimale ponude za zrakoplove

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da su se danas zaprimale ponude za zrakoplove

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da su se danas zaprimale ponude za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi.Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine. 

"Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela", kazao je.
Po pitanju financija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve koštati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona."Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio", rekao je Banožić.
Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima. 
"S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka", poručio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.