Predsjednik Republike odlikovao pripadnike Prve samostalne satnije Podsused

Predsjednik Republike odlikovao pripadnike Prve samostalne satnije Podsused

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Prve samostalne satnije Podsused, prve oružane, dragovoljačke i samostalne postrojbe u Republici Hrvatskoj izvan sastava MUP-a, koja je osnovana 9. rujna 1990. godine.  

Povodom 30. obljetnice osnivanja Prve samostalne satnije Podsused predsjednik Milanović donio je odluke o odlikovanjima pripadnika satnije. Za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu Predsjednik Republike Hrvatske posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom umirovljenog bojnika Sinišu Ratkovića. Odlikovanje Red bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske i osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku posmrtno je dodijeljeno general-bojniku Gordanu Čačiću. Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana Redom hrvatskog pletera odlikovani su Anđelko Cerovec i Ivan Jozinović te posmrtno Renato Smes.  

Predstavnici satnije upoznali su predsjednika Milanovića s okolnostima i uvjetima u kojima je osnovana te o vojnom djelovanju tijekom Domovinskog rata. Tijekom Domovinskog rata imala je 255 pripadnika od kojih je jedan poginuo, a desetak je ranjeno. U sastavu izaslanstva Prve samostalne satnije Podsused bili su umirovljeni stožerni brigadir Željko Prpić, umirovljeni satnik Tomislav Jelić, poručnik Mladen Vuk te vojnici Tomo Jambrišak i Mladen Tršan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.