Veleposlanik Mađarske u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu

Veleposlanik Mađarske u Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu

U Varaždinskoj županiji i u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u utorak je priređeno primanje za veleposlanika Republike Mađarske u Hrvatskoj NJ.E. Csabu Demcsáka te njegovu zamjenicu Zsófiu Gyöngyös i Tamása Bakóa, savjetnika za ekonomske odnose. Veleposlanika susjedne države u Varaždinskoj županiji primio je župan Radimir Čačić sa suradnicima, a u gradskoj ijećnici primanje mu je priredila Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika.

 

Bio je to prvi, nastupni posjet novog  veleposlanika Mađarske Varaždinu. Kao što to biva na tim inicijalnim sastancima, razgovarali smo o općenitim stvarima i gledali smo koliko je druga strana sprema na suradnju. Rekla bi samo i mi i oni  jako spremni na suradnju ne samo zato što smo zemljopisno blizu, nego smo kulturološki i povijesno vezani jedni za druge. Jezična barijera dana ne predstavlja problem, a naglasak smo stavili na suradnju unutar kulture i našeg poslovnog sektora. Voljeli bismo da se što više studenata razmjenjuje između Mađarske i Hrvatske, odnosno Varaždin.

Župan Čačić je veleposlanika i njegovu pratnju upoznao s bogatom poviješću same Županije, a nakon toga je uglednim gostima prikazani prigodni film o svim realiziranim županijskim projektima na području obrazovanja, zdravstva, energetike i turizma. Inače, veleposlanik  NJ.E. Csaba Demcsák predao je vjerodajnice Predsjedniku Republike Hrvatske u lipnju ove godine tako da ovu dužnost obnaša nekoliko mjeseci i Varaždinska županija mu je među prvim županijama koje je posjetio.

Izuzetno mi je drago da sam imao prilike ugostiti veleposlanika Mađarske i njegove suradnike, veleposlanik i do sada obnašao visoke funkcije, bio je i šef Ureda premijera, dakle bio je i prije visoko pozicioniran. Veleposlanik je naglasio s čime smo se naravno svi složili, da je sad, kad se definira novih sedam godina briselskog budžeta, trenutak da se postave temelji za vrlo snažnu suradnju. Nažalost, Varaždinska županija u prošlom razdoblju, za razliku od naših susjeda, u vrijeme kad je bilo moguće snažno koristiti Interreg nije to dovoljno koristila, što ćemo dakako ispraviti – rekao je župan te dodao kako na gospodarskom području, nesumnjivo zbog velike blizine, a i dobrih odnosa, postoji prostor za suradnju i između privrednih subjekata.

-Za kontinentalni turizam je potpuno jasno , a to najviše vrijedi za azijska tržišta, jesmo li mi u Zali, na Balatonu, Čakovcu ili Varaždinu. Naime, nitko od ljudi koji dođu iz nekog od milijunskih kineskih ili korejskih gradova to niti ne primjećuje. Naravno, oni žele upoznati povijest i kulturu, ali te distance su potpuno beznačajne i tu je zajednička ponuda itekako moguća, posebice ponuda terma, odnosno toplica.

 

Veleposlanik Republike Mađarske Nj.E. Csaba Demcsak kratko se osvrnuo na obavljene razgovore: Kao novom veleposlaniku u Mađarske u Hrvatskoj bilo mi je zadovoljstvo susresti se danas sa vodstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina. Mislim da nam je kao susjednim zemljama, uz to što surađujemo na nivou vlada, također vrlo važno razvijati suradnju na nivou regija i gradova. Želja nam je identificirati područja suradnje i zajedničke interese u poslovanju, kulturi i na području sveučilišne suradnje. Priprema je to  za moj slijedeći posjet kada ćemo moći detaljnije govoriti o detaljima projekata i suradnje. 

Prilikom razgovora u vijećnici veleposlanik i zamjenica gradonačelnika podsjetili su se na naročito uspješnu suradnju na Varaždinskim baroknim večerima, te su se založili za promociju turističkih potencijala obje zemlje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.