- Što se tiče europske perspektive BiH zahvalni smo na podršci Republike Hrvatske na tom putu. To je ono što sam danas vidio i na jednom i na drugom sastanku, upravo to htijenje da se BiH da podrška za što brže kretanje prema EU, naglasio je. Dodik je rekao da je dogovorena izgradnja mosta na Savi kod Gradiške te da je dobio potvrdu premijera Plenkovića da će se završiti sve na vrijeme. Dodao je da su se dogovorili o održavanju mostova na rijekama na granicama.  Bilo je riječi i o problemu s migrantima. Dodik kaže da migrante u BiH ne žele. - Migranti žele ući u EU, ali oni nama predstavljaju ozbiljan problem i morat ćemo rasteretiti BiH. Pokazujemo deficit u rješavanju tog problema, poručio je.
  
Plenković i Dodik o gospodarskoj suradnji i potpori Hrvatske europskom putu BiH


Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je danas na radnom sastanku u Banskim dvorima s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Glavna tema razgovora bila je daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica. Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se znatno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države. Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine. Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim smjerom, čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.  
Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, priopćeno je iz Vlade RH. 
 
Važan je nastavak dijaloga predstavnika svih triju naroda u Bosni i Hercegovini

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske u Zagreb je došao na poziv predsjednika Milanovića. Ured hrvatskog predsjednika vođu bosanskih Srba najavio je kao predstavnika srpskog naroda, a ne kao člana kolektivnog Predsjedništva BiH.  Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka. 
Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi. Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

 
Izvor s Pantovčaka: Čelnici druga dva naroda u BiH također će biti pozvani u Zagreb

Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH - kritizirali su susret hrvatskih čelnika s Dodikom, tvrdeći da on dovodi u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine.  - Dodik nekoga predstavlja. Sugovornici su svi o kojima ovisi dogovor. Vrijeme na neki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vrijeme je da se počne što prije, rekao je novinarima izvor s Pantovčaka. Potvrdio je da za susret s Dodikom znaju čelnici drugih dvaju naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb. S Pantovčaka odbacuju kritike članova predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i ističu kako je susret s Dodikom samo početak politčkih konzultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susjedne države. - Ukupna stabilost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo - to je hrvatski interes i predsjednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari, izjavio je visoki dužnosnik iz Ureda predsjednika.

Kritike stižu i iz redova hrvatske oporbe

- Malo me čudi takav iznenadni i tajanstveni dolazak, tim više što smo iz službenog Sarajeva čuli da se ne radi o službenom posjetu. Isto me tako čudi stav službenog Zagreba koji poziva Dodika u trenutku kada je jasno rekao da je za komadanje BiH i protiv teritorijalnog integriteta te zemlje što je za mene posve neprihvatljivo, rekao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

Plenković ublažava kritike iz BiH zbog dolaska Dodika u Zagreb

I hrvatski premijer Andrej Plenković nastojao je ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska vođe bosanskih Srba Milorada Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema "nikakve tajne" i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima. Plenković kaže da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade. - Nema nikakave tajne. Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija. Mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve, izjavio je Plenković novinarima. Razgovor s Dodikom opisao je kao "radni susret bez velike drame".

- Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem, rekao je Plenković. Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna.  - To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u", istaknuo je. Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH, rekao je Plenković.

Džaferović i Komšić: Milanović i Plenković griješe s Dodikom

Nakon što je u utorak Dodikov ured najavio kako će se u Zagrebu odvojeno sastati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i s premijerom Andrejem PlenkovićemŠefik Džaferović, koji je ujedno predsjedatelj Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

- Riječ je o privatnom posjetu koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti, napisao je Džaferović.

Komšić: Mi znamo što nam je činiti

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuvši kako je posebice problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH. Dodik je u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. rujna kao novoutemeljeni praznik pod nazivom "Dan srpskog jedinstva", izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći. "Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država", kazao je tom prigodom Dodik. 
Komšić je upozorio kako je Dodik ovime još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.- Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili, izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.
Točne teme tih razgovora nikada nisu do kraja obznanjene u javnosti, a srpski i većina hrvatskih političara tvrdi kako nije postojao nikakav čvrsti dogovor. Bošnjački političari uglavnom pak tvrde da su se dvojica čelnika dogovarala o podjeli BiH.