Plenković: Najnovije akcije pravosudnih tijela najbolji je dokaz aktivne politike nulte tolerancije na korupciju

Plenković: Najnovije akcije pravosudnih tijela najbolji je dokaz aktivne politike nulte tolerancije na korupciju

Premijer Andrej Plenković u petak je u Gospiću, nakon 8. sastanka Vlade sa svim hrvatskim županima, odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama. Osvrnuvši se na jučerašnja i današnja uhićenja, naglasio je kako je politika Vlade, njega samog i stranke na čijem je čelu, HDZ-a, da hrvatska pravosudna tijela moraju biti neovisna, nepristrana i neovisna u svom radu, bez ičijeg pritiska. 
"To je osnovno načelo našeg funkcioniranja. To smo pokazali u prošlom mandatu, a to vidite i sada", rekao je. Važno je shvatiti, dodao je premijer Plenković, da ne postoji "čarobna kutija" u koju on ili bilo tko drugi na čelu druge stranke može pogledati i vidjeti što rade drugi članovi.Jedini način da se takve stvari razotkriju, ako postoji osnovana sumnja u koruptivne radnje, jest da DORH i policija rade svoj posao", rekao je dodajući kako su jučerašnji postupci pravosuđa najbolji dokaz aktivne politike s nultom tolerancijom na korupciju. na ime i prezime, dužnost ili stranku. Rekavši da se nikada nije umorio od borbe protiv korupcije, rekao je da će takvi slučajevi djelovati i preventivno.Nažalost, korupcija je, rekao je premijer Plenković, pojava koja postoji u svakoj zemlji.
 
Politika jačanja svih tijela koja se trebaju boriti protiv korupcije
 
"Korupcija je nešto što se događa na pojedinačnoj razini i tako je gledamo i odnosimo se prema njoj. Ono što očekujemo jest da, ako se nekome dokaže krivica u pravnom postupku, treba odgovarati", rekao je istaknuvši da HDZ provodi politiku za Republiku Hrvatsku. , za regionalni razvoj, za gospodarski oporavak, za zdravlje hrvatskih građana i za jačanje pravosuđa i svih tijela koja se trebaju boriti protiv korupcije.
 
Govoreći o saborskoj većini, rekao je da je ona stabilna i da je Predsjedništvo HDZ-a jučer donijelo odluku da Barišića zamijeni za zastupnika.Na pitanje o gradonačelniku Požege Darku Puljašiću koji je izašao na izbore unatoč tome što je još u siječnju imao optužnicu, odgovorio je da sve što je vezano za njega nije vezano za njegov saborski mandat.
"Ova vrsta naravno takva je da u svom proceduralnom smislu ne znači i ne uključuje skrbništvo. Danas sam čuo izjavu gradonačelnika Puljašića, raduje se sudskom postupku kako bi dokazao da ono što mu se stavlja na teret nije istina, rekao je premijer.
 
Jedini program individualnih parlamentarnih stranaka ucjenjuje kapacitet
 
U vezi s predsjednikom Uprave Janafom Draganom Kovačevićem i tezom da je uhićen jer nije htio podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Uprave Premijer Plenković rekao je da živimo u svijetu previranja i šaputanja Pratio sam malo da vidim koje maglice možete čuti od pojedinih zastupnika, klubova, posebno Domovinskog pokreta i Mosta, pa su dvije stranke koje su izašle na parlamentarne izbore imale takozvanu ucjenjivačku sposobnost nakon izbora. To je bio jedini opseg njihova programa i njihovi stavovi, jedina kreativnost koja proizlazi iz stranaka koje nemaju niti infrastrukturu, redom gube izbore i imaju ambicije za političke akademije. da sam nešto znao, da mi je netko rekao i slično ", rekao je premijer Plenković i rekao da sve takve teze treba ukloniti.Ponovio je da policija i Državno odvjetništvo svoj posao rade samostalno, te da se takve istrage provode u tajnosti, što znači da tada za njih nitko ne zna osim ljudi koji se time bave, pa čak ni premijer.
 
"Kad bismo, na primjer, znali da će se ono što vidimo dogoditi jučer, mislite li da bismo kao stranka, prije samo tri mjeseca kada smo sastavljali popise, stavili, na primjer, gospodina Barišića na listu na četvrto mjesto u šestoj izbornoj jedinici. ima li logike u tome? "Premijer Plenković zatražio je da ilustrira najkonkretniju moguću potvrdu da su takve istrage neovisne i tajne.

 Neka policija, DORH i sud odgovore na pitanje odakle cure informacije o istragama
 
Glede mogućeg uklanjanja Kovačevića s mjesta direktora Janafa, premijer je rekao da će Vlada razmotriti situaciju jer je Janaf tvrtka koja je također uvrštena na burzu, država nije jedini vlasnik, te da će se sve što bi se kasnije dogoditi dogoditi u odgovarajućem postupku.
U vezi s curenjem informacija povezanih s istragama, premijer je podsjetio da je već rekao da je ključno utvrditi odakle dolaze podaci iz takvih postupaka, jer to nije dobro.
"Tri su mogućnosti - policija, Državno odvjetništvo, sud - pa neka odgovore, jer je to u interesu njihove vjerodostojnosti", rekao je premijer. 

Rimac automobili i Nanobit nadahnuće za buduće poduzetnike
 
Premijer Plenković je na novinarsko pitanje komentirao i članke o mogućoj novoj akviziciji Rimac automobila i prodaji Nanobita.
 
Istaknuo je da Vlada čini sve kako bi poboljšala poduzetničku klimu kako bi poduzetnici imali pouzdan pravni sustav, povoljan porezni sustav, mogli raditi svoje poslovne planove na održiv način gdje banke i druge financijske institucije nadziru njihove aktivnosti, te njihovu ideju, uslugu i proizvod moraju biti konkurentni na domaćem, europskom ili svjetskom tržištu.S gospodinom Rimcem, dodao je, Vlada ima dobar, kvalitetan i stalan dijalog, prati i pozdravlja njegov rad.

"Praktički je od garaže do tvrtke koja se bavi upravo onim što je budućnost i poslova i energije i transporta našla fantastičnu nišu, ne samo u najbržim automobilima, već i u proizvodnji budućih vozila koja će uglavnom biti električna, neće zagađivati ​​okoliš", rekao je. je premijer.
Što se tiče Nanobita, istaknuo je da je to velika investicija i da kreativne industrije ove vrste zaslužuju potporu Vlade te da se sva buduća poduzetnika mogu nadahnuti s ova dva primjera.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.