Plenković: Naš je cilj povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata

Plenković: Naš je cilj povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Jasnom A. Petrović.Na početku sastanka izrazio je zadovoljstvo na još jednoj prigodi u kojoj u prvi plan može staviti prava naših sugrađana starije dobi.Istaknuo je dosadašnju vrlo uspješnu suradnju i kvalitetan dijalog kroz Nacionalno vijeće te u  drugim prigodama kada se na dnevni red stavljala, kako je rekao, bilo mirovinska reforma, bilo prava umirovljenika. Posebno je zahvalio Matici i Sindikatu umirovljenika korisnim inicijativama kada je bila riječ o  promjeni zakona koji se bave problematikom prava umirovljenika.

 Vidljivi rezultati mirovinske reforme
 
"Mi smo nastojali u skladu s gospodarskim i financijskim mogućnostima prihvatiti sve ono što je bilo korisno i dobro i što je unaprijedilo položaj i materijalna prava umirovljenika", kazao je dodavši da je jedan od zadnjih primjera bio dijalog o cenzusu za dopunsko zdravstveno osiguranje kojim se postigla puno bolja situaciju za umirovljenike nego što je bila ranije.  
Predsjednik Vlade istaknuo je neke novine iz mirovinske reforme prije dvije godine. Primjerice, mogućnost da umirovljenici mogu raditi uz istovremenu isplatu mirovina te uvođenje primjerenijeg načina usklađivanja.  
"Rezultati su vidljivi, prema zadnjim podacima – u ovom trenutku ima 15.500 umirovljenika koji, uz to što primaju mirovinu, i rade. Znači, ta mjera je polučila efekt", kazao je.
 
Redovita isplata i usklađivanje mirovina
 
"Također, u ovim vrlo složenim okolnostima, i uvjetima izazvanim epidemijom koronavirusa mi smo, kao što smo više puta naglasili, osigurali redovitu isplatu i usklađivanje mirovina koje su ove godine usklađene 1. siječnja za 0,7 posto i 1. srpnja za 0,41 posto", dodao je Plenković. Istaknuo je da će tako biti i u budućnosti te da isplata mirovina nikada nije bila niti će biti upitna.  
"To je jasna poruka Vlade u zaštiti umirovljenika, jer je i gospođa Petrović kazala da dio umirovljenika živi na rubu siromaštva. Naša Vlada vodi o tome računa i nećemo dopustiti da mirovine bilo kada dođu u pitanje", zaključio je premijer.
 
Jačanje svijesti o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada
 
Naglasio je i razvidan i porast prosječnog mirovinskog staža kod novih korisnika mirovina vidljiv tijekom 2020. godine.
"To ukazuje na jačanje svijesti o potrebi duljeg ostanka u svijetu rada", istaknuo je Plenković, podsjetivši da je to bila jedna od glavnih tema tijekom rasprave o mirovinskoj reformi, a dulji ostanak u svijetu rada bitno utječe ne visinu mirovine. 
"Primjerice, danas prosječna starosna mirovina za 40 godina mirovinskog staža iznosi 4. 669 kuna", rekao je predsjednik Vlade.
 
Želimo do kraja mandata povećati mirovine za 10%
 
Premijer je istaknuo da će Vlada i dalje raditi na unaprjeđenju položaja umirovljeničke populacije i zaštiti osoba starije životne dobi te i u ovom mandatu napraviti dodatne iskorake, koji su kao prioriteti određeni u programu Vlade. 
''Naš je cilj povećanje mirovina od 10 posto do kraja mandata. U prethodnom smo mandatu mirovine povećali za oko 12 posto, kao i najniže mirovine za dodatnih 3 posto kroz mirovinsku reformu. Tu smo bili posebno osjetljivi'', rekao je. 
Osim toga, Vlada želi dodatno proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi i poticati  zaposlenike koji to mogu i žele, da ostanu u svijetu rada i nakon navršene 65. godine.
 
Također, tu je i pitanje razmatranja novoga modela obiteljske mirovine.
''Uvjeren sam da ćemo s obzirom na iskustvo naših partnera kroz rad Vijeća, uz međusobno uvažavanje, uz razmjenu ideja, osobito oko pripreme novih zakona i drugih rješenja, pronalaziti upravo ona koja su na korist umirovljenika, za naše sugrađane starije dobi, a da istodobno sve te nove iskorake budemo u stanju financirati na način da vodimo računa o onome što nas je krasilo prve tri i pol godine našega mandata, a  to je bilo vrlo odgovorno upravljanje javnim financijama, smanjivanje javnog duga i proračunski viškovi."
 
U krizu ušli s otpornijim i snažnijim gospodarstvom
 
Predsjednik Vlade naglasio je specifičnost ove godine, a za iduću najavio vraćanje politika u  održive okvire koji jačaju reputaciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima. U tom se kontekstu osvrnuo na posljednju analizu Standard & Poor'sa koja govori upravo o tome koliko je bilo važno da je Hrvatska u ovu zadnju krizu ušla s puno otpornijim i puno snažnijim gospodarstvom. 
''Pravodobnim mjerama osigurali smo, između ostaloga, da zaposlenici u državnim i javnim službama, ali što je najvažnije, u privatnom sektoru imaju plaću i da održimo radna mjesta, a još jednom podcrtavam – mirovine nikada nisu bile upitne, niti će biti upitne, a zajedno ćemo raditi na tome da budu i više'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.