USKOK, DORH i policija istražuju curenje podataka

USKOK, DORH i policija istražuju curenje podataka

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sinoć je gostovao u Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o slučaju Janaf, novim mjerama HZJZ-a vezanim uz samoizolaciju, ilegalnim pokušajima prelaska granice i ukidanju viza za SAD. Govoreći o slučaju Janaf i curenju informacija, ministar je rekao da je tražio razgovor s šefom policije. Dodao je da policija u ovom slučaju gotovo godinu dana prikuplja dokaze i provodi istrage."Ovaj posao završen je kad je ocijenjeno da postoji dovoljno dokaza za podnošenje prijave, a niti jedan nije procurio. Odluka o istrazi uključuje širi broj aktera. USKOK, DORH i policija istražuju curenje podataka", naglasio je. 

Govorimo o deset dana samoizolacije kada su u pitanju zaraženi Covid-19
 
"Oni su najvažniji za struku, znati se postaviti prema pacijentima koji im dolaze", rekao je.Objasnio je da ide na deset dana kada je u pitanju zaraza Covid-19, a njegovi kontakti ostaju u samoizolaciji četrnaest dana zbog razvoja simptoma.Rekao je da su upute opsežne i da će pružiti odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom liječenju pacijenata ili onih koji sumnjaju na bolest."Upute su također dostupne javnosti, kao i sve ostale upute koje je objavio HZJZ, na primjer o korisnosti vitamina D u podizanju imunološkog sustava i druge", dodao je.  
Pozvao je gledatelje da ih pročitaju. "Odluke se donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih sjedišta. Situacija je pod kontrolom", rekao je Božinović, dodajući kako se nada da će tako i ostati.Ponovio je da to ovisi o svakom pojedincu. 
"U ovoj borbi možemo pobijediti samo zajedno i solidarno. Nije teško, ako se neprestano držimo mjera - udaljenost, maska, higijena ruku, higijena nosa, bilo bi manje glavobolja za epidemiologe i sve nas", rekao je.
 
U tri godine povukli smo više od 200 milijuna eura za opremanje granice,
 
Božinović se osvrnuo i na ilegalne pokušaje prelaska granice, ističući da se najveći pritisak migranata pokušava prijeći preko noći.                                                                       
Rekao je da je sinoć bilo 200-300 pokušaja prijelaza granice, a u prvih osam mjeseci više od 16.000."To je i dalje 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povukli smo više od 200 milijuna eura europskih sredstava za opremanje granice raznim tehničkim sredstvima, a postoji i ljudski faktor koji sprječava ilegalni prijelaz. U BiH stvara se žarište uz granicu s Hrvatskom, što također uzrokuje nezadovoljstvo lokalnog stanovništva ", dodao je.
 
Što se tiče ukidanja viza za Sjedinjene Države, Božinović je rekao da smo učinili puno."Nadamo se da ćemo do kraja fiskalne godine ispuniti uvjet za manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizu", rekao je potpredsjednik vlade Božinović.
 
 
Izvor: HTV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.