Predsjednik Republike sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Predsjednik Republike sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u Hrvatskoj obilježava svake godine u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. „Neka se to nikada ne ponovi“, poručio je, između ostaloga, predsjednik Milanović koji je položio vijenac i zapalio svijeću ispred sudnice u kojoj se dogodio zločin.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da je ovaj zločin na neki način bio rasplet kulture nasilja koja je tih godina zahvatila Hrvatsku. „Ali s obzirom da smo zemlja koja je izašla iz rata nekoliko godina prije toga, pravog rata, ta kultura nasilja bila je u Hrvatskoj, u usporedbi s nekim drugim zemljama oko nas, na neki način pod kontrolom. Nije bilo bombi toliko kao drugdje, nije bilo uličnih ubojstava, nije bilo ovakvih strašnih zločina kakav se dogodio ovdje“, rekao je Predsjednik podsjećajući na ubojstvo triju žena na zagrebačkom sudu.

„To će zauvijek ostati bolna mrlja i bolno sjećanje, što se može dogoditi kada bijes i mržnja, prije svega u muškarcima, prevlada“, upozorio je i dodao kako je ključna i presudna muška odgovornost. „Ona počinje u obitelji, koju država ne može i ne treba previše kontrolirati. Tamo se uče sve lijepe, sve opake i pogane stvari. I u školi“, dodao je Predsjednik i naveo kako vidi razliku u odgoju, posebno dječaka, u Hrvatskoj. „U odnosu na moje vrijeme, kada su neka druga pravila i neki drugi kodeksi vrijedili i danas kada se nasilje u školi i oko škole vrlo strogo promatra i analizira. To je dobro. Nismo baš ostali potpuno na mjestu i stvari idu nabolje“, poručio je.

„U svakom slučaju moramo u ovom muškom svijetu voditi računa da dječake, dok su još mali, učimo da se problemi ne rješavaju silom i šakama te da svoj bijes i energiju kanaliziraju na prihvatljiv način, po mogućnosti manje ofanzivan i svakako ne nasilan“, zaključio je predsjednik Milanović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.