Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o njoj, nego puštanje nadležnih tijela da samostalno rade svoj posao

Borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o njoj, nego puštanje nadležnih tijela da samostalno rade svoj posao

Tijekom boravka u Koprivnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom i gradonačelnikom Grada Koprivnice Mišelom Jakšićem.U izjavi medijima, premijer Plenković je kazao da su na sastanku razgovarali o gospodarskoj situaciji u Koprivničko-križevačkoj županiji te brojnim projektima koji se realiziraju, osobito u prometnoj infrastrukturi. Izdvojio je izgradnju dionice Križevci-Koprivnica-državna granica, vrijedne 2,4 milijarde kuna, istaknuvši da je riječ o jednom od najvećih ulaganja u željezničku infrastrukturu. 

Puna potpora Vlade kapitalnim projektima za razvoj Koprivničko-križevačke županije i sjevera Hrvatske

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo današnjim otvaranjem ponuda u Hrvatskim cestama za nastavak izgradnje brze ceste između Križevaca i Koprivnice, koja će za početak spojiti 7,5 kilometara do Kloštra Vojakovačkog. Dodao je da je riječ o investiciji vrijednoj više od 230 milijuna kuna koja će bolje prometno povezati Koprivnicu sa Zagrebom.   
Podsjetio je da je Vlada u krizi uzrokovanoj Covidom-19 napravila snažan iskorak prema radnicima u privatnom sektoru. Plenković je kazao da je do 31. kolovoza u Koprivničko-križevačkoj županiji više od 9.300 radnika dobilo plaće, što je ukupno 72,3 milijuna kuna za zadržavanje zapošljavanja. "Tu su bile i druge potpore poslodavcima, našim društvima da prebrode ovu krizu", dodao je Plenković. Naglasio je kako je dobro da je Podravka zdrava i da je bez ikakvih potpora premostila ovu krizu, rekavši da je ona u ekonomskom smislu srce gospodarstva ove županije. "Pozitivno je da će ovdje uskoro doći i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i nadležni državni tajnici u Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša i energetike koji će se baviti projektom Centra za gospodarenje otpadom", rekao je. Premijer je poručio da Vlada daje punu potporu kapitalnim projektima za razvoj Koprivničko-križevačke županije i sjevera Hrvatske.

Dragan Kovačević sigurno ne bi bio ponovno imenovan da se znalo za istragu

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade se osvrnuo na izjavu predsjednika Milanovića, kazavši da je jako znakovita njegova rečenica o tome da je bio premijer pa sve zna.
"To je za hrvatsku javnost kapitalna informacija, da nije svejedno tko je na čelu Vlade. To može biti netko koga zanima što radi DORH, policija i USKOK i želi detaljno znati što se događa u kojoj istrazi. Mene ne zanima. Politika mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a je da uopće ne želim znati čime se bavi USKOK i policija i to je borba protiv korupcije. Niti znati niti utjecati. Ako je to zaista izgovorio, onda je krucijalno za javnost da zna kako se tko ponaša kao predsjednik Vlade", kazao je Plenković.Premijer je naglasio da predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević sigurno ne bi bio ponovno imenovan da se znalo za istragu."Da tako nešto znam ja ili ministar Ćorić, koji je bio ministar tada, Kovačević sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika Uprave", kazao je Plenković.
Uzeo je za primjer Dražena Barišića, kazavši da ga ne bi stavio na listu da su znali da će tri mjeseca kasnije biti priveden."To je kapitalna razlika između njegovog (Milanovićevog) poimanja i pogleda na rad policije, DORH-a i Uskoka i mog poimanja. Ovaj današnji trenutak je jedna velika razdjelnica. Meni se čini da je on egzaltiran, to su nervozne reakcije, ne znam čim izazvane, on mora objasniti zašto", rekao je Plenković.
Premijer je uvjeren da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nije znao za istragu protiv Kovačevića. "Policija radi svoj posao. Ti procesi ide u jako uskom krugu ljudi. Ne može se voditi to pred mikrofonom", poručio je.
Na prozivke predsjednika da članovi Vlade išli u Kovačevićev "klub", premijer je kazao da ne zna gdje idu članovi Vlade niti ga to zanima.

Neka Milanović objasni zašto je nervozan

"Neka Milanović objasni zašto je on tako nervozan, ako je išao u taj klub", dodao je.Plenković je kazao kako bi, da je izjavio ono što je izjavio Milanović, bio pod rafalnim udarima medija i komentatora kako se odnosi prema sudstvu, DORH-u i policiji.Naglasio je da borba protiv korupcije nije stalno lamentiranje o njoj. "Borba protiv korupcije znači da tijela koja su nadležna samostalno, nepristrano i neovisno rade svoj posao i provode one mjere za koje smatraju da su dobre. Neka ljudi iz DORH-a i policije izađu pred medije i objasne metodologiju postupanja", rekao je. Plenković je rekao da mu u četiri godine mandata nisu dolazili niti ministar niti ravnatelj policije na sastanak i ispovijedali što se događa s nekim istragama i kaznenim predmetima."Ako postoji istraga i one su tajna ja za njih ne znam niti želim znati, ne zanimaju me. Mi smo imenovanja radili da smo provjeravali sve. SOA je provjeravala redovitim putem", kazao je.Ponovio je da borba protiv korupcije mora biti konkretna, a najbolji način je, smatra premijer, da to rade tijela koja su za to zadužena sukladno zakonu.
Upitan zašto gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić nije izbačen iz HDZ-a dok je Josipa Rimac izbačena iz stranke, Plenković je kazao kako su stvari kod Rimac djelovale očito. Dodao je da se Barišić sumnjiči za djelo koje se tiče trgovine utjecajem i zlouporabe položaja. "To nije kao djelo primanja mita za koje je optužen drugi saborski zastupnik", rekao je.  Premijer je kazao i da je Barišić trenutno samo član HDZ-a. 
Na pitanje hoće li Vlada u ovom mandatu ići na usklađivanje izbornih jedinica, Plenković je odgovorio: "Razmotrit ćemo to".
Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji je neprihvatljivo

Predsjednik Vlade novinarima je ponovio da je nasilje nad ženama i nasilje u obitelji neprihvatljivo.Mi smo u našem prvom mandatu promijenili tri zakona koji se odnose na zaštitu žena od nasilja u obitelji s ciljem da preveniramo nasilje, da ga najoštrije kaznimo i da ohrabrimo žrtve da prijavljuju nasilje", kazao je Plenković.Ustvrdio je da je proteklih godina puno veći broj prijavljenih slučajeva nasilja, a sukladno tome idu i reakcije policije te procesuiranje onih koji su to nasilje počinili.
"To je društveni fenomen kojeg najoštrije osuđujem i drago mi je da su nam u tom procesu pomogle brojne udruge koje se bave zaštitom žena od nasilja, kao i niz građanskih inicijativa i taj dijalog ćemo nastaviti", poručio je predsjednik Vlade.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.