Ministar Beroš: Učinit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira što dulje i što bolje

Ministar Beroš: Učinit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira što dulje i što bolje

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je uoči uskog kabineta Vlade da je u Hrvatskoj trenutno aktivno 12.736 slučajeva koronavirusa i da broj hospitaliziranih raste, pa ih danas ima 932, što je 155 više nego jučer.Na respiratoru je 68 ljudi, 14 više nego jučer. Danas su umrle 23 osobe, a do sada su ukupno umrle 493 osobe.
Beroš je rekao da je u respiratorno intenzivnom centru u KBC-u Split popunjeno 50,68 poštanskih kapaciteta. Trenutno se tamo liječi 75 pacijenata, a ako se njihov broj poveća, cijela zgrada bolnice u Križinama bit će ponovno angažirana. U KBC-u Rijeka popunjenost je 30,43 posto s 21 pacijentom, u KBC-u Osijek 51,38 posto s 93 pacijenta, dok je Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" već duže od 90 posto. povećanje kapaciteta.
U KB Dubrava imamo 90,20 posto popunjenosti, a trenutno se aktivira 200 novih kreveta. Nakon jučerašnjih 10, danas stiže 20 novih respiratora, kao i novo medicinsko osoblje - 39 medicinskih sestara i pet anesteziologa, najavio je Beroš."Učinit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira što duže i što bolje. Nitko od nas nema staklenu kuglu da može predvidjeti nekakav kolaps, kako sam pročitao u medijima. Moguće je, ali ja ću kao odgovorna osoba učiniti sve da to bude što bolje funkcioniranje sustava ", rekao je, ocijenivši da je zdravstveni sustav još uvijek korak ispred potreba.

Nastojat ćemo da mjere budu ravnoteža između zdravstvene zaštite i gospodarskih aktivnosti

"Mnoge zemlje uvode zaključavanje i rezultati tih mjera nedostaju. Nastavit ćemo pokušavati preporučivati ​​mjere koje su ravnoteža između održavanja zdravlja i ekonomskih aktivnosti", rekao je Beros.Rekao je da dobiva mnogo izvještaja da obiteljski liječnici ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ili svoje kontakte. Ponovio je da se svi u zdravstvenom sustavu moraju više uključiti u ovo pitanje, jer 160 epidemiologa to više ne može učiniti bez pomoći drugih. "Očekuje se da će obiteljski liječnici dovesti osobu koja je pozitivna na Covid u središnji registar i po mogućnosti se obratiti njezinim kontaktima. Epidemiolozi to više ne mogu sami raditi. Prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uloga liječnika primarne zdravstvene zaštite je sudjelovanje." , Istaknuo je Beroš.Ne pozivam nikoga zbog nemara, ali molim da, s obzirom na prijetnju, svi budemo svjesni svoje odgovornosti, rekao je Beroš, napominjući da Ministarstvo zaprima pozive velikog broja građana da ne mogu doći do svog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Ne podržavam hajku na liječnika koji je iznio probleme u bolnici Dubrava

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ne podržava "javnu hajku" na liječnika koji je iznio probleme u bolnici Dubrava za pacijente."Ne podržavam javnu hajku protiv osobe koja je javno objavila probleme u KB-u Dubrava. Svaki konstruktivan komentar, ako je utemeljen ili istinit, čak i u javnosti, dobrodošao je jer nas čini još boljima u onome što radimo. Moramo se usredotočiti na rješenja i djeluju na temelju rezultata zdravstvene inspekcije ", napisao je Beroš na Facebooku.Beroš je jučer izjavio da je u bolnici Dubrava još uvijek u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije, a prema preliminarnim podacima tamo nije bilo značajnijih propusta.


Izvor: Hina / Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.