Plenković: Mjere koje poduzimamo u borbi protiv COVID-19 proporcionalne su prijetnji s kojom se suočavamo

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković razgovarao je s Kristinom Bojić o prvih 100 dana na vlasti, u godini izazova obilježenih pandemijom, potresom i gospodarskim padom. Hrvatski zdravstveni sustav dovoljno je jak i mjere koje poduzimamo temelje se na strategiji proporcionalnoj dinamici zaraze, rekao je premijer Plenković. 
Istaknuo je da se poduzimaju mjere koje smatraju primjerenima te da su sve aktivnosti koje poduzimaju u stanju izdržati pritisak koji se događa."Vidimo da postoje naznake da imamo sporiji rast nego prije nekoliko tjedana. Učinci tog brzog rasta sada se vide i očituju u povećanom broju smrtnih slučajeva", rekao je. 
Dodao je da ne govore o policijskom satu, te da restriktivne mjere koje su bile na proljeće nisu na dnevnom redu jer su, kako je rekao, svjesni posljedica koje to ima na gospodarstvo i naš način života."Moramo pokazati visok stupanj odgovornosti i međusobne solidarnosti koja nas štiti jedni od drugih", rekao je, dodajući kako nema panike. 
Osvrnuo se na raspravu s predsjednikom Zoranom Milanovićem .
 
Bavimo se važnim temama, nemamo vremena za trivijalnosti
 
"Postoje oni koji su borbu protiv koronavirusa shvatili ozbiljno i oni koji ga uspoređuju s karijesom ili kažu da se s njim može riješiti i da se maska ​​ne smije nositi. Poruka u ovom slučaju je podrivanje discipline i ponašanja u skladu s preporukama struke. Sjedište radi na temelju zakona, pod apsolutnim nadzorom vlade, a sve što radimo je u interesu zdravlja naših sugrađana i smanjenja širenja epidemije, rekao je premijer dodajući da će i dalje raditi sud ", rekao je premijer.
 
"Za razliku od drugih, mi se neprestano bavimo važnim temama, bilo da se radi o zdravstvenoj situaciji, radnim mjestima, proračunu, financijama, gospodarstvu, strategiji razvoja, europskim fondovima, a mi nemamo vremena za trivijalnosti". Na pitanje o rebalansu proračuna koji je Vlada usvojila prošlog tjedna i projekcijama proračuna za sljedeću godinu i koliko je ova kriza utjecala na razvoj i gospodarstvo, rekao je da je to jasno rečeno na sjednici Vlade.
 
Za plaće radnika u privatnom sektoru bit će isplaćeno 8,1 milijardu kuna
 
"Ukupni troškovi ove zdravstvene krize su oko 29 milijardi, odnosno oko 8% BDP-a, što je najizgledniji deficit ove godine. Međutim, Vlada je pravovremeno poduzela mjere kako bi osigurala da svi primaju plaće i mirovine, da ukupni trošak sredstava koja smo mobilizirali prebačen u privatni sektor za plaće radnika na kraju će iznositi 8,1 milijardu kuna naknada, što kažem bez otpisa doprinosa, što je puno veće. epidemije i danas. Osiguranika danas ima još više nego tada ", rekao je Plenković i dodao: 
"To znači da smo uspjeli. Održali smo gospodarstvo, plaće. Prevladali smo najveću krizu koja je, objektivno govoreći, najveća gospodarska kriza od Drugog svjetskog rata. Mislim da smo povukli i pravovremene i kvalitetne poteze i nastavit ćemo tim putem", rekao je. je.
 
Nema mjesta panici
 
. Istaknuo je da je vrlo važno stvoriti atmosferu u javnosti koja je realna i racionalna i koja ne stvara paniku, već rješenje.
"Panici nije mjesto u borbi protiv covida. U borbi protiv covida trebali bi prevladati profesija i odgovornost svih sugrađana", rekao je premijer.
Plenković je također istaknuo da su odlučili omogućiti isplatu božićnica, te da će razgovarati s predstavnicima sindikata kako bi vidjeli u kojoj dinamici mogu projicirati moguće povećanje. Naglasio je da od svih očekuje osjećaj stvarnosti, što je, kako je rekao, trenutno najvažnije.
Govoreći o proteklih 100 dana svog drugog mandata, Plenković je rekao da su se do sada izuzetno dobro borili s izazovima, naglasivši da su parlamentarne izbore organizirali u najpogodnijem trenutku zbog najave da će jesen i zima ojačati epidemiju koronavirusa. stabilnost institucija.
"U roku od 100 dana pripremili smo rebalans i proračunsku i poreznu reformu, novi val rasterećenja, koji vladi odlazi u četvrtak. U 100 dana poduzeli smo vrlo važne daljnje korake u borbi protiv korupcije, nema zaštićenih, nema nedodirljivih, postoji "samo ime i prezime, bez obzira na stranku. Tijela koja se time bave, DORH, USKOK i policija rade neovisno, nepristrano, u skladu sa zakonom, a da o tome ne moraju nikoga obavijestiti", zaključio je premijer Plenković.

 
Izvor: Vlada / HTV

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.