Premijer Plenković: Stagnira broj novozaraženih, cjepivo dolazi kad dođe u EU

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković danas se osvrnuo na interpelaciju o radu Vlade u slučaju gradnje vjetroelektrane Krš-Pađena, ustvrdivši da rezultat današnjeg glasovanja u Hrvatskom saboru, koji je interpelaciju odbacio sa 76 glasova protiv, dovoljno govori. Dodao je da sve interpelacije oporbe imaju jedan politički cilj - pažnju hrvatskih medija uoči lokalnih izbora. Premijer Andrej Plenković predsjedao je sedmom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. U izjavi za medije premijer Plenković izvijestio je da se na sjednici raspravljalo o Nacionalnom planu razmjene hrvatske kune s eurom te da će dokument danas biti poslan na javno savjetovanje. "Naša je namjera, nakon što čujemo povratne informacije svih zainteresiranih strana, donijeti Nacionalni plan na razini Vlade do kraja godine kako bismo mogli poduzeti sve korake u skladu s našom Strategijom za uvođenje eura", rekao je Plenković. 
Premijer je podsjetio da je Vlada uložila vrlo ozbiljan napor u provedbi Strategije koju je usvojila u svibnju 2018., što znači, rekao je, u potpunosti ispunjava Akcijski plan od 19 mjera koji je Hrvatskoj omogućio da se 10. srpnja ove godine pridruži Europskom tečajnom mehanizmu (ERM). II).
 
Hrvatska bi mogla uvesti euro već 2023.
 
Nakon ovog važnog koraka, objasnio je Plenković, slijedi nova aktivnost koja će, prema trenutnim projekcijama, ako ispunimo sve kriterije, omogućiti Hrvatskoj uvođenje eura već 2023. godine. 
"Da bi se sve to moglo organizirati zajedno, potrebno je provesti ovaj Nacionalni plan koji će imati šest koordinacijskih odbora - za zamjenu gotovine, za zakonodavne prilagodbe, za prilagodbe opće države, za prilagodbe financijskog sektora, za gospodarsku prilagodbu i zaštitu potrošača te za komunikaciju. ", izjavio je premijer. Premijer očekuje da svi koji žele i mogu doprinijeti ovoj temi izraze svoje mišljenje, prijedloge i stavove u narednim tjednima. "Rado ćemo to uzeti u obzir", rekao je. 
Upitan o potencijalnim rizicima ulaska u eurozonu, premijer je rekao da Hrvatska održava deficit manji od 3 posto. Objasnio je da, s obzirom na globalne okolnosti, Izjavio je da će Hrvatska posebno raditi na četiri izuzetno važna područja, i to: sprječavanju pranja novca, jačanju poslovnog okruženja, jačanju upravljanja u javnom sektoru i jačanju cjelokupnog pravosudnog sustava.
 
"To su četiri osnovna područja koja se, nakon pridruživanja Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), obvezuje napraviti ključne korake tijekom sljedeće dvije godine, istodobno ispunjavajući maastrichtske kriterije. To uključuje aktivnosti povezane s planom administrativnog rasterećenja", objasnio je. je Plenković.
 
Interpelacija u vezi s vjetroelektranom Krš-Pađena propuštena tema
 
Premijer je danas odgovarao i na novinarska pitanja o ostalim aktualnim temama. Upitan kako komentira novu "taktiku borbe za interpelaciju", rekao je da je rezultat glasanja o pokušaju interpelacije u vezi s vjetroelektranom Krš-Pađena - koje je većina odbacila 76:51 najjednostavnije rješenje teme.Dodao je da iza interpelacije, koju je pokrenuo Pokret domovine, stoji bivši ministar zaštite okoliša Most, Dobrović, koji je bio na funkciji godinu i pol."Sve ono oko čega su jučer pokušali raspravljati oporbeni zastupnici i zagovornici Domovinskog pokreta stvari su koje ovaj pravednik nije činio dok je bio ministar. Ako je nešto netko trebao učiniti, s uvjerenjem da nešto nije legalno ili nije kako treba, imao je vremena da ga uzme ”, rekao je. 
„S druge strane, Vlada Republike Hrvatske nije trkač, nije kurir, dotični bi loši studenti mogli dopisom i u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama moći doći izravno do onih tijela koja posjeduju svu tu dokumentaciju ", rekao je premijer Plenković. Istaknuo je da je prva "taktika" oporbe istražno povjerenstvo protiv Janafa.
 
"Budući da po zakonu ne mogu govoriti o Janafu, onda izmišljamo reference iz deset točaka na neku kvazi radnu skupinu koja bi trebala poboljšati Zakon o kaznenom postupku, odnose među institucijama, rad sigurnosno-obavještajnog sustava. Dakle, sve teme koje imaju samo jednu politički cilj - bit je imati sredstvo i instrument koji će privući pažnju hrvatskih medija šest mjeseci prije lokalnih izbora i forsirati tezu o korupciji ove Vlade ili HDZ-a prije lokalnih izbora ", ocijenio je i istaknuo da Vlada neće dopustiti dovesti do svojevrsne političke obrane. 
Dodao je da kao premijer nije potrebno dolaziti do interpelacija ovog tipa, što su prilično dobro napravili potpredsjednik vlade Marić i ministar Ćorić.Što se tiče same rasprave, premijer Plenković rekao je da je Klub HDZ-a u Saboru u potpunosti razotkrio i razotkrio sve moguće demagoške napore, prije svega, Domovinskog pokreta, te da je rezultat danas bio jasan za glasanje.
 
Odgovorit ćemo na sve interpelacije argumentima i odbiti ih stabilnom
 
većinom.Premijer je rekao da je ministar Tramišak pitao ministra Tramišaka je li netko tko je napisao članak koji je objavljen u jedno dnevno kontaktiralo je nadležno Ministarstvo koje je koordinator projekta. Ministar nema podataka da je stigla takva istraga."Postoji članak, koji je očito dogovoren s oporbom, koji na temelju tog članka onaj tko ga napiše ne pita nikoga tko se time bavio u posljednje četiri godine. Odmah tri dana kasnije slijedi interpelacija oporbe", rekao je.Naglasio je da je kroz Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" financirano 19.000 projekata. "Pa, valjda nisu svi ti projekti, recimo u Osijeku gdje HDZ nije na vlasti ili recimo u Slavonskom Brodu, gdje HDZ nije, završili s onim lokalnim čelnicima koji imaju demokratski legitimitet voditi općine, gradove ili županije, i da jesu okolnosti iz HDZ-a ", rekao je.Sutra će, najavio je, vlada odgovoriti na inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru Ćoriću, a odgovorit će i na sve ostale inicijative, obrazložiti ih u Saboru, što je prije moguće i odbiti stabilnom većinom od 76 glasova.Dodao je kako je suština svih ovih interpelacija u tome što se oporbeni članovi ne mire s porazom od prije tri i pol mjeseca na parlamentarnim izborima i s većinskom demokratskom voljom hrvatskih građana.
 
Ako odgovor iz Ureda predsjednika stigne danas, sjednica VNS-a održat će se ovog tjedna, a
 
novinare je zanimalo i što je sa sastankom Vijeća za nacionalnu sigurnost.Premijer Plenković podsjetio je da je, nasuprot lažnim informacijama koje je u subotu navečer objavio glasnogovornik predsjednice Republike, predstojnik njegova ureda uputio pismo predstojniku Ureda predsjednice Republike s nekoliko elemenata.Prvi su element podaci o Vladinom zaključku koji je primio na znanje predložene mjere koje je Vladi donijela Koordinacija za nacionalnu sigurnost.Pismo također sadrži prijedlog za raspravu o općim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnog sustava na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.Treća točka u tom dopisu bio je tehnički prijedlog za tri datuma zasjedanja. 
"Još jednom, ovo nije vrsta komunikacije koja zahtijeva osobnu prepisku između premijera i predsjednika Republike, za sve one koji danima pokušavaju prenijeti u medije narativ koji dolazi od istog glasnogovornika koji u subotu iznosi neistinu ili nekoga drugog s Pantovčaka. da je to stvar oko koje predsjednik Republike i premijer moraju imati osobnu prepisku. To je netočno ", rekao je premijer Plenković, ističući da ovu vrstu komunikacije obavljaju dva ureda.Na temelju tog pisma, dodao je premijer, njegov pročelnik Zvonimir Frka-Petešić dvaput je nazvao predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića u vezi s datumom. 
Istaknuo je da još nema faze za pismo s dva potpisa, jedan od premijera i jedan od predsjednika Republike, koje će potom biti upućeno ostalim članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost s dnevnim redom, mjestom i datumom sjednice.Ponovio je da su Uredu predsjednika ovog tjedna ponuđena tri mandata i da ta ponuda i dalje stoji.
 
Broj novoinficiranih stagnira, cjepivo ćemo dobiti kad je EU također
 
govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj uz koronavirus. Upitan o tvrdnjama nekih članova Znanstvenog vijeća da broj novozaraženih ne stagnira, ako uzmemo u obzir da broj novozaraženih ne uključuje vjerojatne slučajeve, premijer Plenković rekao je da je stagnacija vidljiva i da nije stvar percepcije"Od prije 14 dana, kada smo imali sjednicu Vlade i kada sam rekao da imamo naznake da će mjere koje smo donijeli omogućiti usporavanje, odnosno stagnaciju rasta broja novozaraženih, ovo se upravo dogodilo", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća.
Istaknuo je kako je trenutni broj hospitaliziranih pacijenata značajan, kao i da svi kojima je potrebna pružaju medicinsku pomoć."Netko tko ima temperaturu, tko je slab, tko treba medicinsku pomoć, svi su u medicinskoj skrbi hrvatskog zdravstvenog sustava. Nemamo još 5000 ljudi koji su kod kuće, a ne recimo na intenzivnoj njezi. To se ne događa", rekao je. da su brojevi hospitaliziranih, a posebno pacijenata na respiratorima sada važni i da je cijela situacija pod nadzorom ministra zdravstva i svih uključenih zdravstvenih ustanova.
 
Premijer je istaknuo da stavovi koje su javno iznijeli članovi Znanstvenog vijeća Vlade ni na koji način ne obvezuju Vladu, Nacionalni stožer civilne zaštite, ministra zdravstva ili njega osobno."Njihova je uloga savjetodavna, temeljena na njihovoj stručnosti, znanju i iskustvu u određenim disciplinama, kako bi pomogla Vladi u usvajanju ispravnih, kvalitetnih i pravodobnih mjera zdravstvene prirode", rekao je. 
Najavio je da će cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatsku doći kad se nabavi na razini Europske unije, tj. u isto vrijeme kao i u ostalim državama članicama EU."Igramo na nekoliko ploča, cjepivo koje je prvo proglašeno pouzdanim, naravno da će Europska unija u cjelini ići na opskrbu ovim cjepivom, pa će i Hrvatska dobiti cjepivo", rekao je.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.