Unatoč velikom broju, vidimo očit trend smanjenja rasta novih infekcija, ali svejedno moramo biti izuzetno oprezni

Unatoč velikom broju, vidimo očit trend smanjenja rasta novih infekcija, ali svejedno moramo biti izuzetno oprezni

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da smo u najtežem trenutku epidemije koronavirusa i apelirao na građane da se pridržavaju mjera jer nitko ne želi daljnje pooštravanje mjera, zatvaranje i raspravu o slobodi kretanja i utjecaju oštrijih mjera na gospodarstvo. Dodao je kako svi građani svojom disciplinom, pokretima, ponašanjem, držanjem distanci, nošenjem maske u zatvorenom, pranjem ruku i ne rukovanjem mogu dati ogroman doprinos smanjenju zaraze.Premijer Andrej Plenković komentirao je danas, otvarajući 19. sjednicu Vlade, aktualne teme.
Prije svega, govorio je o situaciji s epidemijom koronavirusa.
"Trenutno smo u najtežem trenutku epidemije i zato je ključno apelirati na sve naše sugrađane da se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera. To su vrlo ozbiljne i dobro promišljene mjere, koje daju rezultate", rekao je.
Rekao je da bi mjere mogle biti učinkovite ako ih se svi građani pridržavaju. "Nitko od nas u ovom trenutku ne želi daljnje pooštravanje i raspravu o zatvaranju i slobodi kretanja te utjecaju na hrvatsko gospodarstvo", rekao je dodajući da bi mogli biti još učinkovitiji kad bi ih se svi zaista pridržavali.Naglasio je da u ovom trenutku nitko ne želi daljnje pooštravanje i raspravu o zatvaranju i ograničenju slobode kretanja, što bi negativno utjecalo na hrvatsko gospodarstvo.

Svojom disciplinom možemo dati ogroman doprinos smanjenju infekcije

Danas ćemo po prvi puta imati preko 3000 novih infekcija, brojevi su i dalje veliki, ali unatoč tome vrlo je jasan trend smanjenja rasta novozaraženih - u posljednjih sedam dana posto više zaraženih, rekao je premijer Plenković.
"O tome smo razgovarali, da će ove mjere dovesti do smanjenja brzine rasta zaraze i stoga govorimo o stagnaciji. Ipak, moramo biti izuzetno oprezni, posebno zbog broja hospitaliziranih i pacijenata na intenzivnoj njezi", dodao je. Ponovno je poručio građanima da svojom disciplinom, potezima, ponašanjem, bontonom, što znači držati distancu, nositi masku u zatvorenom, prati ruke i ne rukovati se, mogu dati ogroman doprinos smanjenju zaraze.
Također je apelirao na redovito provjetravanje prostora, s obzirom da zbog hladnog vremena više ostaje u zatvorenom. To može puno pomoći zbog činjenice da se ljudi koji ostaju zajedno u zatvorenom mogu zaraziti aerosolom.
"Ovaj aspekt je vrlo važan unutar obiteljskih, privatnih okupljanja. Mislim da svaki naš sugrađanin podizanjem mjera samodiscipline na neki način može pridonijeti smanjenoj infekciji. Apeliram na sve da pomognu sebi i drugima", rekao je Plenković.

Usvojena revizija proračuna, prijedlog proračuna sljedeći tjedan u Saboru

Među zakonodavnim aktivnostima izdvojio je raspravu u Hrvatskom saboru o rebalansu proračuna koja je završila njegovim usvajanjem jučer.Ministar Marić danas zastupnicima predstavlja peti krug Porezne reforme, a Sabor će sljedeći tjedan predstaviti nacrt državnog proračuna za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023.Ovaj tjedan Sabor je odbio interpelaciju o radu Vlade vezanom uz Krš Nakon sadržajne rasprave ministra Ćorića i ministra Marića, kao i cijelog dijela saborske pozicije, pale je ocijenio premijer Plenković.Jučer je održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Premijer je podsjetio da je Nacionalni plan razmjene kune u euro pušten na javno savjetovanje, te da ga je Vlada namjeravala usvojiti na svojoj sjednici do kraja godine.Također je izdvojio sastanak Berlinskog procesa koji je održan ovog tjedna putem video veze, na kojem je izražena podrška zemljama jugoistočne Europe na putu prema Europskoj uniji, a posebno ambicija da se otvore pregovori sa sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Osvrnuo se i na sastanak Međuresorne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti, rekavši da se stvaraju svi institucionalni i formalni preduvjeti za korištenje 683 milijuna eura za obnovu nakon potresa.Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved koordinirao je kroz Vijeće domovinske pobožnosti sve aktivnosti u vezi s pripremama za sve potrebno za Kolonu sjećanja u Vukovaru sljedeće srijede.Premijer je izjavio da epidemiološki okvir koji je usvojio Stožer omogućava da se toga dana na dostojanstven način obilježi sve žrtve Domovinskog rata, posebno žrtve Vukovara i Škabrnje.
Najavio je da će se s obzirom na okolnosti sljedećih dana dogovoriti tko će iz Vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnju.

Nacionalna strategija razvoja

Najavio je da će danas, nakon sjednice Vlade u 12 sati, uputiti Nacionalnu strategiju razvoja na javno savjetovanje. "Ovo je nacrt prijedloga koji je rezultat dugogodišnjeg rada brojnih odjela i dionika", rekao je premijer, naglasivši da je predstavljen socijalnim partnerima i partnerima unutar parlamentarne većine.Očekuje doprinos cjelokupne zainteresirane javnosti i svih koji se žele izraziti sada - institucija, dionika i stranaka.Nakon toga, upravni odbor razmotrit će prijedloge i dokument će otići u Vladu, a zatim u Sabor. 
"Očekujem kvalitetnu raspravu od svih članova parlamenta", dodao je premijer.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.