Premijer Andrej Plenković danas je ponovno apelirao na poštivanje epidemioloških mjera kako se ne bi uvodile restriktivnije mjere

PLENKOVIĆ

- Pozivam sve građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje smo usvojili. Trenutačna je situacija zasigurno najteža od početka epidemije, a svi smo odgovorni učiniti sve što je moguće da se ove visoke brojke što prije smanje -  rekao je otvarajući današnju 20. sjednicu Vlade, premijer Plenkovi, Rekao da je situacija trenutno pod nadzorom. Osvrnuo se i na nekoliko aktualnih tema. Izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim predstavljanjem Nacionalne strategije razvoja Hrvatske. Taj je dokument, dodao je, sada na javnim raspravama, a vlada očekuje doprinos svih, posebno onih koji predlažu konsenzus.
Istaknuo je da će oporba sada imati priliku pročitati i proučiti dokument te dati svoje prijedloge koje će Vlada pažljivo analizirati. S obzirom na to da će nakon toga Strategija biti predstavljena na plenarnoj sjednici u Saboru i na svim nadležnim odborima, premijer je rekao je da se rasprava o tome tko bi trebao biti u Upravnom odboru čini smiješnom, zakašnjelom i zastarjelom te da je više rezultat neznanja nego stvarnih želja.
"Vlada ima zadatak predložiti takve dokumente i mi smo ih predložili nakon dugog vremena rada, analize, stručne podloge mnogih aktera koji su uključeni u ovaj proces i želimo ga usvojiti uz najveću moguću podršku. Svim predstavnicima oporbe poručujem: rado ćemo ih razmotriti ", rekao je premijer.

Prijedlog sjednice VNS-a poslan je u Ured predsjednika 

A kako tema sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje privlači pažnju, premijer Plenković rekao je nekoliko riječi o tome. Izvijestio je da je jučer popodne predstojnik njegova ureda poslao novo pismo predstojniku Ureda predsjednika Republike s ponudom da se sastanak održi sljedeći petak, 20. atudenoga.  "Stavili smo na dnevni red prijedlog od šest točaka, predložili smo ga na vrijeme, a to je najmanje pet dana prije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predložili smo da se, u skladu sa zakonom, uključi više sudionika u skladu s određenim točkama koje predlažemo", dodao je. Podsjetio je i da su datumi održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ponuđeni prošlog petka, jučer popodne, jutros i danas popodne propali, jer iz Ureda predsjednika nisu dobili odgovor.Naglasio je da će se, kada stigne potvrda za sastanak, dogovoriti datum i prihvaćanje dnevnog reda te će, u skladu sa zakonom, supotpisati poziv, što je jedini dokument koji su zajedno potpisali predsjednik i premijer, zatim se osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. 

Premijer apelirao je na poštivanje epidemioloških mjera

Rekavši da je i danas više od 3.000 novozaraženih koronavirusom, apelirao je na poštivanje epidemioloških mjera kako se ne bi uvodile restriktivnije mjere."Pozivam sve građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje smo do sada usvojili. Trenutačna je situacija zasigurno najteža od početka epidemije i svi smo odgovorni učiniti sve što je moguće da se ove velike brojke što prije smanje. Cilj nije zadržati se na tako visokim brojevima za naše mogućnosti, već ih smanjiti zajedničkim naporima", rekao je, naglasivši da to ovisi o svakome od nas. Istaknuo je da situacija u Hrvatskoj nije tako loša kao u drugim zemljama, ali je ozbiljna. 

Pet županija trenutno provodi strože mjere od onih propisanih na nacionalnoj razini."Ako želimo izbjeći daljnje pooštravanje mjera, a vjerujem da svi to želimo, jedino rješenje je osobna odgovornost. Vjerujemo da to možemo postići zajedničkim snagama, trenutnim mjerama i prije svega odgovornim ponašanjem ", rekao je premijer.Zaustavljanje širenja virusa postiže se na dva načina, podsjetio je. Prva je fizička udaljenost, što znači izbjegavanje fizičkog kontakta, održavanje potrebne udaljenosti i nošenje maski u zatvorenom i tamo gdje je teško osigurati udaljenost. Drugi način je socijalna distanca, što znači manje prijateljskih i obiteljskih okupljanja i manje kontakata koji nisu potrebni. "To nisu velika odricanja u usporedbi s trudom i predanošću liječnika, medicinskih sestara i medicinskog osoblja", rekao je premijer pozvavši sve da poštuju mjere, naglasivši da restriktivnije mjere nikome nisu u interesu.  

Zasad dovoljno bolničkih objekata, kreveta i respiratora

Trenutno je situacija pod kontrolom, iako broj hospitaliziranih raste, ali taj porast usporava. Imamo dovoljno bolničkih objekata, kreveta i respiratora. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, ali zasigurno nije na rubu kolapsa, ustvrdio je.
U upravljanju epidemijama najvažnije je izbjegavati kritične situacije za funkcioniranje zdravstvenog sustava, zbog čega druge zemlje idu u potpuno zatvaranje, iako znamo da će nakon ponovnog otvaranja, ako cjepivo do tada ne bude dostupno, epidemija oživjeti.  "Iz istih razloga učinili smo isto na proljeće, ali danas znamo puno više o virusu. Imamo testove i opremu pa vjerujemo da se poduzetim mjerama može izbjeći potpuno zatvaranje", rekao je premijer.
Naglasio je da je sustav bio vrlo pažljiv i da se pripremao za težu situaciju, pa su pripremljeni rezervni kapaciteti poput Arene u Zagrebu. "Ali, srećom, epidemiološki razvoj danas je povoljniji od crnih scenarija i ti nam kapaciteti za sada nisu potrebni, imamo još puno slobodnih kapaciteta", rekao je istaknuvši da je samo u bolnici Dubrava trenutno na raspolaganju preko 500 besplatnih kreveta. 

Iako se rast usporava, ne smijemo se opustiti kako se situacija ne bi pogoršala.Govoreći

o brojkama, rekao je da iako broj zaraženih stagnira, broj hospitaliziranih i dalje raste jer zaostaje 7-10 dana za krivuljom broja zaraženih, pa je trenutni porast broja hospitaliziranih ekvivalent povećanju broja zaraženih od prije desetak dana.
"Međutim, i jedno i drugo usporava. To je ključ rezultata mjera koje smo poduzeli. Iako testovi ne mogu otkriti sve slučajeve, usporavanje broja hospitalizacija potvrđuje da epidemiološka situacija nije izvan kontrole u odnosu na mjere i kapacitete zdravstvenog sustava", rekao je premijer, upozorivši da to ne znači da se možemo opustiti. moglo pogoršati.Zbog toga je premijer Plenković još jednom apelirao na osobnu odgovornost, poštivanje usvojenih mjera, držanje distance, smanjenje broja dnevnih kontakata i provjetravanje zatvorenih prostora.
"Samo na taj način možemo zaštititi zdravlje naših sugrađana i, u konačnici, spasiti im živote", zaključio je zahvalivši još jednom svima u zdravstvenom sustavu na svemu što rade.  Na  sjednici, Vlada je donijela Odluku o raspodjeli sredstava bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač RH za rješavanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog materijala i implantirani medicinski materijal.Također, donesena je Odluka o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema dobavljačima lijekova, potrošnog materijala i medicinske opreme za ugradnju.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je veletrgovcima osigurano 1,34 milijarde kuna za podmirivanje dijela duga, kako bi se riješio problem dospjelih zdravstvenih obveza i održala ista razina zdravstvene zaštite u cijeloj Hrvatskoj.Za bolnice koje je osnovala država (KBC, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna."Sredstva će se koristiti isključivo za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova prema definiranim kriterijima", istaknuo je Beroš.

Ovlašteni ministar zdravstva za kupnju cjepiva Covid 19

Vlada je usvojila Zaključak u vezi s Ugovorom prije kupnje za razvoj, proizvodnju, mogućnosti prioritetne kupnje i opskrbu uspješnim cjepivom COVID-19 za države članice EU. 
Zaključak ovlašćuje ministra zdravstva, u ime Republike Hrvatske, da potpiše nalog za prethodnu kupnju cjepiva. Ministar Beroš izvijestio je da je Europska komisija (EK) predala Ministarstvu zdravstva nacrt ugovora o otkupu za razvoj, proizvodnju, mogućnosti prioritetne kupnje i opskrbu uspješnim cjepivom Covid-19 za države članice EU, a koji je EK dogovorila s farmaceutskom tvrtkom Pfizer. "Sporazum obvezuje državu članicu da pošalje ispunjeni obrazac za narudžbu koji je potpisala ovlaštena osoba za prihvaćanje obveze iz ugovora o kupoprodaji. Financijska sredstva osigurana su u financijskom planu HZZO-a, a za provedbu su zaduženi Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ." rekao je Beroš. Ministar je dodao da je Europska komisija do sada sklopila tri ugovora o kupnji cjepiva i dogovorila ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna doza cjepiva Pfizer, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna.

Državna potpora Croatia Airlinesa u iznosu od 88,5 milijuna kuna Usvojena je

i Odluka o dodjeli državne potpore Croatia Airlinesu dd za naknadu štete prouzročene pandemijom COVID-19. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da je pomoć utvrđena u komunikaciji s Europskom komisijom, a odnosi se na naknadu štete nastale u razdoblju od 11. ožujka do 30. lipnja ove godine, u iznosu od 88,5 milijuna kuna.  Novac za potporu osiguran je u rebalansu proračuna.Naglasio je da je pandemija koronavirusa djelovala i još uvijek ima poražavajući učinak na globalnu zrakoplovnu industriju koja se suočava s najgorom krizom do sada, a Croatia Airlines nije iznimka. 
Zbog pandemije domaća zrakoplovna tvrtka suočena je s padom prometa od 65 na čak 90 posto u odnosu na 2019. godinu.Premijer je zaključio da je riječ o važnoj odluci koja je konzultirana s Europskom komisijom. "Budući da je cjelokupni sektor globalno velik problem, ovo je pravodobna i ispravna odluka Vlade", rekao je Plenković.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.