Plenković: Moody's je prepoznao dobru politiku i rad Vlade te uspješno upravljanje koronskom krizom

PLENKOVIĆ

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare u  povodu najave kreditne agencije Moody's, koja je hrvatski kreditni rejting povisila za jedan stupanj, na 'Ba1', ističući ojačane institucionalne kapacitete i politički okvir za ulazak u ključnu fazu pridruživanja eurozoni i smanjenu izloženost deviznom dugu.To je jedna od tri svjetske agencije, rekao je Plenković. „Fitch i Standard & Poor's podigli su hrvatski investicijski rejting tijekom mandata naše vlade, a Moody's je jedina agencija koja nas drži korak ispod razine investicijskog rejtinga. Premijer je rekao da je ta agencija prepoznala vladin angažman i upravljanje krizom izazvanu epidemijom koronavirusa. .

"Ono što je posebno važno u ovoj ocjeni koju objavljuje Moody's je vrlo jasno prepoznata politika Vlade Republike Hrvatske u ovoj kriznoj situaciji i kada je riječ o pravovremenom odgovoru na ekonomske i financijske posljedice Covida, kao i o kvalitetnoj suradnji s HNB-om. da smo u proljeće ove godine, kada je ekonomska i financijska kriza zbog Covid-19 eskalirala kod nas i u drugim zemljama, poduzeli korake da održimo državno financiranje i prihode koji su nam u to vrijeme bili potrebni i koje nismo mogli prikupiti na uobičajeni način. To znači pravovremeni pristup domaćim financijskim tržištima, kvalitetan dogovor s HNB-om, kvalitetnu ulogu mirovinskih fondova ", rekao je Plenković. Primijetio je da je upravo tako ojačano upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska sposobna ne samo održati investicijski kreditni rejting kod Fitch-a i Standard & Poor'sa, već i postići proboj s Moody'som, koja je najkonzervativnija agencija. „Ovo je pozitivna vijest i sada smo blizu još jednog koraka koji bi nas svrstao u investicijski kreditni rejting sve tri agencije.“

Put prema euru

„Ono što je posebno važno jest koliko je Moody's u svojoj analizi opisao značenje našeg puta prema euru . europodručje ", istaknuo je Plenković.Dosljedan i jasan put hrvatske vlade, zajedno s HNB-om, omogućit će nam da ostvarimo svoje ambicije da Hrvatska kunu zamijeni eurom 2023. godine, rekao je."I zato je politika koju vodimo, snalazeći se u takvim kriznim vremenima izuzetno dobra i ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo, za poduzetnike, za banke i u konačnici za sve naše građane, jer ovakve ocjene ljudi koji nas gledaju vrlo strogo i temeljito pokazuju da Hrvatska je na dobrom putu i da postižemo pozitivne rezultate.'' Premijer je komentirao i druge aktualnosti koje su obilježile ovaj tjedan.
"Što se tiče aktivnosti u Vladi, podsjećam da smo poslali 868 milijuna kuna za nacionalne bolnice. To uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku, Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru. Istodobno, jučer je županijskim bolnicama pušteno 472 milijuna kuna. Dakle 1,34 Još jedna odluka koja je kapitalno važna za Hrvatsku kao turističku destinaciju, odlučili smo, u dogovoru s EK, dati državnu potporu od 88,5 milijuna kuna Croatia Airlinesu ", rekao je Plenković.

O cjepivu protiv koronavirusa

"Ovdje bih htio rekapitulirati što hrvatska vlada radi kada je u pitanju nabava cjepiva protiv koronavirusa. S Europskom komisijom zaključili smo sporazume o kupnji cjepiva unaprijed,"
"Hrvatska je od AstraZenece naručila 2.705.000 doza. Dogovorili smo se s tvrtkom Johnson & Johnson za 900.000 doza cjepiva. Naručili smo i rezervirali milijun doza cjepiva od tvrtke Pfizer", rekao je dodajući da hrvatski građani mogu biti sigurni da će cjepivo dobiti na vrijeme. čim se registrira.Objasnio je da će cjepivo prvo biti usmjereno na one koji su najugroženiji.

Dogovor sa sindikatima

Premijer je podsjetio i na jučerašnji dogovor sa sindikatima."Jučerašnjim dogovorom, od 1. siječnja 2021. godine, vlada će ispuniti sporazum postignut u lipnju i povećati plaće za ukupno 4 posto radnicima i u javnim i u državnim službama. Na taj smo način dovršili četverogodišnju politiku kroz koju smo povećali osnovicu Posebnim ugovorima s predstavnicima sindikata u obrazovanju baza u ovom sektoru narast će na 23,5%, a policija, zbog posebnih okolnosti, ima poseban porast. Uz to, uz dosljedno povećanje, minimalna plaća u našem mandatu povećat će se za 904 kune. "

8 milijardi kuna za očuvanje i zapošljavanje

Osvrnuo se i na mjere očuvanja radnih mjesta, rekavši da su ove mjere jedna od najjačih aktivnosti Vlade u suočavanju s krizom ove godine."Do sada su zaprimljene prijave od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika. Očekujemo da ćemo do kraja godine izdvojiti preko osam milijardi kuna za naknade za očuvanje radnih mjesta, koja će ići na očuvanje i zapošljavanje radnih mjesta", rekao je Plenković.
„Sve su to izuzetno važne odluke - kvalitetne, poticajne, dobre - koje potvrđuju da smo na dobrom putu, i to sve u tjednu kada smo predstavili Nacionalnu strategiju razvoja i Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom i jasnu viziju ispunjavanja svih uvjeta. trebamo ući u europodručje ", zaključio je premijer.Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer Plenković ponovio je da je suština Moody's analize bila u tome što se pokazalo povjerenje u način upravljanja Hrvatskom tijekom krize.

"Cijene način na koji planiramo, vide da prepoznaju smjer u kojem idemo i cijene rezultate koje postižemo. Njihova analiza pokazuje da su prepoznali dobre korake, sustavne, dosljedno planirane i da ispunjavamo ono što smo obećali. ''Novinare su zanimale i projekcije za proljeće i gospodarski rast u prvoj polovici iduće godine.To je povezano s početkom upotrebe cjepiva, a moglo bi se početi odobravati u siječnju ili veljači. Tada ćemo na pandemiju Covid-19 moći gledati na drugačiji način, smatra Plenković.

"Ako znamo da su cjepiva provjerena i da smo doze rezervirali na vrijeme, da ćemo moći cijepiti svoje sugrađane, tada vidimo sinergiju osiguranja zdravlja građana, istovremeno omogućujući potpunu normalizaciju društvenog života i gospodarskih aktivnosti." Drugi dio su javna ulaganja, treći dio su europski fondovi, a četvrti dio je ako ljudima osiguravamo plaće. Za nas enormni pad broja radnih mjesta nije eskalirao jer je Vlada stala iza svojih građana u privatnom sektoru i osigurala sredstva za plaće radnika ... Osigurali smo da se očuvaju radna mjesta, da gospodarstvo funkcionira i da život funkcionira što je više moguće. Zato taj rast gledamo onako kako smo ga predstavili u svojim projekcijama prije prijedloga proračuna u Vladi. "

O odnosu s predsjednikom Milanovićem

Upitan da prokomentira najnovije izjave predsjednika Milanovića, premijer Plenković odgovorio je na kritike predsjednika Zorana Milanovića tvrdeći da je Milanović postao opsjednut njime zbog poraza na parlamentarnim izborima te da je početak trenutne "tirade" vezan za aferu Janaf. 
"Nisam mogao vidjeti sve što je Milanović rekao, ali otprilike sam shvatio kamo to sve skupa ide. Ova vrsta opsesije pojavljuje se sve više i više", ocijenio je Plenković današnje izjave predsjednika Milanovića.
Milanović je, tvrdio je Plenković, "rastužen jer još uvijek pati zbog gubitka na izborima", a zamjera mu i Milanovića što mu "nikada nije čestitao na pobjedi, čak ni nakon pet godina".
"Milanović je opsjednut onim što radim, onim što sam radio prije, vidimo da se bavi mojom biografijom. Pokušava uvelike podcijeniti diplomatske mandate koje sam imao u Bruxellesu i Parizu", rekao je Plenković i dodao da je razlika između njegovih i Milanovićevih postignuća ogromna. da je "Milanović postao veći stalker od Gordana Marasa".

Na pitanje koliko će trajati pucnjava s predsjednikom, Plenković je odgovorio pitanjem "Zašto bih šutio?" i ponovio svoju ocjenu da je "Milanovićeva tirada" započela nakon otvaranja afere Janaf."Mislim da nećete očekivati ​​da ću ja, 'kilavac', šutjeti? Pa što vam je, to je politika", rekao je Plenković. 
Na najnovije Milanovićeve optužbe da je Plenković ljude nazivao lažljivcima, odgovorio je da je one koji lažu nazvao lažljivcima. "Ako netko ne govori istinu, onda mu treba reći da laže", rekao je Plenković.

„Moja je želja i obveza biti u Vukovaru 18. studenog.“

Osvrnuo se i na održavanje Kolone sjećanja u Vukovaru, kao i na Milanovićevu izjavu da elita ide u Vukovar, te da se poštovanje prema žrtvama može platiti u skladu s epidemiološkim mjerama.
"Milanović se vjerojatno smatra elitom zbog vožnje helikopterom. Ne smatram se elitom. Moja je želja i obaveza biti u Vukovaru 18. studenog", rekao je Plenković.
Na ostale Milanovićeve "bestidne komentare", Plenković je rekao da nema što reći.
 "Što se tiče njegove svađe s Vijećem za nacionalnu sigurnost i činjenice da ne želimo razgovarati o pravima Hrvata u BiH, postoji pismo u kojem odgovaramo na prijedlog da se razgovara o temi Hrvata u BiH", rekao je Plenković. Novinarima je iz Banskog dvora uručen dopis upućen Uredu predsjednika u kojem premijer predlaže točke dnevnog reda sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i točku "položaj Hrvata u susjednim zemljama".

O zdravstvu

Novinare su zanimali i konkretni koraci za reformu zdravstvenog sustava.
"Radimo na reformi zdravstvenog sustava, imali smo nekoliko sastanaka. Moramo vidjeti kako smanjiti ogromne troškove u zdravstvenom sustavu. Imamo vrlo širok spektar prava, moramo racionalizirati troškove, funkcionalno povezati bolnice. To je naša glavna zadaća", rekao je Plenković. Upitan hoće li ići dalje prema privatizaciji, rekao je da je koronska kriza pokazala koliko je država važna kada je u pitanju zdravstveni sustav.

"Bez države ne bi bilo zdravstva o ovoj krizi, ne bi bilo plaća ..., naravno ako segmenti odu u smjeru privatizacije, nećemo ih vratiti. Ali vidjeli smo najveću pandemiju u stotinu godina", zaključio je premijer.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.