Marić: Projekcija rasta hrvatskog BDP-a za 2021. i dalje ostaje

Marić: Projekcija rasta hrvatskog BDP-a za 2021. i dalje ostaje

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da veto Mađarske i Poljske na europski proračun ne može ugroziti oporavak Europe, dok projekcija rasta hrvatskog BDP-a 2021. godine, unatoč "zatvaranju" većine Europe, još uvijek vrijedi.Upitan o vetu koji su nametnule Mađarska i Poljska na usvajanje sedmogodišnjeg europskog proračuna i plana oporavka i može li to ugroziti oporavak Europe, Marić je novinarima nakon kabineta vlade rekao da osobno misli da ne može, ali da takve akcije sigurno nisu uspjele. smjer ubrzanja procesa. Vjeruje, međutim, da će se to brzo riješiti.

Na pitanje novinara da prokomentira usporavanje rasta njemačkog gospodarstva, što se obično može odraziti i na Hrvatsku, Marić je rekao da je ključna odrednica hrvatskog proračuna za sljedeću godinu bila spremnost da se odgovori na sve izazove.
"Ako se neke stvari zakompliciraju, proračun mora jasno reagirati", rekao je ministar dodajući kako ovogodišnji proračun uopće nije mogao predvidjeti pandemiju koronavirusa, ali da su pronađeni načini za poduzimanje mjera koje pomažu gospodarstvu da djeluje.

Trenutačna procijenjena stopa rasta BDP-a Hrvatske iznosi pet posto 2021. godine, podsjetio je Marić, a uslijedilo je nakon što je utvrđeno da sljedeće godine neće doći do oporavka "V"."Ovisno o daljnjem razvoju situacije, ako stvari budu malo bolje ili malo gore, svi ćemo morati prilagoditi ne samo svoje projekcije već i svoja očekivanja", rekao je Marić. 
S obzirom na ponovno zatvaranje dobrog dijela Europe, novinari su Marića pitali misli li da bi procjenu rasta za sljedeću godinu trebalo prilagoditi prema dolje. "Još ne. Trenutna projekcija još uvijek vrijedi", rekao je Marić.

Marić je izjavio da svi, poput Moody'sa i Europske komisije, imaju približno slične projekcije za Hrvatsku te da razlike nisu drastično velike."Svatko, kada se tim projekcijama pristupi odgovorno, ide sa položaja - što može dovesti do boljih i lošijih projekcija", objasnio je.

Sredstva iz SURE-a za financiranje ovogodišnjeg proračuna

Europska komisija u utorak je u okviru instrumenta SURE, uspostavljenog u svibnju ove godine za potporu očuvanju radnih mjesta tijekom koronske krize,"Riječ je o sredstvima kojima se pod povoljnim uvjetima financira proračun za ovu godinu, a sve u skladu s onim što smo do sada rekli", rekao je Marić dodajući da su u nedavnoj rebalansu proračuna već izjavili da računaju na ta sredstva.Naime, Hrvatskoj je pod instrumentom odobreno ukupno 1,02 milijarde eura, a zajam se odobrava u dvije tranše - prva je oko 500 milijuna eura, na pet godina i uz negativnu kamatnu stopu, a druga na 30 godina, uz nisku kamatnu stopu. od oko 0,3 posto.

Učinite sve što je moguće da se Nacionalni program reformi što uspješnije ispuni

Upitan koliko je zadovoljan provedbom Nacionalnog programa reformi, s obzirom na to da je 75 mjera u potpunosti ispunjeno, Marić je rekao da je cijeli semestar trajao godinu dana, od travnja do travnja, da su prošle godine u ovom razdoblju parametri bili slični, te da je "stisnuli su gas" u drugoj polovici Europskog semestra i sve podigli na razinu od gotovo 70 posto uspjeha, što je bio jedan od najboljih rezultata do danas. Pokušat će to učiniti i ovaj put, dodao je Marić.

Nije želio odgovoriti na pitanje tko od ministara najviše "koči" reforme, rekavši da kao Vlada oni definiraju ovaj paket mjera, da oni stoje iza njega, a on će opet učiniti sve da postotak ispunjenja bude što veći. bio rekord.

Napredak je tako vidljiv, ali još uvijek ima prostora za poboljšanje, dodao je ministar financija.Također je naveo primjer 19 reformskih mjera koje je trebalo provesti za ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), a pandemija koronavirusa nije ih spriječila da ih ispune.

"To uopće ne bi dovelo do nikakve korelacije da bi nas 'kruna' trebala ili morala odmaknuti od zacrtanog puta", zaključio je Marić.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.