Vlada o paketu poreznih zakona koji dodatno rasterećuje građane i poduzetnike

POLICIJA

Vlada je na današnjoj 24. sjednici raspravljala o paketu zakonodavnih prijedloga iz petog kruga porezne reforme, koji će biti upućen na drugo saborsko čitanje. Također, na drugo čitanje poslan je paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, koji ga dodatno usklađuje s europskim propisima, te je pokrenuta izrada strategije održivog turizma.

Dosljedno pridržavanje mjera jedini je način zaštite vlastitog zdravlja i zdravstvenog sustava
 
Na početku zasjedanja državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji. Istaknuo je kako je sjever zemlje i dalje najkritičniji. Nakon toga riječ je dobio ministar Davor Božinović, koji je izvijestio o postupanju MUP-a i Civilne zaštite.  "Nakon što je danas zabilježeno 4.009 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 50.165 osoba je u samoizolaciji, a 2.171 osoba je u bolnici, uključujući 252 na respiratoru", rekao je Dulibić.U proteklih je tjedan u bolnice primljeno 1915 pacijenata s covid-19, a otpušteno 1359.Aktivnih je 1466 slučajeva infekcije među zdravstvenim radnicima, dok je 1135 u samoizolaciji. 
 
"Ministarstvo zdravlja promptno reagira na zahtjeve bolnica i kontinuirano se brine o adekvatnosti bolničkih kapaciteta, opreme i zdravstvenih radnika, za sada smo u stabilnoj situaciji u pogledu kapaciteta. Najveći izazovi su na sjeveru, ali za njih uspješno pronalazimo rješenja", rekla je država. tajnica. Dulibić je ponovno pozvao građane da se dosljedno pridržavaju mjera jer je to jedini način zaštite vlastitog zdravlja, a time i zdravstvenog sustava. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je cilj uvođenja novih mjera dodatno potaknuti građane na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo.

Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj i osam na županijskoj razini. Županije slabije epidemiološke slike predložile su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina. 
"O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima na kojem smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim treba ići kada je riječ o novim mjerama. Cilj je dodatno potaknuti građane na što manji broj kontakata, posebno druženja radi smanjenja broj infekcija, a time i pritiske na bolnički sustav ", izvijestio je Božinović.Što se tiče nadzora nad provedbom mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici izvršili su 2.801 inspekcijski nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera i četiri kaznene prijave protiv osoba koje su pridonijele širenju i prenošenju zaraze.Oprema se redovito izdaje lokalnom sjedištu i medicinskim ustanovama, a trenutno se u skladištima civilne zaštite nalazi 12,1 milijuna različitih zaštitnih sredstava i ona se redovito obnavlja.

Socijalna skrb prilagođava se epidemiološkoj situaciji
 
Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi kojim se rješavaju pravne praznine u zakonodavnom sustavu kako bi se osiguralo pravodobno i učinkovito obavljanje djelatnosti u ustanovama socijalne skrbi i pružateljima usluga socijalne skrbi s kojima je Ministarstvo sklopilo ugovor o pružanju usluga u slučaju posebnih okolnosti. koji podrazumijevaju događaj ili određenu situaciju koja se nije mogla predvidjeti i na koju nije moglo utjecati, a koja ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, značajno narušava okoliš, remeti gospodarsku aktivnost ili nanosi značajnu ekonomsku štetu. 
Zbog epidemiološke situacije, ovaj Zakon regulira i mogućnost privremenog upućivanja zaposlenika s jednog pružatelja socijalnih usluga na drugog davatelja, kao i preraspodjelu radnog vremena i izolaciju rada unutar pojedinih pružatelja socijalnih usluga. 
„U svrhu provođenja posebnih mjera za sprečavanje širenja virusa potrebno je, osim slanja radnika i odlaganja opreme, na poseban način urediti i radno vrijeme zaposlenika pružatelja socijalnih usluga, posebno onih koji skrbe o posebno osjetljivim skupinama koje mogu biti ranjive. infekcije ", objasnio je ministar Josip Aladrović.
 
Paket poreznih zakona usmjeren na daljnje rasterećenje građana i poduzetnika
 
Prijedlog zakona iz petog kruga porezne reforme poslan je u drugo saborsko čitanje. Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, dobit, PDV-u i fiskalizaciji u gotovinskom prometu, koji je sada popraćen prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Naime, predloženim izmjenama zakona o porezu na dohodak smanjile bi se stope tog poreza s 24 na 20 i s 36 na 30 posto. 
"Sveukupno, ovaj je paket težak gotovo dvije milijarde", rekao je ministar financija i potpredsjednik vlade Marić, a premijer Plenković dodao je kako je važno da se o tim zakonima razgovara idućih dana i da oni stupe na snagu 1. siječnja 2021. godine. s ciljem dodatnog olakšanja i građanima i poduzetnicima.Kako bi se izbjegao pad prihoda lokalnih jedinica, Vlada predviđa povećanje udjela općina i gradova i županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok će se udio za fiskalno izjednačavanje ukinuti iz raspodjele, a sredstva će biti osigurana u državnom proračunu. .
 
"Želim napomenuti da smo o sadržaju ovog zakona i njegovom temeljnom okviru razgovarali sa županima i predsjednikom Udruge gradova, s predsjednikom Hrvatske zajednice općina. Ova nova raspodjela, odnosno raspodjela prihoda od poreza na dohodak pronalazi kvalitetnu ravnotežu i nadoknađuje promjene u ostalim zakonima". rekao je premijer u najavi Izmjena i dopuna Zakona o financiranju lokalnih jedinica. 
"Još uvijek postoji Fond za izravnanje, koji je do sada iznosio 17 posto i kojeg su popunjavale sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a išao je samo onima koji su za tu pomoć bili kvalificirani prema određenim kriterijima, za one ekonomski slabije razvijene, ali više ga ne pune sve općine, gradovi i županije, već državni proračun ", objasnio je ministar Marić dodajući da se cjelokupna težina ovog zakona prenosi u središnji proračun.  
"A kada to povežemo s prethodnim zakonima, dolazimo do ekvivalencije, odnosno činjenice da ukupna težina ovog zakona od oko 2 milijarde kuna odgovara gubitku prihoda od poreza na dohodak", zaključio je Marić.
 
Smanjenje stopa poreza na dohodak 

Predloženim smanjenjem stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto, izmjenama Zakona o porezu na dohodak s početka iduće godine smanjit će se stopa s 12 na 10 posto na oporezivanje godišnjeg i konačnog dohotka i paušalnog poreza aktivnosti (poput iznajmljivača stanova ili stanova). 
Također je definirano da je nacionalna naknada za starije osobe izuzeta iz poreza na dohodak koji će se uvesti početkom sljedeće godine i iznosit će 800 kuna mjesečno. Međutim, predviđa se stroži porezni tretman za slučajeve u kojima se utvrđuje nesrazmjer između dohotka i imovine jer se predviđa povećanje ove "kaznene stope", s 54 na 60 posto. Naime, sada tzv ostali prihodi na osnovi razlike između vrijednosti imovine i iznosa stečene imovine (nesrazmjer imovine) oporezuju se povećanjem veće porezne stope od 36 posto za 50 posto, što znači da je ta stopa sada 54 posto, dok je od početka iduće godine biti 30 posto, povećan za sto posto i na kraju bi ta "stopa kazne" bila 60 posto.
Nova je novost brisanje odredbe kojom se ovlašćuje ministra financija da pravilnikom propiše što se smatra značajnim odstupanjima između uobičajenih primitaka poreznih obveznika i nastalih izdataka za stečenu imovinu i utrošena sredstva, s obzirom na to, objasnio je ministar, prateći stanje imovine fizičke osobe i izvor njezina stjecanja uređen Općim poreznim zakonom. 

Urediti i osloboditi poreza primitke digitalnih nomada

, kao novost u usporedbi s prvim čitanjem ministra financija naveo je propis o oslobađanju poreza na dohodak digitalnih nomada. 
Naime, novi Zakon o strancima uvodi pojam digitalnih nomada, što podrazumijeva strance koji posluju putem telekomunikacijske tehnologije iz Hrvatske, ali ne i poslodavcima u našoj zemlji. Budući da se radi o visokokvalificiranim strancima i IT stručnjacima, predloženim izmjenama bilo bi propisano porezno oslobođenje za primitke koje će porezni nomadi dobiti na temelju tako stečenog statusa kako bi im se olakšala odluka o odabiru Hrvatske za mjesto boravka i rada, rekao je Marić.
Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak smanjuje se opća stopa za sve one s godišnjim prometom do 7,5 milijuna kuna s 12 na 10 posto. 

Smanjila bi se i stopa poreza po odbitku na isplatu dividende i udjela u dobiti s 12 na 10 posto, a stopa poreza po odbitku na plaćanje naknada za izvedbu stranih izvođača (umjetnika, zabavljača, sportaša) smanjila bi se s 15 na 10 posto. 
Izmjenama se također omogućava povoljniji porezni tretman za banke u slučaju otpisa ili reprograma kredita. Naime, bankama bi se kao porezno priznati trošak priznao iznos otpisa potraživanja od nepovezanih fizičkih ili pravnih osoba temeljem odobrenih kreditnih plasmana s pripadajućim kamatama, iskazanih u prihodima do trenutka otpisa za kreditne plasmane čija se vrijednost usklađuje u skladu s propisi Hrvatske narodne banke. 
"Ova bi mjera trebala biti od velike koristi za fizičke i pravne osobe koje dođu u određene poteškoće u servisiranju obveza", rekao je ministar Marić.  

U odnosu na prvo čitanje, prijedlog za drugo proširio je opseg primjene pravila koja se odnose na neautentične aranžmane na slučajeve propisane međunarodnim ugovorima. 
Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u usklađuju se odredbe tog zakona s direktivama EU-a, uključujući ukidanje izuzeća od PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti do 22 eura iz trećih zemalja. Tako će od 1. srpnja 2021. hrvatski državljani koji putem interneta kupuju iz zemalja izvan EU-a plaćati PDV na male pošiljke uvezene u EU čija je vrijednost manja od 22 eura (1.125 kuna).
Kako bi se olakšalo poslovanje, predlaže se povišenje praga za primjenu poreznog postupka prema naplaćenim naknadama, sa sadašnjih 7,5 na 15 milijuna kuna. Vlada je na drugo čitanje poslala i izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u gotovinskom prometu, kojima je određeno da maksimum riznice više nije propisan samim zakonom, već bi ga, prema određenim kategorijama poreznih obveznika, propisao ministar financija.
Vlada je na drugo saborsko čitanje poslala i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, koji ga dodatno usklađuje s europskim propisima.  Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je, a Vlada usvojila i poslala u daljnju proceduru, Završni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Hrvatske i Portugala o međusobnoj zaštiti klasificiranih podaci.
 
"Strategija razvoja održivog turizma dugoročno će biti krovni sektorski strateški dokument koji će definirati viziju razvoja turizma, uzimajući u obzir načela održivog razvoja, razvojne potrebe i razvojne potencijale turizma", rekla je ministrica Nikolina Brnjac, predstavljajući Odluku o strategiji održivog razvoja. turizam do 2030. godine i odluka o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana za razvoj održivog turizma od 2021. do 2027. godine.
 
Područje Trga svetog Marka postaje zaštićeno područje
 
Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o imenovanju zaštićenih osoba, zgrada i prostora i provedbi njihove zaštite i osiguranja, koja područje Trga svetog Marka definira kao zaštićeno područje prve kategorije."Stvara se pravna osnova za trajniju provedbu mjera zaštite i zaštite zaštićenih osoba i objekata i primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i nadzora pristupa, čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa i ugrozila sigurnost i osoba i objekata", rekao je. unutarnjih poslova Davor Božinović.
"Ni u kojem slučaju neće biti ograničeno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju,Pristup i kretanje i dalje bi se pružali svim potrebnim osobama - zaposlenicima, dužnosnicima, zamjenicima, sucima Ustavnog suda, osobama koje žive u zabranjenoj zoni, vjernicima koji posjećuju crkvu sv. Marka, osobama s poteškoćama u kretanju i sudionicima mirnog okupljanja i javnih prosvjeda ", rekao je. 
Regulacija prometa na području Gornjeg grada neće se mijenjati za vozila javnog prijevoza i vozila građana.
 
Kvalitetan razvoj policijskog sustava i povoljno stanje javnog reda i mira
 
Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, da preuzme obveze na teret državnog proračuna Republike Hrvatske 2021. i 2022. godine, da sklopi ugovore o javnim radovima - Izgradnja višestambene zgrade u Belom Manastiru.Također, usvojeno je i Izvješće o pregovorima o zaključenju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke u državi druge države. o izmjeni Odluke o pokretanju postupka za zaključivanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke o privremenom boravku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke na teritoriju druge države.
 
Također, usvojena je Odluka o pokretanju postupka za zaključivanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Narodne Demokratske Republike Alžir o ukidanju dvostrukog oporezivanja porezom na dohodak i imovinu i sprečavanju porezne utaje i utaje poreza, o pokretanju postupka za zaključivanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Kneževine. Lihtenštajna o ukidanju dvostrukog oporezivanja poreza na dohodak i imovinu i sprečavanju utaje i izbjegavanja poreza te o osnivanju Međuresorne komisije koja će se baviti zahtjevima stranih ulagača u vezi sa sporovima koji proizlaze iz međunarodnih sporazuma Republike Hrvatske u području poticanja i zaštite ulaganja.
 
Usvojena je odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai, koja propisuje članove prema novom ustrojstvu državnih tijela.
Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost na Odluku Županijske skupštine Primorsko-goranske županije o određivanju lučkog područja u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Primorsko-goranske županije. 
Napokon, Vlada je usvojila i Izvješće o radu policije u 2018. i 2019. godini. S obzirom na to da su izvještaji javno dostupni, ministar Božinović izjavio je da Ravnateljstvo policije nastavlja unapređivati ​​svoje kapacitete u cilju očuvanja sigurnosti građana i njihove imovine, te da je poboljšan materijalni status policijskih službenika i tehnička opremljenost policije."Granica između Republike Hrvatske i EU i dalje se uspješno štiti zbog pojačanog pritiska ilegalnih migracija", dodao je ministar.
 
Također je istaknuo da je 2018. godine osnovana posebna radna skupina pod nazivom Ovčara. "Unutar rada ove skupine prijavljene su 53 osobe u 2018. i 2019. godini s osnovanom sumnjom da su počinile 63 ratna zločina na štetu 510 hrvatskih civila i branitelja", rekao je, dodajući da statistički pokazatelji ukazuju na kvalitetu razvoja policije. sustav i povoljno stanje javnog reda i mira u posljednje dvije godine.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.