Novi paket mjera u borbi protiv Covida-19, dodatna testiranja i priprema za distribuciju cjepiva

PLENKOVIĆ

U uvodnome dijelu 24. Vladine sjednice predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković poručio je da će nove mjere, koje će Vlada predstaviti u 14 sati, biti na snazi od subote 28. studenoga do ponedjeljka 21. prosinca, istaknuvši da se njima do Božića nastoji napraviti napor u učinkovitijoj borbi protiv koronavirusa i suzbijanju zaraze."Važno je imati na umu da mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojat ćemo dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze i pripremiti se za distribuciju cjepiva", kazao je Plenković. "Ministri iz ekonomskih resora rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta. Ove mjere će stupiti na snagu u subotu 28. studenoga i trajat će do 21. prosinca", naglasio je.

Izglasan Proračun, potpora ministru Ćoriću, privrženost borbi protiv nasilja nad ženama
 
Plenković je podsjetio da je tjedan bio izrazito bogat političkim događajima; Hrvatski sabor na Vladin je prijedlog jučer izglasao Proračun za 2021., u Saboru je održana i rasprava o oporbenoj inicijativi za opozivom ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. 
"U raspravi je poslana jasna i čvrsta potpora ministru Ćoriću te smo otklonili sve zamjerke udružene krajnje lijeve i desne opozicije", rekao je.
Plenković je podsjetio i na jučer obilježeni Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u čemu je Vlada pokazala privrženost cilju poduzimanjem mjera zakonodavnog, institucionalnog, proračunskog i operativnog karaktera, te zatražila bolju koordinaciju resora u cilju sprečavanja nasilja, potpore žrtava i strožem kažnjavanju počinitelja.
 
Plenković je izrazio zadovoljstvo jučer uručenim ugovorima za uređenje skloništa za žrtve nasilja u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, koji proces je do kraja godine u tijeku za još četiri županije, Požeško–slavonsku, Dubrovačko-neretvansku, Ličko-senjsku i Krapinsko-zagorsku županiju.
 
Koristan i sadržajan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost
 
Plenković je podsjetio i na održani sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je ocijenio sadržajnim, dobrim i korisnim. 
"Postigli smo suglasje o gotovo svim temama; oko pitanje radikalizacije u društvu, definiranja napada na Banske dvore kao kaznenog djela sa svim obilježjima terorizma pa do zajedničkoga stava o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, raspravi o Covidu-19 i svim naporima koje u tom smislu ulažemo."
 
Dodao je da su raspravili i stanje u pravosuđu, usvojili redovite smjernica za rad sigurnosnih službi te kvalitetnima ocijenili mjere koje je predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost. 
Zaključno, premijer je podsjetio i na ovotjedne vanjskopolitičke aktivnosti te posjete potpredsjednika Vlade Republike Kosova Besnika Tahirija i ministrice obrane Francuske Republike Florence Parly.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.