Aladrović za HTV: Mjere za očuvanje radnih mjesta ostaju na snazi, idemo i u smjeru omogućavanja novih Covid-kredita

ALADROVIĆ

Mjere za očuvanje radnih mjesta definitivno ostaju na snazi, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u večerašnjem HRT-ovu Dnevniku nakon što su danas na sjednici Vlade predstavljene nove epidemiološke mjere.
Aladrović je rekao da će više detalja o kompenzacijskim mjerama biti poznato nakon sutrašnjeg sastanka s različitim dijelovima poslodavačkih asocijacija. 
- Ali definitivno ono što ostaje na snazi su mjere za očuvanje radnih mjesta. Tu idemo sa stimulacijom između 2000 i 4000 kuna po zaposlenom, također idemo i u smjeru omogućavanja novih COVID-kredita. Dakle nove tranše, nove alokacije koju smo osigurali kako bi prebrodili tu kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost, ali naravno da smo svjesni da će ove udruge tražiti i određena obeštećenja od strane RH, od strane Vlade, te smo tu spremni razgovarati o tome. Naravno, očekujemo da s druge strane budu svjesni fiskalnih ograničenja i ograničenja koje imamo unutar javnih financija, rekao je Aladrović.  Dodao je da je poprilično siguran da će naći rješenje koje će zadovoljiti sve strane.
 
Na pitanje o prijedlogu poduzetnika za smanjenje PDV-a rekao je da je porezna politika nešto kompleksnija od samo diferencirane stope PDV-a za pojedinu djelatnost. 
- To je jedan smjer koji smo mi do sada izbjegavali i koji do sada nismo smatrali da je oportun za cijelu ekonomiju. Naravno da možemo raz ovarati o svim modalitetima, da trebamo gledati što rade i komplementarne i nama konkurentske zemlje u tom kontekstu. Kao jedna otvorena tema na stolu - da, ali definitivno ne možemo sada reći da je to nešto što je prihvatljivo, rekao je Aladrović. Što se Covid-kredita tiče, rekao je i da će realizacija biti puno brža nego u proteklom vremenu.

Aladrović je rekao da će sigurno najviše razgovarati o fiksnim troškovima koji poslodavcima nastaju bez obzira obavljali oni djelatnost ili ne. Komentirajući prijedloge oporbe rekao je da su oni s razlogom oporba te da svojim prijedlozima nisu uspjeli uvjeriti biračko tijelo da nešto mogu učiniti. 
- Stoga sigurno ne bih njihove prijedloge uzimao kao nešto ozbiljno. Razgovarat ćemo s udrugama, njih smatramo partnerima u ovim razgovorima i tako partnerski ćemo se i odnositi, poručio je Aladrović.
 
Izvor: HTV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.