Sućut predsjednika Vlade Plenkovića francuskom predsjedniku Macronu

Valéry Giscard d'Estaing.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u povodu smrti Valéryja Giscarda d'Estainga.  U sućuti predsjednika Vlade stoji:  

"S tugom sam primio vijest o smrti predsjednika Valéryja Giscarda d'Estainga, velikog državnika čije je reformsko djelovanje ostavilo dubok i trajan trag u Petoj republici. U povijest će ući kao predsjednik koji je modernizirao Francusku, posebno kroz brojne političke, društvene i ekonomske napretke, koje su i danas njegovo općeprihvaćeno nasljeđe. 
Kao uvjereni Europljanin dao je veliki poticaj izgradnji europskog projekta, posebno stvaranju Europskog vijeća, uvođenju izravnog općeg biračkog prava u izborima za Europski parlament te uspostavi europskog monetarnog sustava, pretečom današnjeg eura.
 
Unatoč odbacivanju nacrta europskog ustava, radovi Konvencije za njegovu pripremu kojoj je bio na čelu odigrali su ključnu ulogu u reformi Europske unije kakvu poznajemo od stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Svijet također gubi velikog državnika, koji je dao velik doprinos multilateralizmu, osobito boljem globalnom gospodarskom upravljanju, i to stvaranjem 1975. godine skupine G6, koja je otad postala G7.  U ime hrvatske Vlade i u svoje osobno izražavam Vam iskrene izraze sućuti te molim da ih prenesete i članovima obitelji predsjednika Giscarda d'Estainga."   

FOTO: TOBIAS Kleinschmidt / MSC, CC BY 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.