Hrvatska očekuje da će prvih 125.000 doza cjepiva biti besplatno za građane

VLADA

Premijer Plenković rekao je da se pandemija koronavirusa ne stišava i da Vlada nerado uvodi nove epidemiološke mjere, obrazloživši da su takve mjere nužne i bez namjere ograničavanja sloboda. Što se tiče cjepiva, rekao je da je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi trebala donijeti odluku o odobrenju Pfizerovog cjepiva do kraja godine. "Čim se to dogodi, mi ćemo, u skladu s potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva", dodao je. Na početku današnje 26. sjednice Vlade, koju je vodio video linkom, premijer Andrej Plenković zahvalio je ministrima koji su posljednjih dana raspravljali o važnim temama u Saboru, od izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje je predstavio ministar Vili Beroš porezni paket koji je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i drugi zakoni u financijskoj domeni koje su predstavili ministri Darko Horvat i Josip Aladrović.

Konzultacije uoči Europskog vijeća

Premijer Plenković izvijestio je da su jutros, uoči sjednice Vlade, održane konzultacije s Charlesom Michelom i nekoliko drugih europskih čelnika o pripremama za sastanak Europskog vijeća sljedećeg tjedna. Glavna tema bit će zajednička borba protiv Covid-19 i odobravanje i distribucija cjepiva, prvo od strane Pfizer / BioNTech, koji je na dnevnom redu EMA-e, a zatim i od svih ostalih.
"Glavna poruka je da će distribucija cjepiva nakon odobrenja biti učinkovita i istodobna, u skladu s proporcionalnim redoslijedom doza pojedinih zemalja i da na taj način imamo paneuropski pristup zaštiti zdravlja naših građana", rekao je Plenković.
Premijer je dodao da su razgovarali i o pregovorima između Vijeća i Komisije o višegodišnjem financijskom okviru, instrumentu "Sljedeće generacije EU", naporima na rješavanju situacije s Poljskom i Mađarskom, kao i o odnosima sa Sjedinjenim Državama nakon izbora predsjednika Joea Bidena. Također su razgovarali o odnosima s Turskom, borbi protiv terorizma i klimatskim promjenama.

Pandemija Coranavrusa ne jenjava

Premijer je također izdvojio jučerašnji sastanak sa stožerom civilne zaštite o epidemiološkoj situaciji.Rekao je da pandemija koranavrusa ne jenjava i da je broj zaraženih ljudi u svijetu porastao za 40 posto u posljednjih pet tjedana, s 45 milijuna na 64 milijuna. U tom se razdoblju, rekao je Plenković, taj broj udvostručio u Europi, sa šest na 12 milijuna, a u Hrvatskoj se utrostručio, s 43.000 na 131.000. Sličan porast zabilježen je u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji.
Nakon naglog porasta u listopadu i relativnog usporavanja u prvoj polovici studenog, broj zaraženih ponovno je značajno porastao u posljednja dva tjedna studenog, rekao je premijer. Podsjetio je da je Hrvatska prvi put prošlog tjedna dva puta prešla prag od 4.000 novozaraženih.
"U posljednja 24 sata imamo novi rekord od 4534 zaraženih. U posljednjih sedam dana bilježimo porast broja zaraženih za devet posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali još uvijek je previše i znači veliki teret za naše bolnice i zdravstveno osoblje. To znači velik broj teško bolesnih, a potom i umrlih ljudi, zbog čega je posebno važno pridržavati se epidemioloških mjera ”, rekao je Plenković.
Premijer je naglasio da Vlada nije sretna zbog uvođenja novih mjera, poput zatvaranja restorana i teretana, objasnivši da su takve mjere bile potrebne i bez namjere ograničavanja sloboda. "Vlada to nerado čini, ali takav instrument prekršajnih sankcija nužan je jer vjerujemo da će imati odvraćajući učinak na brojne ljude koji se ponašaju suprotno protuepidemijskim mjerama", rekao je.
Premijer je apelirao da se skupovi ostave za bolje vrijeme. "I ne dopustimo da nas ovo razdoblje prosinca, a to je vrijeme kada smo više zajedno, dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze", rekao je.

EMA o cjepivu Pfizer do kraja godine

Ponovno se dotaknuo teme cjepiva, rekavši da je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi trebala odobriti Pfizerovo cjepivo do kraja godine."Čim se to dogodi, mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. za starije, starije i kronične bolesnike. Idemo u najlogičnijem i najpoštenijem redu ", rekao je Plenković.
Istaknuo je važnost da sve informacije o cjepivu budu transparentne, jasne i znanstveno utemeljene kako bi građanima objasnili koje su blagodati cjepiva i kako ih može zaštititi od bolesti. "Cjepiva će biti besplatna, kao što je to tradicija hrvatskog javnog zdravstva", naglasio je Plenković.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Premijer Plenković također je čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Najavio je da će danas, zajedno s ministrom Aladrovićem, održati videokonferenciju s predstavnicima udruga, saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić, pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slošnjak i članovima Vladinog povjerenstva za osobe s invaliditetom, što je nastavak sustavne suradnje od prvog mandata.
"Pola milijuna naših sugrađana su osobe s invaliditetom", podsjetio je Plenković istaknuvši važnost nastavka rada na zakonskim promjenama koje idu u korist osobama s invaliditetom, podizanju njihovih materijalnih prava, ali i svim ostalim oblicima pomoći i solidarnosti koje bi društvo i država trebali pružiti onima. kojima je pomoć najpotrebnija. 
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.