Ministar Grlić Radman o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini

Ministar Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman podnio je u utorak, 8. prosinca Hrvatskome saboru Izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini donesena je u Hrvatskom saboru 14. prosinca 2018. godine i prema njezinoj odredbi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jednom godišnje Saboru podnosi Izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, odnosno o realizaciji institucionalne pomoći RH (političke i ekonomske) Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

U svome izlaganju, ministar Grlić Radman naglasio je kako je podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine u Deklaraciji neupitna, ali Republika Hrvatska ipak smatra kako je glavni preduvjet postojanja funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine zadovoljstvo ukupnim životom pripadnika svih triju konstitutivnih naroda prema ustavnim načelima koja su bila dogovorena Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom prije 25 godina.

Upozorio je kako se, nažalost, danas Hrvati u Bosni i Hercegovini suočavaju s institucionalnim nasiljem, koje se očituje u pokušajima njihove majorizacije i svim negativnim društvenim procesima koji proizlaze iz te činjenice, stoga je institucionalna pomoć Republike Hrvatske itekako potrebna kako bi Hrvati opstali u krajevima Bosne i Hercegovine u kojima stoljećima žive. Ministar je izvijestio kako su u ostvarenje institucionalne pomoći Republike Hrvatske tijekom 2019. godine Hrvatima u Bosni i Hercegovini bila su uključena najviša državna tijela i najviši politički dužnosnici, koji su u okviru svojih nadležnosti pružili znatnu političku, financijsku i operativnu podršku brojnim obrazovnim, znanstvenim i vjerskim institucijama Bosne i Hercegovine.Izvijestio je kako je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao u brojnim političkim i društvenim aktivnostima, s ciljem doprinosa stabilnosti Bosne i Hercegovine, a pratio je i brojne aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, usmjerene na postizanje sinergijskog djelovanja u zauzimanju za provedbu Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ministar je istaknuo kako je pitanje opstanka i društvenog razvoja Hrvata u Bosni i Hercegovini nesumnjivo jedan od strateških nacionalnih ciljeva, što je neosporno u korelaciji i s ciljem da suverena Bosna i Hercegovina postane stabilna i funkcionalna država koja je član euroatlantskih asocijacija i u kojoj u miru žive tri konstitutivna naroda i uživaju prava koja im jamči Ustav Bosne i Hercegovine. "U okviru europskih institucija, na stručnoj i političkoj razini, Hrvatska se nastavila aktivno zauzimati za afirmaciju ustavnog načela konstitutivnosti naroda te za potrebu reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koja bi omogućila legitimnu zastupljenost na svim razinama vlasti, uključujući i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine", kazao je ministar Grlić Radman.

"Sinergijom državnih tijela riješeno je i pitanje lakšeg ostvarivanja prava pripadnika HVO-a te stjecanja hrvatskog državljanstva. No posebno me veseli suradnja u korištenju dostupnih europskih fondova, jer je i to jedan od političkih alata koji itekako mogu pomoći u poboljšanju socioekonomskog stanja Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini", zaključio je ministar Grlić Radman.

MVEP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.