Vlada donijela program aktivnosti zaštite od požara u 2021.

Vlada donijela program aktivnosti zaštite od požara u 2021.

Ministarstvo obrane u 2021. godini za protupožarne aktivnosti osiguralo je zračne, kopnene i mornaričke snage te besposadne zrakoplovne sustave, rekao je ministar Banožić.Na 37. sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana u četvrtak, 14. siječnja 2021. godine usvojen je Prijedlog programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini.Riječ je o dokumentu kojim se utvrđuju uvjeti i način angažiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske u gašenju požara na otvorenom prostoru, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Tom prigodom ministar Banožić rekao je kako su u području borbe protiv požara proteklih godina postignuti važni pomaci te da se u procesu upravljanja sigurnosnim rizicima, a osobito rizicima od požara, važnim pokazalo preventivno djelovanje, odnosno poduzimanje aktivnosti kojima se smanjuje vjerojatnost nastanka požara. Rekao je kako Ministarstvo obrane planira i provodi osposobljavanje protupožarnih zrakoplovnih snaga s dovoljnim brojem posada, letačkog i tehničkog osoblja za provedbu svih protupožarnih aktivnosti, od gašenja požara na otvorenom prostoru, prijevoza ljudi i opreme do desantiranja te traganja i spašavanja.

Ministarstvo obrane u 2021. godini za protupožarne aktivnosti osiguralo je zračne snage koje obuhvaćaju do šest zrakoplova Canadair, do šest zrakoplova Air Tractor i transportni helikopter te do 200 pripadnika kopnenih snaga u spremnosti, a po potrebi mogu se angažirati i dodatne snage. Isto tako, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna osigurat će se i mornaričke snage koje obuhvaćaju desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod, dvije gumene brodice i sustavi bespilotnih letjelica.

U tom kontekstu ministar Banožić je naglasio važnost korištenje besposadnoga zrakoplovnog sustava ORBITER, za brzu i kvalitetnu dostavu podataka krajnjem korisniku. „Ustrojavanjem Središte za besposadne sustave u Puli s dijelom snaga dislociranim u Sinju, odnosno nabavom besposadnih letjelica značajno su unaprjeđene sposobnosti Hrvatske vojske u izviđanju i nadzoru područja ugroženih požarima“ rekao je.

Isto tako, ministar se osvrnuo na važnost Situacijskog središta Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, gdje se koristi oprema za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu, čime se ostvaruje trajna prevencija, rano detektiranje požara i praćenje stanja na požarištu što na kraju pridonosi unaprjeđenju donošenja odluka za uporabu snaga.

“Dobru praksu koja se pokazala učinkovitom protekle dvije godine, implementirat ćemo i ove godine te će se ovlasti o angažiranju Hrvatske vojske prenijeti na vojnog zapovjednika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, što će ubrzati proces donošenja odluka i angažiranje snaga” rekao je Banožić.

Za provedbu ovoga Programa aktivnosti u 2021. godini osigurana su financijska sredstva i na poziciji Ministarstva obrane u Državnom proračunu u iznosu od oko 104 milijuna kuna.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.