Ministar Horvat - moguća solucija je i novi zamjenski prostor za gradnju

Petrinja

Hrvatska akademska zajednica uskoro će predložiti koncept organizirane obnove na područjima pogođenim potresima, razvit će se nekoliko vrsta kuća, uzimajući u obzir potrebe na terenu, kao i je li urbana ili ruralna, rekli su u utorak sudionici sastanka. u Ministarstvu graditeljstva. Šansa je to za domaće graditeljstvo, a preporuka je da objekti budu mobtažni i na sigurnom terenu. s provjerenom statikom, a u slučaju tla podložnog klizištima moguća je i zamjena terena.

"Siguran sam da ćemo uskoro dobiti prijedlog i rješenja hrvatske akademske zajednice i neću odustati od tog koncepta. Odluku će donijeti politika, ali prijedlozi će biti profesionalni i za koga god se odluče bit će primjenjiv na području na kojem će se graditi." ", rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je o konceptu obnove razgovarao s predstavnicima nekoliko fakulteta i komora.

Napominjući da je ovo treći sastanak u tom sastavu, Horvat je rekao da će uslijediti geološka ispitivanja i studije, odnosno ulozi seizmologa i geologa neophodni su kako bi graditelji osmislili koncept kvalitetnih temelja koji se mogu graditi na području zahvaćenom potresom. Arhitekti će dati koncept i izgled nekoliko tipičnih rješenja kuća, uzimajući u obzir njihovu integraciju u okruženja u kojima će se graditi, bez obzira rade li u urbanom dijelu urbanih područja za koje će biti dizajniran koncept obnove, ili ruralnim područjima u kojima će se graditi. pojedinačne tipične kuće, napominje ministar.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.

"Tako dugo dok se i kroz Hrvatski zavod za norme, ali i izmjenom tehničkog propisa ne stvori jasna slika kojim ulaznim podacima ulazimo u segment projektiranja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, siguran sam da nećemo imati koncizno definirani glavni projekt kuće ili kuća kojima želimo krenuti u rješavanja stambenog pitanja onih koji su ostali bez krova nad glavom", rekao je Horvat u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta već u ponedjeljak će, kaže, dobiti kartu gdje će zorno grafički biti pojašnjeno na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav da više nema specifičnu nosivost koja bi dala sigurnost da je objekt koji će se tamo napraviti do neke mjere protupotresno stabilan.

Horvat je podsjetio i kako se u novim zakonskim izmjenama jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad osigurati novi zamjenski prostor na kojem će gradnja biti moguća.

"Mi ćemo tu obitelj sigurno zbrinuti na adekvatni način, ali ako geolozi kažu da je područje na kojem se do sada živjelo potpuno nestabilno i nepogodno za novu gradnju, morat će se donositi odluke i neke od obitelji preseliti na neke druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna", pojasnio je Horvat.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.