Obuljen Koržinek: Uskoro prvi javni pozivi za korištenje EU novca za obnovu Zagreba

Obuljen Koržinek: Uskoro prvi javni pozivi za korištenje EU novca za obnovu Zagreba
Osigurana sredstva iz zajma Svjetske banke

Istaknula je i kako su paralelno s ovim procesom osigurana sredstva iz zajma Svjetske banke koji se odnosi na obrazovanje i zdravstvo. U pripremi nacionalnoga plana za oporavak i otpornost jedan od naših projekata  je i projekt obnove, dodala je.
Smatra to jako važnim jer će jedan dio troškova što će ih imati, posebno u području obrazovanja i javnih zgrada koje nisu kulturna baština, trebati financirati iz drugih izvora.Na pitanje vezano uz najnoviji potres, naglasila je kako su struktura troška i razmjeri šteta puno veći, jer je i potres bio deset puta veći.
Obuhvat procjene šteta uključit će ne samo zgrade, stanovanje i infrastrukturu, rekla je i dodala kako će trebati analizirati i promjene koje su se dogodile u strukturi tla.

Sustavni pristup cjelovitoj obnovi

Naglasila je kako će o štetama i procjeni stručnjaka ovisiti i pristupi obnovi.„Nažalost, prema preliminarnim podacima udio zgrada koje su teško oštećene do te mjere da će morati biti potpuno rekonstruirane ili srušene i građene ispočetka u odnosu na potres u ožujku je znatno veći“, dodala je ministrica. 
Smatra kako ne bi trebalo licitirati s postocima, ali su štete višestruko veće. Povijesna središta, posebno Petrinje, ali i Siska i Gline te Hrvatske Kostajnice do te mjere su uništena da će tražiti sustavni pristup cjelovitoj obnovi, ustvrdila je.U prijedlogu zakona, ono što je u gradu Zagrebu zadaća grada Zagreba da izradi projekt cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline, u ovim izmjenama i dopunama zakona za Sisak, Petrinju i Glinu preuzelo je Ministarstvo kulture, rekla je.Dodala je kako će to raditi u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i ostalim resorima te jedinicima mjesne samouprave.
Istaknula je kako je svima cilj da se te štete što prije popišu. Ministarstvo kulture i medija svoj dio posla je završilo prošli tjedan, napomenula je dodavši kako su uspjeli popisati sve štete te da je na terenu bilo preko 40 konzervatora.
Podsjetila je i kako se procjena radi ovaj tjedan po metodologiji koju smo "uvježbali, nažalost, u travnju prošle godine".


Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.